Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Perić, Grozdana, saziv: X, sjednica: 16

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
12.04.2023.

Reiner, Željko (HDZ)

29. pitanje postavit će poštovana zastupnica Grozdana Perić ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac.
Izvolite.

Perić, Grozdana (HDZ)

Hvala lijepo poštovani potpredsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani predsjedniče hrvatske Vlade, potpredsjednici, ministrice i ministri.
Evo ja ću uputiti svoje pitanje gospođi Nikolini Brnjac. Naime, ovo je godina već početak turističke godine, turističke sezone koja počinje obično oko Uskrsa i evo vrijeme je da i pokažemo i na kraju kakvi su rezultati bili u prethodnom razdoblju jer su i rezultati HNB-a pokazali da se ostvarilo preko 13,1 milijardu eura prihoda iz turizma. Dakle, preko 2,6 milijarde eura više u odnosu na onu 2019. i svi smo sigurno s nestrpljenjem očekivali daljnji razvoj naše turističke ponude, a isto tako i prestanak zapravo pandemije.
Ono što vrijedi za reći da je zapravo jako važno da smo u proteklom razdoblju donijeli Strategiju razvoja turizma, što je sigurno, do 2030.g., što je kvalitetna osnova za razvoj samog turizma. Ono što je u samoj Strategiji važno da se razvija održivi upravo turizam koji će onda pokazati zapravo kvalitetno upravljanje resursima. Pa uz sve to molim vas da nam pokažete i objasnite što time, samom Strategijom zapravo postičemo, kako kontroliramo, koje instrumente imamo, a osim toga u okviru toga je i razvoj e-turizma, dakle razvoja informatičkih usluga, pa nam evo i u tom segmentu pokažite …/Upadica predsjednik: Hvala vam/… što se razvilo?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministrice odgovor.

Brnjac, Nikolina (HDZ)

Hvala lijepa.
Poštovana zastupnice, dakle otpočetka mandata mi radimo na cjelovitoj reformi upravljanja turizmom u održivom smjeru. Ta reforma se zasniva na 4 glavna stupa, prvi stup je dakle Strategija razvoja održivog turizma do 2030.g. koja je donesena, usvojena, zatim od Nacionalnog plana koja je upravo u završetku u konzultacijama sa sektorom i naći će se uskoro na javnom savjetovanju, treći dio je izrada potpuno novog i prvi puta donesenog Zakona o turizmu i četvrti su izvori financiranja, dakle koji su po prvi puta omogućeno više od 1,2 milijarde eura sredstava upravo za ispunjavanje naših ciljeva reforme.
Što se tiče same Strategije, dakle Strategija je donesena u saboru, sam, sam zakon će biti izuzetno važan upravo zato što će se po prvi puta definirati svi dionici u turističkom sektoru, između ostalog i sustav turističkih zajednica, također i JLRS i po prvi puta će se napraviti jedna analiza samih podataka i baza i analiza praćenja koja će nam omogućiti da nastavimo kvalitetno poticati one projekte koji idu upravo u održivom smjeru. Sa samom reformom smo započeli već kroz sam NPOO sa 123 milijuna eura omogućenih za javnu turističku infrastrukturu i 165 milijuna eura omogućenih upravo za privatni sektor. Izuzetno nam je važno da same investicije koje jesu da već sada pratimo i za kroz višegodišnji financijski okvir, a upravo s ciljem omogućavanja održivosti i osigurali smo preko 200 milijuna eura sredstava upravo za razvoj zelenu i digitalnu tranziciju našeg malog i srednjeg poduzetništva, razvoj u posebne oblike turizma, kao što je i u NPOO-u stavljen glavni naglasak na razvoj zdravstvenog turizma i također na aktivnog turizma jel na taj način imamo razvoj turizma kao cjelogodišnjeg turizma, a i ravnomjerno regionalno razvijenog turizma. Također digitalizacija nam je izuzetno bila važna i, kao i nastavak kroz NPOO dalje nastavljamo digitalizirati same procese, a kroz e-digitalni odnosno Hrvatski digitalni turizam, kao što smo i odgovorili točno prije godinu dana poštovanom saborskom zastupniku Paviću i dali detaljno obrazloženje od čega se sastoji Hrvatski digitalni turizam, dakle on uključuje i nadogradnju eVisitora sustava, turističko informacijskog sustava, Središnjeg turističkog registra i imali smo javnu prezentaciju, dakle početkom godine, točno u siječnju 2023., o svim ciljevima projekta što je napravljeno, do sada dakle sva migracija podataka koja je bila jedna od glavnih ključnih zadataka cijelog Hrvatskog digitalnog turizma je napravljena i projekt je samim time i završio, a ono što se sad radi dakle dodatno je i sama dodatna je verifikacija tih podataka, znači točnost podataka sa županijskim uredima. Kao što sam rekla digitalizacija nam je izuzetno bitna kao i zelena tranzicija cijelog turističkog sektora i nastavit ćemo i dalje ulagati u tom smjeru, hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Perić, Grozdana (HDZ)

Hvala lijepo.
Poštovana ministrice, odgovorili ste na moja pitanja. Ja bi još samo dodala da je zapravo cilj hrvatskog turizma zaista razvoj jer postoje još potencijala koje se mogu iskoristiti, ali da ono što je jako važno, a to je da se brine o okolišu, da se brine o infrastrukturi da bi zaista taj turizam bio kvalitetan i kontroliran u smislu očuvanja i okoliša i zaštite zdravlja ljudi.
Ono što bi istaknula, a posebno evo sada imamo friške podatke o rastu BDP-a u Hrvatskoj prema podacima MMF-a koji je dao prognoze da će rast BDP-a u 2023. biti 1,7% za razliku od onih koje smo mi išli sa 0,7 vrlo oprezno kroz Ministarstvo financija odnosno Državni proračun i dakle optimističnije gleda i Europska komisija i to je evo dokaz da upravo sve mjere koje su poduzete i da ćemo biti 5, jedna od 5 država koja će imati najveći rast BDP-a. Prema tome evo to je dokaz da se koristimo jako dobro i EU fondovima, da investicijski ciklusi su značajni i da na taj način imamo prostora za optimizam.
PDF