Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Vidović, Davorko, saziv: X, sjednica: 19

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2023.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Sada će zastupnik i potpredsjednik Hrvatskog sabora Davorko Vidović postaviti pitanje predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.
Izvolite.

Vidović, Davorko (Socijaldemokrati)

Hvala lijepo.
Poštovani predsjedniče hrvatske Vlade postavit ću vam jedno jednostavno pitanje, a ni odgovor ne bi trebao biti kompliciran.
Ovu našu lijepu Hrvatsku desetljećima se devastira u svakom pogledu, unazađuje se, potkrada, iseljava, manipulira se njenim prirodnim bogatstvima koja se prisvajaju i otuđuju, a njen se prostor nepovratno devastira nezakonitom izgradnjom. U tom nezakonitom devastiranju sudjeluju mnogi od onih bespravnih graditelja na rubovima naših gradova koji su kad im se rodi npr. četvrto ili peto dijete nadogradili svoj sobičak bez dozvole do onih koji najljepše dijelove naše obale devastiraju svojim molovima betoniranim plažama i vilama. U jednom su svi isti, svi krše zakone ove zemlje, ali se svima bespravnim graditeljima ne nudi na čuvanje i brigu, najvrjednija kompanija koju ova država ima. Dakle premijeru, HEP najvrijednije poduzeće i dalje vodi čovjek koji je već dva puta presuđen od strane Državnog inspektorata kao bespravni graditelj, dakle čovjek koji eklatantno krši zakone ove zemlje, koji time iskazuje prezir prema pravnom poretku ove zemlje, koji kao istaknuta javna osoba i od Vlade imenovan javni dužnosnik, odašilja zastrašujuću poruku kako njemu kao takvome ta činjenica ni na koji način ne smeta da obnaša i dalje tu visoku dužnost. Pitanje, jesu li vama osobno kao političaru, predsjedniku Vlade, predsjedniku velike političke stranke, obnašanje dužnosti predsjednika HEP-a i njegovo istovremeno kršenje zakona spojivi i vidite li u tome bilo kakav problem? Ja bi bio zadovoljan i sa odgovorom da, spojivi su.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor predsjedniče Vlade.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepo poštovani zastupniče Vidović, malo ste mi bili predepresivni ovo u uvodu vašega pitanja, pa ajmo se malo referirat najprije na to, pa ćemo se vratit na ovo zadnje.
Razvidna je strategija dijela oporbe da uoči izbora iduće godine prikaže Hrvatsku da je sve u krizi, da ništa ne valja i da je sve gore. Tu su šampioni u kreativnosti PR-a SDP-ovci, ja zaista nisam vidio tako briljantne kampanje kao što je oni rade, od onoga mede peđingtona, pa do štrika, pa sada ovoga da i nama ide loše, pa valjda budimo svi kao SDP, pa možemo odmaaa dole negdje propast, a vi ste prepoznali koliko su oni dobri, pa ste utekli od njih zajedno sa većinom zastupnika SDP-a i to je ono što je dobro. A dobro je i za Sisačko-moslavačku županiju ovo što je govorio Branko, ogromna obnova, tu vam je zastupnik odnosno potpredsjednik Vlade Butković, autocesta konačno Lekenik-Sisak i to ne samo ovaj dio koji se odnosi na autocestu nego ima nalog Butković da riješi s Hrvatskim cestama i onih 2,65, pa da nam ne bi ostala u zraku autocesta na proljeće nego da je spojimo sa Siskom, a i odvojkom za Petrinju. Nažalost, zbog potresa imamo najveći građevinski pothvat nakon Domovinskog rata uopće je li, dakle obnavljamo Zagreb, obnavljamo Hrvatsku, ulažemo u infrastrukturu i mislim da smo daleko od toga da bismo trebali sijati besperspektivnost, da nam ništa ne vrijedi, nikad međunarodno nismo bili snažniji i bolje pozicionirani sa više sredstava, sa uravnoteženim proračunom, s investicijskim kreditnim rejtingom, sa nikad više zaposlenih, nikad manje nezaposlenih, sa rastom BDP-a, kontinuiranim nakon covida i sa praktički riješenim svim strateškim zadaćama.
E sad ovo što vi pitate odnosi se na jednu osobu koja možda nije jedina jer ih u Istri ima koliko god hoćete koji bespravno grade, pa evo tu je zastupnik Daus, o tome smo već razgovarali i Državni inspektorat se angažirao puno više nego prije, a angažirao se i na ovom i na ovom slučaju. Kolko je meni poznato tu su bila dva rješenja inspektorata, kad uslijedi treće onda će doći do rušenja tog objekta. Ja smatram da je to jako loše i to sam rekao g. Barbariću kad je prvi put ta informacija izašla u medijima prije jedno skoro pola godine ja mislim, to je bilo puno prije nego ova naša današnja rasprava i mislim da to se nikako nije smjelo dogodit jer ljudi moraju o tom vodit računa, možeš gradit, možeš ulagat, al moraš ulagat po propisu. Međutim tu postoje određeni pravni koraci koji se poduzimaju, pa nek se iscrpe ti pravni koraci, a nakon toga ćemo gledat. To nije spojivo uopće sa možemo reć to tako ponašanjem dobrog domaćina, a ne samo spojivo sa nekim ko obnaša neku visoku dužnost. Međutim istodobno HEP, pa i Uprava HEP-a imaju ogromnu ulogu u premoštavanju najveće energetske krize i upravo je ta velika elektroenergetska državna kompanija u protekle skoro 2.g. bila instrument politike Vlade kroz sve naše pakete da vi g. Vidoviću i svi građani Hrvatske ne osjete energetsku krizu, niste vidjeli povećanje cijene struje, niste vidjeli povećanje cijene plina, smanjili smo cijene naftnih derivata. Pitajte vaše kolege koji vode općine i gradove, koji vode bolnice, vrtiće, škole, domove za starije, nevladine udruge, vjerske organizacije, kako bi oni bili preživjeli i ostali na nogama bez mjera koje je Vlada poduzimala, a tu mi je stabilnost HEP-a i njegovog poslovanja bila najvažnija. I zato kad sve se to smiri i razriješi onda ćemo u miru bez ikakvog pritiska i iritacije ili nekakvoga sufliranja sa strane donositi sve odluke…/Upadica predsjednik: Hvala vam./…al zasada pustimo još DIRH nek odradi svoj posao do kraja.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Vidović, Davorko (Socijaldemokrati)

Ja sam siguran da ste vi mene razumjeli, ali eto govorili ste tako kako jeste predsjedniče Vlade.
Dakle da je taj dotični gospodin najveći menadžer i najveći genije na svijetu, da je ovoj zemlji priskrbio stotine milijardi dolara, eura, čega god hoćete, to ni na koji način ne bi promijenilo činjenicu da taj čovjek krši zakone ove zemlje, točka, krši zakone i pokazuje prezir. Jedan sam slučaj spomenuo, al to nije eksces. Direktor Hrvatskih šuma raspolaže, vodi poduzeće koje pokriva 50% teritorija ove zemlje, 76% drže Hrvatske šume, presuđen čovjek, pravomoćno osuđen za zloupotrebu položaja vodi Hrvatske šume.
Oćete još primjera da navodim? Ovdje se radi o tome predsjedniče Vlade, o modelu upravljanja, o prisvajanju, partijskom prisvajanju države i institucija, o tome se ovdje radi. Ovo nisu ekscesi i ja vam zato govorim da svakodnevne afere milijunske krađe leže, korijen toga zla leži u partijskom upravljanju državom, u klijentelizmu, on je u temelju svih problema i ako mene pitate, a šta biste to vi napravili, pa ja bih npr. za početak vratio nešto, da ne amnestiram, nešto što je recimo Milanovićeva Vlada ukinula, to je bila obavezna provjera, obavezni, obavezni, kako se to zvalo…/Govornik se ne razumije./…ili ne znam kako, ovaj imovine kandidata i članova njihove obitelji, moguća kaznena, upravna ili stegovna odgovornost kandidata ili bilo kakva povezanost s korupcijskim aferama. Svaki eventualni odnos s kriminalom, s kriminalnim subkulturama, svaki mogući sukob interesa, to smo mi nekada imali u zakonodavstvu. Za početak bi se to moglo napraviti pa onda …/Upadica predsjednik: Hvala vam./… bi to bio početak destrukcije takvoga …/Upadica predsjednik: Hvala vam lijepa./… prisvajanja države.
PDF