Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Orešković, Dalija, saziv: X, sjednica: 16

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
12.04.2023.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na 30. pitanje zastupnica Dalija Orešković postavit će ga predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, izvolite.

Orešković, Dalija (Stranka s imenom i prezimenom)

Predsjedniče Vlade, nedavno sam bila u studijskoj posjeti njemačkom Bundestagu, proučavala sam parlamentarni nadzor nad radom Vlade, navest ću par primjera.
U slučaju da Vlada ne odgovori na zastupničko pitanje zastupnici se obraćaju ustavnom sudu koji daje nalog da Vlada postupi po zahtjevima.
Nadalje, vladajući ne opstruiraju osnivanje Istražnih povjerenstava, a Istražna povjerenstva ne prestaju s radom u slučaju pokretanja kaznenog postupka jer se u suštini bave različitim aspektima jednog te istog pitanja.
Nadalje, posebno mi je bila zanimljiva reakcija predsjednika parlamenta na praksu inzistiranja na brzom donošenju nekih novih zakona kako bi se ublažile posljedice energetske i gospodarske krize. Naime, unatoč tome što je oporba bila suglasna s takvom praksom, bila je vrlo kooperativna u interesu građana i gospodarstva, predsjednik parlamenta je poslao pisano upozorenje ministrima iz vlastite političke stranke navodeći kako ubuduće takvu praksu neće tolerirati jer to narušava demokratičnost procesa i ulogu parlamenta u jednoj konstruktivnoj debati.
E sad, zamislite da Jandroković vama, Plenkoviću, očita takvu jednu bukvicu. Zaključak je da je u Njemačkoj dobar životni standard osiguran time što je izvršnoj vlasti onemogućeno da se osili i da bude izvan institucionalne kontrole, a posljedica, Plenkoviću, vaše dugovječne vladavine je razgradnja institucija, a time i same države i to u korist vlastite koruptivne strukture. Nisam vam postavila pitanje jer vi na pitanja ionako ne odgovarate, ali da koristim jednu vašu uzrečicu i poštapalicu, važno je da hrvatski građani to čuju.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam lijepa. Zastupnice, kada ste već bili u Bundestagu, mogli ste naučiti da je predsjednica Bundestaga, a ne predsjednik, pa ne znam gdje ste bili i s kim ste razgovarali. Izvolite odgovor.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa poštovana zastupnice Orešković.
Dakle, ja sam sad malo, pripremajući se za ovaj aktualac pročitao jer su mi kolege dali, što vi sve izgovarate jer vas uopće ne pratim, kao da ne postojite i to je dobro za stabilnost mentalnu svih jer inače to zaista je teška katastrofa.
Ja ne znam gdje se vi inspirirate, pa čak i ovaj sad vaš zadnji zaključak ima jedno, jednu temeljnu karakteristiku. Nikada, ali baš nikada niti jednog argumenta, niti jednog dokaza, niti jednog indicije, dakle vi ste tu na političkoj sceni u skupini jednog uskok kruga zastupnika koji su se sveli na bacanje blata i lijepljenje etikete korupcije i lopovluka na HDZ. To je jedina vaša misija.
I sad ove 2 minute vi ništa niste rekli što to točno. Koje to korupcije, kojeg tog lopovluka, gdje sam se ja to nečim okoristio? Ako mi vi u svojoj inspirativnoj maniri uspijete bilo što konkretno reći, evo ja ću reći, imate pravo. Ali vi nemate ništa. Vaša jedina misija ustat se, doći ovdje za govornicu, zlorabiti je, baciti blato, govoriti protiv HDZ-a, Vlade, članova Vlade, ministara ili mene osobno na najružniji mogući način bez argumenata. To vam nije dobro, vi ste pravnica. Vi ste između ostaloga, od ovog visokog doma prije nekoliko godina u nekim ranijim sazivima dobila povjerenje da budete na čelu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. Sve što je bilo bitno, a to je bilo provođenje jednog jedinog zakona, samo jedan jedini zakon, ali baš sve što je bilo bitno vam je palo na sudovima.
Pokazali ste da ste toliko loša pravnica, da ste toliko politički zlorabili rad u tom Povjerenstvu, da vam je na kraju na sudu sve palo pa ste valjda frustrirani od toga i onda idete još s inuacijama da povjerenstvo je, je znam, HDZ, dekapitirao, sravnio sa zemljom, itd.
Recimo, aktualna predsjednica, gđa Saša Jozić Ileković koju je cijela oporba predstavila kao HDZ-ovu šeficu povjerenstva. Ta ista gđa je prije 5 godina kad se birala vaša nasljednica dobila 106 glasova. Nije ih mogla nikako dobiti sve od HDZ-a. Dapače, ja sam imao dojam da je tu vladao konsenzus o gđi koja je 5 godina kasnije, kad se kandidirala za predsjednicu, najedanput je postala HDZ-ovka.
A ona je prije par godina dobila konsenzusom više glasova nego drugi. Malo korektnosti, malo uviđavnosti, malo argumenta. Dajte neki argument. A to da vi nama nakon što sjedite u Saboru izabrani od naroda neko vrijeme se hvalite studijskim putovanjem… Malo je to kasno. Vi jeste mladi, cijenim to, ali niste baš toliko mladi da idete na studijska putovanja. Studijska putovanja se rade u ranoj fazi karijere. Kad završite faks pa budete stažist pa vas netko uputi s 23, 4, 5 godina, malo da osjeti čovjek neke repere.
Ić u nekoj zrelijoj dobi na studijska putovanja upućuje jedino na velike praznine u znanju, iskustvu i spremnosti za obnašanje nekih dužnosti. Vama, ako se toliko sviđa u Njemačkoj, sretan put.
.../Govornik govori stranim jezikom./...

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Orešković, Dalija (Stranka s imenom i prezimenom)

Dakle, izvor demokracije su građani, a parlament u našem slučaju, to je HS je njihovo predstavničko tijelo. Od onog trena kad je HS postao podređen volji i dominaciji jedne osobe uz pomoć podaničke, nekritičke i kupljene većine, hrvatski građani su izgubili svoju državu.
Za razliku od Njemačke, naša Vlada ne odgovara na zastupnička pitanja. Ne samo da ne odgovara u roku, ne odgovara uopće. Za razliku od Njemačke, ovdje su vladajući odbili sve prijedloge za osnivanje istražnih povjerenstava kako bi se sakrilo raspravljanje i iznošenje istine. Nadalje, u Hrvatskoj se premijer ne odaziva na pozive Antikorupcijskog vijeća, eutanazirao je sve nezavisne institucije pa tako i povjerenstvo koje ste spomenuli maloprije i više ne polaže račune apsolutno nikome.
U Njemačkoj bi takvo ponašanje značilo apsolutni kraj političke karijere. I premijer kakav je u Hrvatskoj Andrej Plenković bio bi označen i posramljen, doslovno posramljen kao onaj koji je zloupotrijebio vlast zaluđen svojom autoritarnom voljom, svojom ambicijom i svojom taštinom, no, za razliku od Hrvata, Nijemci su svjesni da su oni snaga nacije i da imaju jedno povijesno sjećanje na štetne posljedice do kojih dolazi kada vladar postane duca. Zbog toga Nijemci brane i štite svoju demokratski uređenu državu neovisno o tome jesu li vlast ili opozicija.
O kakvoj državi mi govorimo kada HDZ sada sam samcat kroji nanovo izborne jedinice nakon što je deset godina ignorirao odluku Ustavnog suda. Stoga smatram da nam je potrebna nova društvena kohezija pa i dijaloga između onih koji ne žele voljno sjesti …
…/Upadica predsjednik: Hvala vam lijepo./…
…jedni s drugima za stol kako bismo državu …
…/Upadica predsjednik: Hvala lijepa kolegice./…
… postavili na zdrave temelje očišćene od jednopartijske diktature.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala lijepo kolegice Orešković.
U Njemačkoj ovako kada 10 sekundi duže govorite siguran sam da vam predsjednik da opomenu, odnosno predsjednica.
…/Upadica Orešković: Netočno!/…
A vidite ja vam neću dati.
…/Upadica Orešković: Tamo je demokratska kultura takva da se ovih 10 sekundi niti ne broji./…
Je, je. Dajte malo pogledajte kakve su tamo rasprave, koliko mogu govoriti zastupnici, koliko mogu dobiti klubovi, koliko ima replika i netočnih tih navoda i povreda Poslovnika. Malo ćete se iznenaditi koja je demokracija tu, a koja tamo.
Idemo sada dalje. Oko ovih pitanja zastupničkih ću odgovoriti nakon, jer to je obaveza po Poslovniku, pa ćete onda vidjeti da je jako puno pitanja, preko 1000 u ovom sazivu ii 940 odgovora. Dakle, Vlada vam odgovara preko 90% na upite saborskih zastupnika. Ono što ne odgovori uglavnom kasnije nakon mojih podsjećanja, tako da nije baš tako kao što govorite.
Sada je na redu zastupnik Dražen Srpak koji postavlja pitanje ministru zdravstva Viliju Berošu.
Prije toga povreda Poslovnika zastupnica Orešković.
Izvolite.

Orešković, Dalija (Stranka s imenom i prezimenom)

Članak 238. Dakle vi ste mene sada osobno defamirali na temelju onih deset posto odgovora koje Vlada danas nije dala. Nisam prva zastupnica koja je danas ukazala na činjenicu da naprosto ne poštujete temeljni demokratski institut. Na to nemate pravo. Na to nemate pravo. A što se tiče onih 10 sekundi tu vi niste u pravu. U Njemačkoj se takve stvari ne broje, jer Parlament služi tome da se raspravlja. I postoji jedna politička kultura koju HDZ neće imati apsolutno nikad.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolegice Orešković, ja vam predlažem da odete na studijska putovanja po ostalim Parlamentima, pa ćete vidjeti kakva su pravila tamo, a kakva ovdje. Ovo sa našim replikama, povredama Poslovnika to malo gdje ima. I malo gdje imaju zastupnici iz manjih političkih opcija toliko prostora da govore i da budu vidljivi, tako da nemojmo o tome.
A drugo, ja sam samo odgovorio na ono što ste prozivali oko saborskih pitanja, pitanja saborskih zastupnika. Dakle, stalno se stvara neka fama da se ne odgovara na ta pitanja. Ja sam to htio reći na kraju ali sada ću reći. Dakle od 1079 Vlada je odgovorila na 940 i Vlada ima dobru dinamiku odgovora s tim da i tu ima još nekoliko odnosno 33 gdje još ni nije ni došao rok. Tako da je preko 90% se odgovara na saborska pitanja i nemojmo govoriti da se ne odgovara jer se stvara dojam da Vlada ignorira Parlament što nije točno.
Idemo sada ponovo još jedna povreda Poslovnika.
Izvolite.

Orešković, Dalija (Stranka s imenom i prezimenom)

Dakle, predsjedniče Parlamenta vi ste se upustili u debatu sa mnom. Ja sam koristila svoje ustavno i zastupničko pravo da postavim pitanje premijeru, njemu sam se obraćala. A što se tiče odgovaranja i rokova odgovaranja na pitanja niste u pravu. Ni na jedno moje zastupničko pitanje nije bilo odgovoreno bez da ste morali uputiti požurnicu, prema tome nemojte ulaziti u rasprave sa argumentima koji naprosto ne stoje i nisam prva ni jedina koja ne dobiva odgovore na postavljena pitanja.
PDF