Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Vučemilović, Vesna, saziv: X, sjednica: 16

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
12.04.2023.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Sada je na redu 25 pitanje zastupnica Vesna Vučemilović postavit će ga potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću. Izvolite.

Vučemilović, Vesna (Hrvatski suverenisti)

Zahvaljujem predsjedavajući.
Poštovani potpredsjedniče hrvatske Vlade, gospodine Božinoviću slučaj osam hrvatskih državljana koji su u Zambiji optuženi za trgovinu djecom otvorio je brojna pitanja i ukazao na postupanje naših institucija koje najblaže rečeno nije bilo u skladu sa brojnim međunarodnim konvencijama koje je Hrvatska potpisala.
Vi osobno, a isto tako i glavni ravnatelj policije Milina ste u nekoliko navrata izjavili i potvrdili da MUP i USKOK provode istražne radnje. No, prošlo je 4 mjeseca mi još uvijek ne znamo ono glavno, odgovor na glavno pitanje jesu li sva djeca koja su posvojena od strane hrvatskih državljana u zadnjih 10 godina još uvijek u Hrvatskoj ili su završila u kriminalnom podzemlju u lancu dječje pornografije, prostitucije ili žive jednostavno sva u skladnim obiteljima ovdje u Hrvatskoj.
Pa onda moje pitanje je u principu vrlo jednostavno i glasi kada ćete izvijestiti hrvatsku javnost o rezultatima istrage, jer radi se o najviše 131 djetetu jer cirkulira više brojki o tome koliko je djece posvojeno, a ona najveća je 131, pa sad da ste išli od kuće do kuće već ste to mogli provjeriti. Stoga ponovit ću još jednom, moje pitanje glasi, kada ćete izvijestiti hrvatsku javnost o rezultatima istrage koju MUP i USKOK provode? Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministre i potpredsjedniče Vlade očitovanje.

Božinović, Davor (HDZ)

Hvala lijepo g. predsjedniče HS.
Uvažena gđo. zastupnice Vučemilović, ja sam vrlo brzo nakon što je se, je došla vijest o uhićenju hrvatskih državljana u Zambiji rekao nešto čega se držim i danas, dakle da su svi oni, dakle svih 8 osoba uključujući i 4-ero djece dobili hrvatske dokumente u propisu ili u, odnosno u postupku koji MUP provodi uvijek na isti način kad su u pitanju izdavanje hrvatskih dokumenata, dakle uvidom u relevantne evidencije koje vode druge institucije, s jedne strane knjige, matične knjige i knjige državljana i to je činjenica i to je potvrđeno i što se tiče MUP-a o tome smo izvijestili i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje održava kontakt i sa obiteljima i putem svojim diplomatsko konzularnih predstavnika daje konzularnu zaštitu temeljem zakona koja ne uključuje uplitanje u proces, ali uključuje brigu o potrebama tih ljudi.
E sad, kad govorimo o ovom drugom dijelu posla MUP-a odnosno hrvatske policije, ja sam i jučer, prekjučer na upit novinara kazao ono što ja mogu reći, a to je da policija u koordinaciji sa USKOK-om provodi izvide, izvidi su kao što vam je poznato po zakonu tajni, drugim riječima ja niti mogu znati što i koje radnje se poduzimaju u okviru izvida jer nemam zakonsku mogućnost niti biti informiran o svim radnjama koje se provode.
Kad govorite o djeci koja su ne znam u zadnjih, mislim da ste rekli 10-tak godina posvojena iz DR Kongo, ono što mi je poznato je da svi imaju hrvatska prebivališta, da li policija i USKOK u okviru toga još nešto ispituju to meni nije poznato. Također vrlo dobro znate da na ovom pitanju zapravo najviše rade i surađuju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo pravosuđa i uprave i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. U tijeku je i javna rasprava o određenim izmjenama zakona, prije svega Zakona o međunarodnom privatnom pravu koje bi trebalo jasnije regulirati ovu materiju, a i temeljem iskustva odnosno ovog slučaja i preispitivanja određenih procedura, što će vjerojatno dovesti do jasnijeg postupanja unutar tih institucija uključujući i sudove, o čemu je također i predsjednik vrhovnog suda dao svoje očitovanje, evo hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Prije nego što se očituje kolegica Vučemilović pozdravimo svi zajedno studente i studentice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dobrodošli u HS! …/Pljesak/….
Izvolite kolegice Vučemilović.

Vučemilović, Vesna (Hrvatski suverenisti)

Hvala lijepa predsjedavajući.
Evo nakon ovog odgovora ja mogu samo reći da sam zbunjena kao vjerojatno i veći dio hrvatske javnosti. Vi ste potvrdili da je istraga još u toku, a vaš kolega ministar Piletić je prije točno mjesec dana na N1 televiziji u emisiji „Točka na tjedan“ kod novinarke Nataše Božić izjavio kako on pouzdano zna da su sva djeca u Hrvatskoj i sad ja ne znam tko od vas dvojice šta vodi i govori istinu, znači da li govorite istinu vi ili ministar Piletić i ko obmanjuje hrvatsku javnost, da li vi ili ministar Piletić jer mi ovdje govorimo o tome da se preko Hrvatske možda odvijala trgovina djecom, jedan od najgnjusnijih zločina koji se može počiniti, a od svake institucije imamo drugačiji broj, znači ne znamo ni koliko djece, ni gdje su djeca, jedan ministar kaže provodi se istraga, drugi kaže sva su ovdje, to nekako više vuče na relativiziranje, razvodnjavanje, zataškavanje, gurni pod tepih, idi dalje i javnost će zaboravit, ali javnost neće zaboravit, javnost i dalje interesira što je sa tom djecom, gdje su djeca i gdje su završila, jesu li u skladnim obiteljima ili su završila u kriminalnom podzemlju? I evo ja da sam na vašem mjestu ja bih se zapitala po čemu će mene hrvatski građani pamtiti, da li će me pamtiti po tome što sam odradio lavovski dio posla pri ulasku Hrvatske u schengentski prostor ili će me pamtiti po tome što sam bio dio nekakve ekipe koja se bavila zataškavanjem jednog od najgnjusnijih zločina što trgovina djecom zasigurno jest.
PDF