Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Baričević, Danica, saziv: X, sjednica: 16

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
12.04.2023.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na drugo pitanje. Sada će zastupnica Danica Baričević to pitanje postaviti ministru regionalnog razvoja i fondova EU Šimi Erliću. Izvolite.

Baričević, Danica (HDZ)

Zahvaljujem predsjedniče HS-a, poštovani i uvaženi premijeru Andrej Plenković, uvaženi potpredsjednici hrvatske Vlade, poštovane ministrice i ministri. Evo, svoje pitanje upućujen ministru Šimi Erliću.
Budućnost rasta EU leži upravo u ravnomjernom razvoju regije, a otoci imaju posebni položaj i govorimo o područjima koji su izloženi ozbiljnim i trajnim prirodnim ili demografskim poteškoćama. Ova Vlada je zaista napravila silne iskorake u vidu poboljšanja života ljudi na otocima, a vodeći računa o specifičnosti otočnoj i posebnosti otoka i ravnomjernom regionalnom razvoju jednom, koji je jedan od glavnih ciljeva RH. Možete nam, ministre, reći i koje su još mogućnosti za otoke u ovom novom financijskom razdoblju?
Zahvaljujem.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Ministre, izvolite odgovor.

Erlić, Šime

Evo, poštovani predsjedniče, poštovani zastupnici, poštovana zastupnice Baričević. Hvala na vašem pitanju. Sve vas skupa srdačno pozdravljam.
Podsjetio bih na nedavno ovdje izneseno izvješće o otocima koje je ukazalo na to da je u mandatu Vlade od 2016. naovamo u područje otoka uloženo preko 2 milijarde eura sredstava, a da je u 2021. g. na kojoj se i odnosi ovo izvješće o otocima zapravo su izvršena rekordna ulaganja u otoke i najveća ulaganja od kada se prati i bilježe ulaganja u otoke u okviru Zakona o otocima.
To je sve skupa dovelo i do toga da se dinamizira gospodarstvo otočko i da podaci pokazuju da samo u 2021. g. imao zabilježen rast otočnog gospodarstva odnosno prihoda otočnog gospodarstva za 28% u odnosu na 2020. pandemijsku godinu i to pokazuje jedan dobar trend u okviru da ova ulaganja koja su zabilježena na otocima, rezultiraju dobrim efektima. Međutim, ono što je važno napomenuti jest da mi jedini u Europi uz Finsku i odnedavno Škotsku imamo svoj zakon o otocima i da imamo poseban taj zakonodavni okvir kojima posebno skrbimo o otocima, što je iznimno važno i pokazuje da jedno nastojanje i Vlade i svih nas da o tome posebnome području imamo i poseban zakonodavni okvir. Međutim, ne mislimo tu stati i u ovoj novoj financijskoj omotnici sredstava '21.-28. razvili smo dodatni financijski instrument koji je specifičan po tome što daje 150 milijuna eura u otočna područja putem županija, odnosno omogućava otočnim partnerskim vijećima da putem dakle općina koje su članovi tih otočnih partnerskih vijeća i organizacija koje funkcioniraju na otocima kanaliziraju ta sredstva prema onim prioritetima ulaganjima za koje oni smatraju da su važna i da su bitna.
Time radimo jedan dodatni iskorak u kontekstu financijskih instrumenata koji su nam dostupni iz EU fondova. Jedan poseban instrument koji će, vjerujemo, u budućnosti dati još više boljih rezultata u kontekstu razvoja i razvojne specifičnosti otoka, a sve sa krajnjim ciljem da budu otoci zeleni i održivi i da se zapravo iskoristi puni potencijal i specifičnosti otoka, a s druge strane, da se zaštiti taj autentični eko sustav hrvatskih otoka.
Hvala vam lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite zastupnice Baričević očitovanje.

Baričević, Danica (HDZ)

Zahvaljujem.
Skrb o otocima zaista nosi niz specifičnosti i za svaku pohvalu su upravo ulaganja ove Vlade u otočnu Hrvatsku. Svakako evo kao otočanka sa otoka Brača koja ima privilegiju i blagoslov živjeti na otoku veseli me činjenica da ste upravo stvorili novi temelj za nove mogućnosti ulaganja u naredni period upravo kroz integralni teritorijalni program za čiju provedbu ste osigurali 150 milijuna eura samo za ulaganja u otoke koji imaju upravo za cilj rješavanje specifične otočne probleme i odgovoriti na sve izazove s kojima se otočani suočavaju.
Evo otočani imaju zaista sjajnu priliku kroz Plan razvoja obalno otočnog područja i županije sami odlučiti koja su to područja u koja će ulagati i u koja će se intervenirati i da brinu o održivom razvoju otoka u svjetlu otočne samodostatnosti u svjetlu pametnih otoka kao novi koncept otoka EU, u svjetlu čistog okoliša, čiste energije i novih tehnologija i ja vam zahvaljujem na tome.
PDF