Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Šimunić, Irena, saziv: X, sjednica: 13

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.11.2022.

Reiner, Željko (HDZ)

Sada će poštovana zastupnica Irena Šimunić postaviti pitanje predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću, izvolite.

Šimunić, Irena (Nezavisni)

Zahvaljujem.
Poštovani predsjedniče vlade, znate li da je vaša vlada kao krpom obrisala odredbe starog Zakona o socijalnoj skrbi kojom se obvezujete da ćete HS predložiti zakon koji uređuje pitanja inkluzivnog dodatka. Iako smo najave Zakona o inkluzivnom dodatku redovito slušali od ministrica Murganić, Bedeković, te ministara Aladrovića i Piletića, tog prijedloga zakona nema još u vidiku, čak niti u nacrtu, a korisnici u potrebi i dalje nemaju pravo na inkluzivni dodatak. Da stvar bude gora, znate li g. Plenkoviću da osobe s najvećim invaliditetom odnosno djeca i takva djeca s teškoćama u razvoju ni dan danas nemaju regulirano pravo na osobnog asistenta niti jednim propisom? I znate li da naši sugrađani sa najvećim potrebama za osobnu asistenturu već 15.g. istu ostvaruju u mizernom opsegu i to na temelju tzv. pilot projekata? I konačno znate li da je ministarstvo nakon što je prije samo nekoliko mjeseci bombastično najavljivalo da će do kraja godine oba navedena zakona ući u proceduru i biti donesena, donošenje tih zakona iz nepoznatih razloga opet odgodilo za neko buduće vrijeme, zašto uvaženi premijeru, novac ne bi smio biti izlika? Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovor poštovanog predsjednika vlade Andreja Plenkovića.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa poštovana zastupnice Šimunić, kada je riječ o pravima osoba s invaliditetom riječ je o temi kojoj naša vlada i u prvom i u drugom mandatu pridaje izuzetnu pozornost. Mi smo kada je riječ o poticanju zapošljavanja osoba s invaliditetom alocirali 720 milijuna kuna. Vi se sjećate da smo povećali iznos osobne invalidnine sa 1.250 na 1.500, pa na 1,750, povećali smo doplatak za pomoć i njegu za 20%, povećali smo iznos naknade roditeljima njegovateljima sa 2.500 na 4.000 tisuće kuna, to jako dobro zna ministrica Bedeković, kao sad se sjećam te sjednice vlade, povećali smo osnovicu za zajamčenu minimalnu naknadu sa 800 na 100 kuna, povećali smo iznos naknade za osobne potrebe korisnika prava na uslugu smještaja ili organiziranoga stanovanja, a mi smo i u paketu mjera ovima koje smo donosili za zaštitu od rasta cijena u travnju i u rujnu vodili računa da povećamo mjesečnu naknadu za ugrožene kupce energenata sa 400 na 500 kuna. To govorim stoga da shvatimo širi kontekst politike Vlade prema zaštiti i unaprjeđenju položaja s invaliditetom u Hrvatskoj. Njih ima oko 500 tisuća različitih, naravno, stupnjeva i ja moram ovdje podcrtati koliki doprinos formuliranju naših politika da je zastupnica Lukačić koja je itekako upućena u sve aktivnosti koje se odnose na rad Vlade, osobito na rad Ministarstvo rada, socijalne politike i mirovinskoga sustava.
Kada je riječ o ova dva zakona o kojima ste govorili, Ministarstvo radi i na Zakonu o osobnoj asistenciji, mi očekujemo da taj Zakon bude upućen u javno savjetovanje do kraja ove godine, dakle to je ono gdje smo s ovim Zakonom, a Zakon o inkluzivnom dodatku je predviđen za iduću godinu i tu je ministar Piletić koji vam može pojasniti bilo koji dodatni element koji bi u jednom zajedničkom dijalogu i duhu mogao pomoći da unaprijedimo položaj osoba s invaliditetom, a što se tiče financijskih sredstava, mislim da smo to već do sada više puta dokazali da ih unatoč svim ograničenjima uvijek uspijemo iznaći u maksimalno povoljnom iznosu za korisnike.
Hvala vam lijepo.

Reiner, Željko (HDZ)

Poštovana zastupnica Šimunić.

Šimunić, Irena (Nezavisni)

Predsjedniče Vlade, stih jedne poznate pjesme kaže, da sam ja netko, radili bi divne stvari. A vi se baš predstavljate da ste netko i već 6 godina ostavljate najranjivije skupine društva na cjedilu. Jeste li inzistirali na rješavanju problema ili ste samo obećavali kao i vaši ministri?
Ako se nešto stvarno želi, može se. Nisam zadovoljna odgovorom iz razloga što postoji mogućnost da je i danas opet palo samoobećanje, zato tražim pisani odgovor na jednostavno pitanje, kada ćete pustiti u proceduru zakon o osobnoj asistenciji i inkluzivnom dodatku?
I sigurno ste svjesni da je samo ovogodišnja inflacija potpuno anulirala efekte neznatnog povećanja naknade osobne invalidnine koja iznosi tek mizernih 1750 kuna. Brojne osobe s invaliditetom i djeca s poteškoćama u razvoju trebaju njegu, tuđu njegu i pomoć 24 sata na dan, a putem pilot projekata imaju pravo na 80 sati mjesečne asistenture, što znači manje od 3 sata dnevno. Prekarni rad i loš status asistenata u nastavi izravno utječu na djecu kojima je asistencija neophodno potrebna.
Asistenti imaju svega 25 kuna na satu, trenutku kad je minimalna najniža studentska satnica 33 kune. Nitko više ne želi raditi ovaj odgovoran i nadasve težak posao. Uvaženi premijeru, ne odgađajte. Apeliram i molim vas, ne odgađajte i opet za neko buduće vrijeme jer najranjiviji svo vrijeme žive život na način koji mnogi od nas ovdje ne možemo niti zamisliti, a kamoli živjeti. Hvala.
PDF