Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Bošnjaković, Dražen, saziv: X, sjednica: 16

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
12.04.2023.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo dalje.
Sada će kolega Dražen Bošnjaković postaviti pitanje ministru gospodarstva i održivog razvoja Davoru Filipoviću.
Izvolite.

Bošnjaković, Dražen (HDZ)

Hvala lijepo.
Poštovani ministre postavio bih pitanje vezano za Petrokemiju. Naime, postoje veliki interesi i same zapravo Sisačko-moslavačke županije i samog grada Kutine, jer naime u Petrokemiji radi oko 1300 ljudi ali postoji zapravo široki interes cijele države a zato što Petrokemija proizvodi ono što koriste poljoprivrednici u Hrvatskoj mineralna gnojiva.
Uvijek kada dođe u nekim velikim sustavima do promjene strukture vlasništva uvijek postoji interes, uvijek postoje različiti način komunikacija i zabrinutost da li će tvrtka ići na bolje ili će ići na lošije. Ovdje ono prvenstveno što nas zanima vidimo da umjesto PPD-a Zagreb i INA-e dolazi u vlasništvo turska grupacija Yildirim koja će preuzeti zapravo 54,5% vlasništva u Petrokemiji.
Ono što ljude zanima da li će se proizvodnja nastaviti, da li ćemo očuvati zaposlenost, da li će doći do modernizacije zapravo same tvrtke? Interes je i Sabora bio jako velik i naš Odbor za poljoprivredu, evo kolegica Petir ona je organizirala jednu tematsku sjednicu prošle godine u 9 mjesecu. Sad je najavljena jedna sjednica, tako da zanima me vaš pogled na cijeli proces koji ovdje idem, jer tvrtka Yildirim i grupacija Yildirim je zapravo jedna snažna koja ima dobre reference, koja je zapravo napravila dobro i u samoj Turskoj vezano za jednu takvu kompaniju. U Belgiji također jednu kompaniju koja se bavi proizvodnjom gnojiva je i spasila i modernizirala, tako da čini mi se da i kod nas i sindikati i radnici i uprava podržavaju. Ali me zanima vaš pogled, da vidimo kako stvari zapravo idu i šta očekujete u daljnjem razvoju?

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovor poštovanog ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića.

Reiner, Željko (HDZ)

Poštovani zastupnik Bošnjaković.

Bošnjaković, Dražen (HDZ)

Ministre hvala vam lijepo na odgovoru.
Mislim da ste i vi poslali dobre poruke i prema zaposlenicima Petrokemije i prema građanima Hrvatske i Sisačko-moslavačke županije. Jako je važno da država prati ove procese. Ne daj bože da nešto krene u krivom smjeru bit će odgovorna država, najmanje oni koji su zapravo to izazvali. Stoga zapravo puna podrška da se cijeli taj proces nazire i da se ovi ciljevi ostvare.
PDF