Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Miletić, Marin, saziv: X, sjednica: 16

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
12.04.2023.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Prelazimo na 20. pitanje, zastupnik Marin Miletić postavit će ga ministru gospodarstva i održivog razvoja Davoru Filipoviću.
Izvolite.

Miletić, Marin (MOST)

Hvala vam predsjedniče HS-a.
Poštovani g. ministre, moje je pitanje vrlo konkretno radi se o vašem resoru područje energetike i politike koju ova Vlada pa onda i vaše ministarstvo provode i odobravaju u HEP-u, malo ću se vratiti unatrag nekih godinu i pol dana. Krajem 2021.g. Hrvatska je već počela osjećati itekako učinke inflacije, premda rat u Ukrajini još nije počeo i tada Uprava HEP-a donosi jedne vrlo zanimljive, tako ću se izraziti poslovne odluke koje su ustvari veliki presedan, umjesto da rade ono što su do tada radili, da ugovore sklapaju o kupnji električne energije kvartalno ili najduže na godinu dana, Uprava HEP-a baš tada potpuno mijenja svoju politiku koja do tada se nije dogodila i sklapa ugovore na pet godina sa dvije tvrtke.
Tijekom 2022. u vremenu kada cijene električne energije počinju dostizati povijesne maksimume, Uprava HEP-a sklapa nekoliko petogodišnjih ugovora i to za značajne količine električne energije s prilično visokom cijenom koja se prodavateljima jamči do 2027.g.
Mene zanima je li vaše ministarstvo, je li Vlada RH evo i premijer koji je ovdje s nama, obaviješten o toj novoj poslovnoj odluci HEP-a i jesu li vaše ministarstvo i Vlada na neki način odobrili službeno takve ugovore sklapanje tih ugovora? Jesu li vama kao nadležnom ministru poznate poslovne analize na kojima je takva nova poslovna politika HEP-a zasnovana? I ministre, u jednoj Kolumbiji bi odjeknulo ono što ste vi rekli što se upozorili javnost o prijetnji predatorima, zanima me jesu li takve prijetnje potaknute i sa ovim mojim pitanjima sa ovim sklapanjem ugovora?
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Ministre izvolite odgovor.

Filipović, Davor (HDZ)

Zahvaljujem predsjedniče HS-a.
Poštovani zastupniče Miletiću, a što se tiče događaja iz 2021. gdje spominjete Upravu HEP-a to uopće ne mogu komentirati jer nisam bio tada član Vlade, međutim vi ste ovdje u vašem govoru puno puta rekli jednu ključnu riječ, to je uprava. Uprava poduzeća sukladno Zakonu o trgovačkim društvima ima svoje obveze i odgovornosti, prema tome sva ova pitanja koja ste uputili meni slobodno uputite Upravi HEP-a i predsjedniku uprave g. Barbariću i neka se na ta pitanja odgovori.
Znači ja ne odlučujem kako će se nabavljati električna energija ili bilo koji energent u HEP-u, ne odlučuje ni o tome predsjednik Vlade nego to radi uprava i svako društvo ima svoje organe društva i upravu i nadzorni odbor. Prema tome, oni trebaju biti u stanju obrazložiti svaki svoj poslovni potez i objasniti zašto su nabavljali nešto dugoročno ili kratkoročno ovisno o njihovoj poslovnoj procjeni, znači oni su ti koji po zakonu za to odgovaraju.
Ono što vam ja mogu reći da smo mi od prošle godine u jeku ove najveće krize donijeli nekoliko paketa pomoći koji su omogućili da naši građani imaju jednu od najnižih cijena električne energije u cijeloj Europi, samo Budimpešta ima nižu cijenu električne energije u cijeloj EU kada se usporedi sa Hrvatskom. Mi smo osigurali i priuštivu cijenu energenata i našim poduzetnicima, i obrtnicima, i srednjim poduzećima, i velikim poduzećima i upravo ti potezi, ti paketi mjera koje smo donosili sve kako bi čvrsto pomogli našem gospodarstvu i našim građanima omogućili su jednu stabilnost. Nije bilo nikakve socijalne frakture kod nas, u prošloj smo godini ostvarili četvrti najveći rast BDP-a u EU od 6,3%. Prema tome, to su stvari na koje vam ja ovdje mogu odgovarati, a sve ove detalje oko poslovanja poduzeća uputite direktno Upravi HEP-a.
Hvala lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje zastupniče.

Miletić, Marin (MOST)

Poštovani ministre, ja sam vas to pitao zato jer vi dobro znate i kao bivši sportaš, nema prebacivanja odgovornosti moramo snositi odgovornost, a ovo tu to je vaš teren, to je vaše područje i to je vaša tu odgovornost kao resornog ministra energetike koji ima odgovornost za poslovne odluke koje se donose u HEP-u i jednim velikim dijelom ta odgovornost je i na vama. Ona je osobna odgovornost ne može se prebacivati na druge, pogotovo zato jer znamo koliko nam je važna energetska neovisnost naše Hrvatske.
Ovi ugovori sklopljeni pokazuju da se netko kocka, da se netko kocka s tim stvarima, ne znam kako drugačije se izraziti, kako drugačije opisati sklapanje takvih ugovora nego kao kockanje i klađenje, osim kao što sam rekao ako se sklapanje takvih ugovora može potkrijepiti nekim ozbiljnim poslovnim analizama.
Ja neću ulaziti u motive za ovakvo postupanje Uprave HEP-a, pitat ću ih kao što ste mi rekli, to su ljudi koji tamo nisu pali kao neki ne znam padobranci tamo ih imenuje ova Vlada odnosno vi to je vaše područje vi ste tu ministar i za njih vi odgovarate. Ali ako ih netko drugi imenuje ministre, ako im netko drugi daje naloge, ako je netko drugi taj koji ih postavlja na toj šahovskoj ploči onda vi i to trebate reć hrvatskoj javnosti, imenovati. Znam da ste hrabar, onda vi to trebate jasno i glasno reći, to ali reći i one predatore, da ih mi čujemo. I ovdje vas je hrvatski Parlament potvrdio. Hrvatski sabor je vas ovdje potvrdio i mi ovdje svi bismo trebali štititi institucije ove države. I nama ta značkica koju vi nosite tu mi je nosimo u srcu znači sve. To su institucije ove države. I ako treba onda ćemo i mi ovdje te institucije čuvati i braniti od svih tih predatora koje ste vi spomenuli.
PDF