Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Mrak-Taritaš, Anka, saziv: X, sjednica: 18

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
19.09.2023.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolegice Mrak-Taritaš, izvolite.

Mrak-Taritaš, Anka (GLAS)

Hvala lijepo.
Poštovani premijeru Plenkoviću. Pitanje koji danas postavljam vama je od interesa za cjelokupnu hrvatsku javnost, a vi iz nekog razloga, očito samo vama poznatog na njega ne odgovarate više od 2 mjeseca. Riječ je tzv. aferi plin za cent.
Vjerovatno jednoj od najvećih u vašem mandatu iako vam afera ne manjka, čak štoviše, zbog te afere imali smo čak i izvanredno zasjedanje odnosno izvanrednu sjednicu Sabora, tada je vaša stranka nakon maratonske sjednice zajedno s partnerima odbila sve zahtjeve oporbe i usvojila sramotne zaključke kojima ste se nebrojeni broj puta kao do sada narugali ne samo parlamentu, nego i svim građanima u čije ime sjedite ovdje na funkciji premijera.
I sigurno ste znali kakvi su to zaključci, sigurno ste i vi u njima osobno sudjelovali i znali što će biti. Ali ta afera je i dalje tu i ona i dalje čeka epilog i tog ste i vi s vremenom postali svjesni pa dopustite da vas citiram. Na početku ste rekli Hrvatsku ne trese ništa. To je bilo početkom srpnja, ali onda ste došli do toga, odluku o plinskoj aferi donijet ćemo kad Vlada odluči, a ne kad to hoće netko drugi, tako da smo od stava baš me briga i što mi tko može došli otprilike, nije mi baš svejedno, ali i dalje sam bahat jer mislim da će mi to pomoći.
Premijeru Plenkoviću, neće vam pomoći. Dakle, što ste u zadnja 2 mjeseca radili da rasvijetlite aferu u kojoj jedna javna tvrtka HEP je izgubila 14,8 milijuna eura i što je još važnije, tko će snositi odgovornost, imenom i prezimenom.
I prije nego što mi bahato odgovorite da o tome neću odlučivati ja nego vi, ja vas podsjećam da vi ne odgovarate meni, odgovarate građanima RH. Njih zastupate, njih odgovarate uvijek, pa tako i danas. Hvala lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Predsjedniče Vlade, izvolite odgovor.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa poštovana zastupnice Mrak-Taritaš. Što se tiče teme o kojoj govorite, o tzv. pozitivnim odstupanjima u trgovanju viškovima plina koji je nastao u transportnom sustavu, imali ste ovdje u maloj dvorani raspravu višesatnu proširenog Odbora za gospodarstvo. Onda ste na poticaj Milanovića kojeg ste vi podržali kada ste spriječili razumne, solidarne i odgovorne zastupnike u HS-u, njih 97, da prije nekoliko mjeseci sudjeluju i omoguće Hrvatskoj da sudjeluje u vojnoj misiji i pomoći Ukrajini, spriječili Hrvatsku da bude među onim zemljama koja pomaže žrtvi agresije i vi ste bili među njima. Dakle stali ste na stranu jasno definiranih proruskih stavova.
Ne znam da li od vas itko zna francuski ili čita Le Monde, jučer je objavljen jedan članak u Le Mondeu u kojem se Hrvatska u zemljama jugoistoka Europe definira tako da su je mediji najviše na ruskoj liniji. Pitam se zbog koga takav dojam novinara Le Mondea. Baš me zanima odakle to. Možda je taj primjer vaše čestitosti prema žrtvi koja je izgubila tisuće i tisuće ljudi i ima razorenu zemlju bio pravi primjer vaše pozicije za koje ćete vi, kao i onih ostalim 54 koji ili nisu došli ili su sjedili ovdje pa nisu glasali ili su čak glasali protiv, kao ovi junaci koji 2023. jedino što imaju prigovorit HDZ-u da je u koaliciji s manjinama.
Gle čuda, 2023. mi bi valjda trebali biti suzdržani od koaliranja sa zastupnicima nacionalnih manjima. Toliko o ispraznosti DP-a koji se, od kad im je otišao g. Škoro smanjuje otprilike kao u onom filmu Honey I shrunk the kids. Takva je situacija.
A što se tiče ove teme. Dogodila se greška. Okej, ali ajmo mi malo pogledati kontekst, gđo Mrak-Taritaš. Prije par dana kad smo prezentirali 5. paket mjera, onda smo vam, vama i hrvatskoj javnosti predstavili dva grafa, jako indikativno. Grafovi o cijeni struje i plina u glavnim gradovima država članica EU. Jeste vidli gdje je Zagreb po cijeni i plina i struje? Na pretposljednjem mjestu. Najpovoljnija cijena struje i plina. U Gradu Zagrebu, primjerice ova Vlada, HDZ-ova, pomogla je, pazite ovo, institucijama i ustanovama Grada Zagreba koji zadnje 3 godine vodi jedna druga opcija sa znate koliko, u smislu cijena energenata? Sa 100 milijuna eura, vjerojatno je i to kikiriki kao i ovih 7,5 milijuna eura participacije u izravnanju troškova i smanjenju troškova roditeljima za dječji vrtić.
Što je poanta ovoga što vam hoću reći? Imali ste odbor, imali ste saborsku raspravu, imate zaključak. Ma ni po jednoj temi Vlada neće donositi odluke na pritisak nekog drugog. To možete bit sigurni, to ste već naučili u ovih 7 godina, mislim da ste toga itekako svjesni. Ono s čime se ponosim da su naše mjere u energetskoj krizi omogućile građanima da ju ne osjete, ne osjete ni rast cijena struje, ne osjete ni rast cijena plina niti rast cijena naftnih derivata, a to se, uvažena gđo Mrak-Taritaš dogodilo zahvaljujući nama i našim odlukama, pa i HEP-u kao alatu u provedbi te politike i koja će biti dobra jer …
.../Upadica: Hvala vam./...
… će biti dokapitalizirana, a ovo drugo se vi ne brinite …
.../Upadica: Hvala lijepa./...
… to ćemo mi rješavati.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Prije odgovora, odnosno očitovanja kolegice Mrak-Taritaš, imamo dvije povrede Poslovnika, kolegice Selak-Raspudić, izvolite.

Selak Raspudić, Marija (Nezavisni)

Čl. 238.
Vidim da naš premijer prati aktualni svjetski tisak i da ga brinu veze s Rusijom pa bi bilo korisno da se onda osvrne i pred građanima RH na natpise primjerice, Financial Timesa iz lipnja u kojima je upravo njegova vlada prozivana zbog toga što je pritiskala Allianz koji se povukao iz dogovora oko Sberbanke.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolegice Selak Raspudić ovo nema veze s povredom poslovnika i zato dobivate opomenu.
Kolega Grmoja, izvolite.

Grmoja, Nikola (MOST)

Povreda poslovnika 238., premijer Plenković govori o najjeftinijem plinu hrvatskim građanima, ali plin nije najjeftiniji hrvatskim građanima nego njegovom tajkunu ili njegovom šefu Vujnovcu zbog kojeg još uvijek nije povukao niti jedan poteza vezan uz ovu epsku krađu u HEP-u, dakle nikoga nije smijenio jer su mu ruke svezane.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Grmoja i ovo je povreda poslovnika i zaista zlouporaba kontinuirana instituta povrede poslovnika dovodi u pitanje njegovu uopće svrhu jer se ovo koristi isključivo kao replika, a ne ono za što kako je osmišljeno u Poslovniku HS-a, tako da vas pozivam sve da ne činite. Kolega Grmoja vama opomena.
Izvolite sada očitovanje kolegice Mrak Taritaš.

Mrak-Taritaš, Anka (GLAS)

Hvala lijepo.
Dakle, nisam ni očekivala da ću dobiti odgovor na svoje pitanje, iako mi to nije običaj pokušat ću odgovoriti izraziti svoje nezadovoljstvo na način na koji to naš premijer odgovara možda će me bolje razumjet.
Na ovim našim prostorima je bio jedan političar koji nažalost nije više među živima nego je na Mirogoju, to je bio bivši gradonačelnik Grada Zagreba g. Bandić za kojeg su svi građani rekli pa je laže, lopov je, krade, ali i nama daje, tako da je taj odgovor vaš premijeru Plenkoviću bio na tom tragu.
Jednako tako vas moram podsjetiti na jednu drugu činjenicu, vi ste izabrani na izborima, suprotno vašem doživljaju koji je očito izuzetno jak, vi niste car i vaša vlast ne izvire iz neke božanske volje, vi ste ovdje voljom i milošću hrvatskih građana i ako ne želite već odgovoriti nama saborskim zastupnicama koje smo jednako tako izabrani bilo bi dobro da odgovorite hrvatskim građanima. Ali kad malo bolje razmislim, očito nije u pitanju samo bahatost, inače mi nije običaj da se referiram na natpise u novima jer prema njima treba biti odnosno u tiskovinama prema njima treba biti dosta oprezan, ali ne mogu se ne referirati prema zadnjim navodima iz Nacionala gdje su izvori navodno koji su vrlo bliski vama rekli da ste namjeravali smijeniti g. Franu Barbarića, ali ste naglo retarirali nakon što vam je poručio pa ću ja samo citirati ono što piše Nacional „Ako bude potrebno kartat ćemo zajedno sljedećih deset godina.“.
Hvala.
PDF