Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Bačić, Ante, saziv: X, sjednica: 16

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
12.04.2023.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala. Hvala lijepa. .../Upadica se ne čuje./...
Idemo na 18. pitanje, poštovani kolega Ante Bačić postavlja ga ministru obrane Mariju Banožiću, izvolite.

Bačić, Ante (HDZ)

Zahvaljujem poštovani predsjedniče HS-a, poštovani predsjedniče Vlade, ministri, kolegice i kolege, moje pitanje za ministra obrane, g. Banožića.
Svjedoci smo današnjeg vremena i potrebe razvoja i nabave u samim, u samom sektoru obrane, ne samo Hrvatske nego i članica EU i NATO-a. Mi smo takvu potrebu ulaganja u Hrvatsku vojsku prepoznali i radimo je već drugi mandat Vlade RH.
Nedavno smo i na samom Odboru za obranu HS-a predstavili projekte nabave vrijednosti veće od 5 milijuna eura na kojema ste vi bili i dobili jednoglasnu potporu samoga Odbora. Evo, pitam vas ovdje ako možete nam malo detaljnije reći vezano za te nabave koje smo izglasali na samom Odboru za obranu, sustave koje smo predstavili, koji će biti implementiranu u Hrvatsku vojsku, ali vezano za temu daljnje modernizacije i sve što Ministarstvo radi ne bi li osnažilo, ali i unaprijedilo obrambeni sektor RH.
Zahvaljujem.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite, ministre, odgovor.

Banožić, Mario (HDZ)

Poštovani predsjedniče HS-a.
Uvaženi saborski zastupnice i zastupnici. Zahvaljujem, evo, na ovom pitanju, kojem jasno, podsjećate na sjednicu odbora u kojima smo dobili priliku predstaviti samo projekte koji su više vrijednosti od 5 milijuna eura, iako je taj broj projekata puno veći u Ministarstvu obrane koji se provodi najčešće kroz okvirne sporazume, pa smo izvještavali na prijašnjim sjednicama.
Ali evo, pozivajući se upravo na ova 4 projekta, prije svega, govorimo o projektu nabavke Spike raketa koje će nam omogućiti, Hrvatskoj vojsci omogućiti uništavanje oklopne sile na više od 3 tisuće odnosno više od 3 tisuće metara i na taj način prije svega, osigurati Hrvatskoj vojsci sposobnost koju je dugo godina i željela. Također, to će biti samo jedan od protuoklopnih sustava koje ćemo imati. Spike rakete su dugo željene, imamo integrirani sustav na Patriama i automatski, to je značilo isto tako i jačanje drugih sposobnosti koje imamo i kao NATO članica, koje ćemo, jasno, pokazivati našim partnerima u okvirima svih naših vježba, vježbi, operacija koje imamo.
Također, bilo je vrijednost ovoga projekta 11,5 milijuna eura. Ono što je sljedeća vrlo bitna nabavka, a to su Patrie, 30 Patria, do sada ih imamo u sustavu 126 koje imaju svoje razne namjene, imaju jedan dio integrirane duo stanice, ali isto tako, jedan dio, manji dio njih imaju i topove. Na ovaj način ćemo ići na nabavku od 30 Patria, od kojih će 27 imati integrirane topove, bit će jedan dio od njih koji će biti kao logistička i sanitarna vozila. Na ovaj način, u biti, uklapamo se u nabavku Bradlyja koje smo imali prošle godine, 67 Bradley vozila koji će biti na raspolaganju HV-u sa formiranjem, ciljem formiranja srednjepješačke brigade, dakle na ovaj način kombinacije Bradleyja i Patria i bit će ono što će podići brigadu unutar HV-a.
Također, te Patrie će iznositi oko 158 milijuna eura. Nadalje, tu je, nakon pada drona, jasno smo pokazali cilj, a to je da se zaštiti hrvatsko nebo, kombinirajući nabavku višenamjenskih borbenih aviona Rafale i nakon pada drona u Zagrebu 10.3. prošle godine na kratkoročni cilj postavili smo si nabavku kratkoga dometa, što smo i ugovorili sustav PZO Mistral koji će kroz radarski sustav FPS-117 stvoriti jednu integraciju višenamjenskog borbenog aviona Rafale, sustava kratkog dometa, ali isto tako i srednjeg dometa koji ćemo, vjerujem, ići u pregovore do kraja ove godine, ali isto tako ćete biti o tome, ovaj, uredno obavješteni kao članovi Odbora za obranu.
Na ovakav način se stvara jedna jasna, snažna komunikacija između radarskih sustava koji su uvedeni još 2008. g. u sustav HV-a, oni će na ovaj način biti modernizirani, „apgredirani“ i isto tako, postaje jedan novi sustav, kriptozaštite uopće podataka koji dolaze kroz sam radarski sustav.
I naravno, 4. projekt su brodice koje prije svega će osigurati mobilnost specijalnih snaga, one su donacije SAD među jednim od projekata koje imamo, na ovakav način dajemo još jednu dodatnu sposobnost HV-u. Ono što je bitno da vidimo i kroz ove projekte, a i kroz prijašnje da je Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem zaustavila jedan dugi niz godina ili čak ja bih rekao dva 10-ljeća neulaganja u HV i jasno pokazala da želi snažnu HV s ciljem odvraćanja.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Bačić, Ante (HDZ)

Zahvaljujem predsjedniče HS.
Zahvaljujem ministre na ovako detaljnom odgovoru i smatram da je dobro da javnost čuje što smo i raspravljali na samom Odboru za obranu i da čuju detalje ovakvih nabava koje su u cilju modernizacije Oružanih snaga RH, a mislim da ne samo da smo tu na tragu i sa ostalim NATO članicama, nego da smo čak i nekoliko koraka ispred pošto smo upravo ono što sam napomenuo na uvodu samoga pitanja i prepoznali ulaganje, potrebu ulaganja u HV mnogo prije mnogih članica i EU-a i NATO-a i drago mi je da nastavljamo u istom smjeru, postavite da pokrivamo i više grana HV-a znači da ne ulažemo sektorski u jednu granu nego pokušavamo osnažiti više grana samih Oružanih snaga, ja vjerujem da će se to tako nastavit. Dobra je stvar da evo i u odgovoru samoga ministra nismo čuli da dogodine dolaze Rafaeli, to samo pokazuje kolika je veličina nabave i koliko se sustavno ulaže preko Ministarstva obrane u same Oružane snage. Ja vjerujem da ćemo do kraja godine donijeti novi Zakon o obrani i novi dugoročni Plan razvoja Oružanih snaga kao kruna svega toga i da ćemo zacrtati na taj način jednostavno i nabavu i planiranje, ali i razvoj Oružanih snaga za slijedeće godine mandata budućih Vlada. Još jednom zahvaljujem i samo tako naprijed, hvala vam.
PDF