Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Peović, Katarina, saziv: X, sjednica: 16

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
12.04.2023.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Sada će zastupnica Katarina Peović postaviti pitanje predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, izvolite.

Peović, Katarina (RF)

Poštovani premijeru, silno se ljutite kad vam kažemo da ste kvislinzi, no mi znamo da bi reagirate na migove, signale, depeše iz Washingtona i Bruxellesa, pa evo, vaš ministar Butković je neki dan priznao da je dobio signale iz Bruxellesa i Washingtona pa ste naprasno prekinuli natječaj u luci Rijeka, iz brošura starih investitora saznajemo da se vi zapravo zalažete za najjeftiniju radnu snagu u Europi, time se hvalite.
Iz pak, brošura tih investitora saznajemo i da će moći rasprodavati naše plaže jer, eto, donosite Zakon o pomorskom dobru koji će to osigurati. No, ja bih vas zato upozorila na jedan zakon u kojem ste otišli korak predaleko, zakonodavac je napravio nešto što vaš nalogodavac od vas uistinu ne traži, a to je da ste osigurali digitalnim platformama nešto što nemaju nigdje u Europi, a to je zakon koji ih amnestira od bilo kakve odgovornosti.
Pazite, u trenutku kada digitalne platforme u Europi mahom gube tužbe i tužbama se određuje da su oni zakonodavci radnika kojeg zapošljavaju, gdje EU donosi deklaraciju o poboljšanju rada .../Govornik se ne razumije./... na digitalnim platformama koja kaže da vlade mogu pokrenuti procese gdje će se digitalne platforme smatrati odgovornima i poslodavcem radnika, šta radi naša Vlada? Naša Vlada donosi zakon koji nema nigdje u Europi, koji omogućava digitalnim platformama potpunu amnestiju od bilo kakve odgovornosti, ukoliko postoje agregatori. Agregatore, radnici, da vas prosvijetlim, nazivaju aligatorima, zato što su agregatori omogućili suvremeno robovlasništvo u Hrvatskoj, gdje radnici iz Nepala, Indije dolaze raditi na građevini da bi u popodnevnim satima vozili Wolt dostave.
.../Upadica: Hvala vam. Hvala lijepa./... To ste omogućili, a to od vas vaš nalogodavac nije tražio.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor predsjedniče Vlade.

Plenković, Andrej (HDZ)

Poštovana zastupnice Peović. Vi insinuirate da mi imamo neke, kako ste rekli, nalogodavce? Pa niste jedini u tome. Dapače, prožima se teza o nekakvim poslušnicima. Recite vi meni, zastupnice Peović, ti koji provode tu retoriku, koji su oni cilj strateški nacionalni ostvarili sa svojim stilom, svojim ponašanjem, buntovništvom, čime?
Što su nacionalni interesi, po vašem mišljenju? Da li vi mislite da je nacionalni interes Hrvatske biti u krugu zemalja koje su najrazvijenije, koje imaju najsigurniji pravni sustav, u kojima su najviši standardi ljudskih prava i demokraciji, je li dobro biti u tom društvu?
Da li vi mislite da je dobro biti, recimo, u EU? Da li mislite da je u pogledu sigurnosti, dobro biti u NATO-u, a ne biti proruski orijentiran, kao što ste vi? Je li vi mislite da je to dobro? Nije to smiješno, nemojte se smijati, g. Pavić. Ovo su momenti u kojima se mora znati gdje ste. Ne možete biti i tamo i amo. I lijevo i desno i gore i dolje.
Ne ide. Nisu takve okolnosti. Odite malo u Kijev pa pitajte njih kako im. Pa nemojte se smijati. U tom kontekstu, gđo Peović, mi cijelo vrijeme zastupamo strateške nacionalne interese. Strateški nacionalni interes Hrvatske, gđo Peović je da recimo održimo socijalnu koheziju hrvatskog društva u krizi, da nema drame i masovnog štrajka koji prizivate, jer vi biste kombinirali ove radnike Čistoće koji su valjda HDZ-ovi provokatori u Zagrebu i Splitu, a u biti, a da da, a u biti su protiv Puljka i Tomaševića, ne zna, sa zdravstvenim djelatnicima. Sa zdravstvenim djelatnicima kojima je samo po osnovici 33% narasla plaća, samo govorim o osnovici u zadnjih 7 godina. Vi biste opći štrajk.
Ma hajde, temeljem čega? Pogledajte malo ekonomsku situaciju, pogledajte socijalni standard, pogledajte kontroliranje inflacije, pogledajte podršku koju dajemo našim građanima i pogledajte sigurnost pravnoga sustava, zemlje koja 10 godina u članstvu u EU. Mene stalno fascinira da vi najviše primjedbi na međunarodni položaj Hrvatske sada u ulozi saborskih zastupnika imaju političke opcije koje nisu pridonijele atlantsko i europskom putu Hrvatske ništa, nula. Ljudi bez osjećaja identiteta sa putem koji smo ostvarili.
Dapače, neki od njih su kroz raznorazne manevre radili protiv toga da uđemo u Schengen, a s druge strane se veselili kao do njih, pa to se sve zna i vidi, pa nismo mi od jučer tu.
Što se tiče vaših stavova o bilo kojoj temi, vidim da ste se nešto bunili za, što je bilo, da je DORH nešto vas pitao jeste kršili izbornu šutnju, pa ste se uspoređivali sa mnom. Ja idem na izbore stalno, svaki put je tamo puno kamera, nijedan jedini put, nijednom svojom rečenicom nisam napravio iskorak koji bi se mogao okvalificirati kao kršenje izborne šutnje. Što vi radite, koga vi prizivate, koga uopće zastupate, ja ne znam. Kakav je efekt tog vašeg političkog angažmana mogu jedino biti ovi na istoku zadovoljni i to gore, niko drugi, u Hrvatskoj nema niko drugi bit zadovoljan s vama.
Što se tiče pravnoga sustava oko radnika na digitalnim platformama tu je ministar Piletić, vodite dijalog s njim ili bilo ko ko je zainteresiran, kao što razgovaramo sa svim partnerima, svim socijalnim partnerima…/Upadica predsjednik: Hvala vam/…možemo unaprjeđivati i taj okvir…/Upadica predsjednik: Hvala lijepa/…a vi brinite o ovome gdje pripadate.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite zastupnice očitovanje.

Peović, Katarina (RF)

Pa nemamo baš smisla razgovarati s ministrom Piletićem, pokazuje se ko zapravo podvuče crtu i ko zapravo donosi, neko iz vaše Vlade je uzeo pinku za to da se digitalnim platformama omogući ono što im nije omogućeno nigdje u Europi, a na niz vaših pitanja „idite u Kijev“, ja ne idem u Kijev, ja sam tu u Zagrebu u saboru, u Parlamentu RH i odgovaram društvenoj većini, radnoj većini, hrvatskoj radnoj većini, a vi hodate u Kijev zato da bi dobili NATO poziciju ili kažu neki ipak neku drugu novu ne ciljate, ali to vam imponira kako kaže ministrica kulture. I jeste li za EU? Jesam za EU, ali ne EU u kojoj se vi ovako sluganski postavljate prema nalogodavcima jesam za EU, fiskalnu uniju koja bi izjednačavala razlike između siromašnih i bogatih. Radnici Čistoće, malo ste pomiješali lončiće, ja nikad nisam ništa govorila slično što ste ovdje naveli, ja smatram da radnici Čistoće imaju pravo na štrajk, imaju pravo na prosvjed i da zastupam generali štrajk zato šta vaša demagogija o plaćama u Hrvatskoj više uistinu nikoga ne može zavarati. Ona demagogija koju vi nama ovdje promičete kroz lažne statistike, sve ste rekli s brošurom Ministarstva gospodarstva koja, kojom se hvalite sa najjeftinijom cijenom radne snage u Europi, to su vaši dosezi, to su vaše europske politike, a moje politike, ja se uistinu nadam i odgovorit ću vam otvoreno i jasno koga zastupaju, zastupaju radnu većinu, a to smo svi mi koji živimo od svog rada, oni koji pokušavaju živjeti od svog rada, ali su nezaposleni i oni koji su živjeli od svog rada to su umirovljenici i iskreno se nadam da ću dobiti mogućnost da se borim za njih i dalje.
PDF