Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Komes, Magdalena, saziv: X, sjednica: 16

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
12.04.2023.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam, vrijeme je isteklo.
Idemo dalje, sada će zastupnica Magdalena Komes postaviti pitanje potpredsjedniku Vlade i ministru prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branku Bačiću, izvolite.

Komes, Magdalena (HDZ)

Zahvaljujem poštovani predsjedniče HS, poštovani predsjedniče hrvatske Vlade sa potpredsjednicima i ministrima, sve vas srdačno pozdravljam i svoje pitanje upućujem potpredsjedniku Vlade i ministru Branku Bačiću.
Dakle područje grada Petrinje, ali i sva ostala područja koja su zadesili katastrofalni potresi vidimo da su velika gradilišta. Kada gledamo obnovu možemo ju promatrati kroz dva segmenta, dakle obnova onih javnih ustanova koje financiramo iz Fonda solidarnosti koje i jesu prihvatljiv trošak kroz spomenuti fond i onaj drugi segment obnova privatnih kuća. Kako vidimo velik broj obnovljenih ili u obnovi zgrada vidimo da se zahuktala ta obnova i evo građani se s razlogom pitaju hoćemo li stići potrošiti sva ova velika osigurana sredstva iz Fonda solidarnosti dakle milijardu i 3 milijuna kuna budući da nam se bliži rok odnosno kraj Fonda solidarnosti i s druge strane kako na području Petrinje tako i na drugim prostorima zahuktala se i obnova obiteljskih kuća, pozivali smo ljude na samoobnovu. Kakav je odaziv, znamo da su se organizirale i javne tribine kako bi se izišlo građanima ususret odnosno kako bi se odgovorilo na njihove nejasnoće i dvojbe iz zakona, novog Zakona o obnovi, dakle kakav je odaziv, a evo čujem da se organiziraju i tribine od strane gospodarstvenika, dakle građevinskih tvrtki kako bi se povezali dakle zainteresirani građani za samoobnovu i, i sami izvođači radova, pa evo koliki je broj trenutno gradilišta i kakvi su planovi za budućnost što se tiče obnove?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Potpredsjedniče Vlade izvolite.

Bačić, Branko (HDZ)

Zahvaljujem g. predsjedniče, poštovane zastupnice i zastupnici.
Poštovana zastupnice, zahvaljujem na vašem pitanju.
Ako je itko ne samo u ovoj dvorani i u ovoj sabornici nego u Hrvatskoj upoznat sa izazovima, mogućnostima i stanjem obnove onda ste to vi kao petrinjska gradonačelnica. Na gotovo tjednim redovitim sastancima koje zajedno sa našim suradnicima održavam bilo u Zagrebu, bilo u Petrinji nastojimo doista ubrzati ne samo obnovu na području Petrinje nego i na području i zagrebačkog i petrinjskog potresa. Svatko tko je iti malo objektivan ako dođe u Petrinju primjerice, ali ne samo u Petrinju nego na područje i Banovine i zagrebačkog potresa vidjet će doista da je danas taj prostor veliko gradilište. U ovom trenutku sa jučerašnjim danom otvoreno je na području i Banovine i Sisačko-moslavačke županije i na području zagrebačkog potresa 1202 gradilišta, angažirano je preko 200 hrvatskih građevinskih tvrtki, zaposleno je na tim projektima preko 10 tisuća građevinskih radnika, što još uvijek moram reć nije dovoljno za sve one projekte koje nam nastojimo i želimo što prije obnoviti.
Vi ste sami maloprije spomenuli Fond solidarnosti, valjda ste, lapsus vam je bio, nije milijardu i 3 milijuna kuna nego eura, to je sigurno bio lapsus, dakle mi do kraja lipnja trebamo, trebamo iskoristiti milijardu i 3 milijuna eura kako bismo doista konstrukcijski obnovili brojne najvažnije zgrade javne namjene i na području zagrebačkog i petrinjskog potresa i kada sam prije 84 dana u ovoj sabornici predstavio program rekao sam da bismo taj iznos dosegnuli do kraja lipnja trebamo dnevno zaprimati preko 4 milijuna eura zahtjeva za nadoknadom sredstava. Kao što je maloprije i predsjednik Vlade rekao mi smo danas na 710 milijuna, što znači da smo u toj dinamici nešto iznad tog plana i mi danas, do danas prema toj dinamici zaprimamo 4 milijuna i 100 tisuća eura dnevno i ako tako nastavimo onda sam uvjeren da ćemo do kraja lipnja ta sredstva i potrošiti, ali što je važnije od utroška tog sredstava obnovit ćemo najvažnije zgrade društvene namjene i na području Zagreba i Krapinsko-zagorske i vaše Sisačko-moslavačke županije, pa i Zagrebačke, dijelom i Karlovačke županije.
Onaj drugi dio obnove koji naše sugrađane itekako interesira je obnova privatnih zgrada, trenutno s jučerašnjim danom obnavljamo 752 obiteljske kuće ili višestambene kuće. Ja sam rekao da je naš prioritet da do kraja listopada zbrinemo na drugačiji i primjereniji i prikladniji način naše sugrađane koji su u kontejnerima ili u mobilnim stabilnim jedinicama i prema našem dogovoru od sastanka kojeg smo imali u četvrtak ja se nadam da ćemo zajedno sve naše sugrađane koji su u kontejnerima u vaša tri naselja u Petrinji doista do prije kraja ljeta nadamo se polovinom srpnja doista izmjestiti u prikladniji prostor za što smo taj program i donijeli kako bismo njima pomogli.
Ono što ste također spomenuli to je projekt samoobnove. Evo otkad sam najavio da ćemo promijeniti taj projekt samoobnove zaprimili smo 471 zahtjev naših sugrađana za samoobnovu na način da im se unaprijed isplati cjelokupni iznos i u proteklih mjesec i po dana koliko je zakon stupio na snagu sa Hrvatskom udrugom banaka dogovaramo model i od idućeg tjedna će prva banka otvoriti taj novi bankovni proizvod kako bi našim sugrađanima pomogli da na taj način sami obnavljaju svoje kuće, a za što ćemo iz državnog proračuna na račun koordinacije …/Upadica predsjednik: Hvala vam/… …/Govornik se ne razumije/…isplatiti preko 3 tisuća eura…/Upadica predsjednik: Hvala lijepa/…. U svakom slučaju ja mislim da dijelim vaš stav da je doista obnova u punom zamahu, hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje zastupnice.

Komes, Magdalena (HDZ)

Zahvaljujem i evo, kao što reče i maloprije jedan od zastupnika, nisam zadovoljna samo odgovorom, nego sam zadovoljna i onim što vidim na terenu i komunikacijom koja se odvija, ne samo s vama, ministre, nego i sa ostalim ministrima i sa predsjednikom Vlade zaista se iz radova na terenu vidi volja i želja za obnovom, kako područja pogođenog zagrebačkim potresom, ali još više, gdje je još i veća potreba, na području Sisačko-moslavačke županije.
Dakle, ono što je prioritet, obnova obiteljskih kuća, ali isto tako, ono što je bitno i što je premijer spomenuo, da sve one zgrade javne namjene koje ne uspijemo dovršiti iz Fonda solidarnosti, odnosno što nije prihvatljiv trošak jer znamo da je ovdje konstruktivna obnova prihvatljiva, da će biti osigurana sredstva i iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a znamo da je to bitno jer su zgrade sve, mahom važne za funkcioniranje područja na kojima su stradale, dakle od škola, bolnica i svih ostalih ustanova.
Hvala lijepa.
PDF