Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Pocrnić-Radošević, Anita, saziv: X, sjednica: 16

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
12.04.2023.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Sada će zastupnica Anita Pocrnić Radošević postaviti pitanje ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinu Piletiću. Izvolite.

Pocrnić-Radošević, Anita (HDZ)

Hvala predsjedniče HS-a.
Poštovani predsjedniče hrvatske Vlade, ministrice, ministri, kolegice, kolege.
Pitanje upućujem ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinu Piletiću. Poštovani ministre, moje pitanje odnosi se na jedan dio resora koji vodite, a to je mirovinski sustav, a time i briga za dobrobit i održanje životnog standarda naših umirovljenika. Srb o umirovljenicima i jačanje njihovog materijalnog položaja kontinuirano je u fokusu ove Vlade, to mi kao saborski zastupnici vidimo kroz zakonske prijedloge koje nam Vlada dostavlja i šalje i u ovom mandatu više smo puta raspravljali i donosili zakone kojima se poboljšava materijalni status umirovljenika bilo kroz ostvarivanje novih prava ili kao ispravljanje nekih sada nepravednih odluka od prije desetak godina.
U tom smislu moje pitanje se odnosi na dosadašnje rezultate provedbe Zakona o mirovinskom osiguranju kojim su od 1. siječnja 2023.g. sve obiteljske mirovine povećane za 10%, zatim omogućeno je korištenje dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu nadživjelom supružniku te je dodatno povećana najniža mirovina za 3%.
Provedba novih odredbi Zakona o mirovinskom osiguranju je kompleksan i opsežan postupak koji provodi HZMO, dijelom i temeljem podnesenih zahtjeva korisnika, stoga vas molim da mi pojasnite kako teče provedba i koji su dosadašnji rezultati provedbe ovog novog Zakona o mirovinskom osiguranju koji je na snazi već oko tri i po mjeseca i kako se to odražava na materijalni položaj umirovljenika? I ako stignete da još pojasnite što sve Vlada čini ili planira činiti kako bi se poboljšao materijalni položaj naših umirovljenika?
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam.
Izvolite ministre odgovor.

Piletić, Marin (HDZ)

Hvala lijepo predsjedniče.
Uvažena zastupnice Pocrnić Radošević, dame i gospodo saborski zastupnici.
Kao što ste čuli i u pitanju od 1. siječnja na snazi je izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju koji smo zapravo po prvi put u mirovinski sustav uveli mogućnost isplate dvije mirovine i to dijela obiteljske mirovine za one članove kojima je bračni suprug ili životni partner preminuo. Na taj način omogućili smo da umirovljenici koriste i 27% od pripadajućeg dijela obiteljske mirovine i upravo na tragu ovog vašeg pitanja, s obzirom da su svi naši umirovljenici koji imaju pravo na obiteljsku mirovinu i na dio obiteljske mirovine podnosili zahtjeve mogu vas izvijestiti da je dao danas više od 110.000 zahtjeva pristiglo u poslovnice HZMO-a, a od toga već 42.000 ili nešto više dakle već riješeno.
Ono što već sada znamo na osnovu podataka iz HZMO-a jest da je prosječno povećanje mirovina za one koji su ostvarili pravo na dio obiteljske mirovine u prosjeku 95 eura veća mirovina. Ako uzmete u obzir da smo tim zakonskim izmjenama uz osiguranje ove druge imovine povećali svim korisnicima obiteljske mirovine mirovinu za 10% i tu već imamo prosječno povećanje od minimalno 33 eura.
Kada govorimo također o dijelu tih zakonskih izmjena valja spomenuti da smo povećali i minimalne mirovine tim izmjenama za dodatnih 3%, dakle korisnicima najnižih mirovina, a isto tako povećali i stopu bonifikacije tako da za pet godina više mirovinskog staža nakon ispunjavanja uvjeta svi ti korisnici mirovine mogu računati na 27% veće mirovinsko mjesečno primanje. Uz sve to vidjeli ste da je Ministarstvo financija ukinulo onih kriznih 3% doprinosa na zdravstveno osiguranje koje je plaćalo više od 32.000 naših umirovljenika, a da će danas na užem kabinetu Vlade biti i prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinama ostvarenim po posebnim propisima gdje želimo također onih kriznih 10% koji se obračunavalo na sve mirovine iznad 3,5 tisuće kuna također od 2009. ukinuti na način da će taj postupak umanjenja tih mirovina s 1.7. biti 5%, a onda od 1.1.2024. ukinuti to umanjenje odnosno de facto staviti taj zakon donesen 2009. izvan snage.
Na taj način i tu računamo da će 96.000 korisnika također mirovina ostane po posebnim propisima od kojih najveći broj su dakle naši hrvatski branitelji, umirovljeni policajci, vatrogasci, osobe koji su radili na razminiranju Hrvatske također ostvariti značajno povećanje svojih mirovinskih prihoda, odnosno maknuti im taj nametnuti krizni porez od 10%.
I jedino što još mogu spomenuti također, dakle želeći unaprijediti položaj umirovljenika Ministarstvo rada raspisalo je javni poziv za korištenje sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti kako bi diljem Hrvatske izgradili centre za starije osobe. Natječaj je završen. Očekivali smo negdje oko 8 do 10 prijava. Pristiglo je njih 27 …
…/Upadica predsjednik: Hvala ministre./…
… pa vjerujem da ćemo nastaviti istim.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Izvolite zastupnice očitovanje.

Pocrnić-Radošević, Anita (HDZ)

Hvala na odgovoru.
Zadovoljna sam odgovorom i zaista ste iscrpno i temeljito objasnili koliko ste mogli u svoje četiri minute što Vlada čini kako bi se poboljšao materijalni položaj umirovljenika u današnje vrijeme kada je inflacija na preko 10% nužno je potrebno i Vlada to čini zadržati postojeći standard svih građana, a naročito umirovljenika koji nisu u mogućnosti obavljati neke druge poslove nego žive od svojih mirovina.
Dobro je i da oni sa najnižim mirovinama već peti put dobivaju različite dodatke. Najprije je to bio covid dodatak, nakon toga i energetski dodatak čime se svakako pokušava sačuvati socijalna sigurnost građana sa najmanjim mirovinama.
Vjerujem da će Vlada i dalje nastaviti u tom smjeru kako bi našim umirovljenicima omogućili dostojanstven život u starosti. Naravno da je za to potrebno snažno gospodarstvo i što veći broj radnika u odnosu na broj umirovljenika. Prije 40 godina bila su 4 radnika na jednog umirovljenika. 2015. godine imali smo 1,15, a ohrabruje i činjenica da je danas taj odnos 1,31 radnik na jednog umirovljenika.
I evo prema prvim podacima za ožujak imamo milijun i 621 tisuću i 379 osiguranika, znači zaposlenih osoba i riječ je o povećanju za 2,4% u odnosu na prethodnu godinu. Istodobno imamo milijun i 227 tisuća i 500 umirovljenika što predstavlja značajan udio u ukupnom stanovništvu i svakako je to dodatni razlog za vođenje računa i brige o tako značajnoj kategoriji stanovništva.
Hvala.
PDF