Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Bedeković, Vesna, saziv: X, sjednica: 13

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.11.2022.

Reiner, Željko (HDZ)

Sada će poštovana zastupnica Vesna Bedeković postaviti pitanje ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek.
Izvolite.

Bedeković, Vesna (HDZ)

Hvala vam lijepa.
Poštovani potpredsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani premijeru, uvažene ministrice i ministri, poštovane kolegice i kolege, dakle moje pitanje bit će upućeno ministrici kulture i mediji dr. Obuljen Koržinek.
Poštovana ministrice nedavno je talijansku stranu Jadrana pogodio nešto jači potres, a isto tako nakon dužeg vremena ponovno je zatreslo na području Petrinje i naravno ti su nas događaji ponovno podsjetili na obnovu potresom oštećenih i razrušenih područja i svakako ti su nas događaji podsjetili ponovo na korištenje sredstava Fonda solidarnosti za konstruktivnu obnovu, pa bih vas zamolila da nam kažete u kojoj je fazi i kako teče obnova potresom pogođenih područja u vašem resoru odnosno u resoru kulturne baštine i da nam kažete kako pritom surađujete sa jedinicama lokalne odnosno regionalne samouprave.
Hvala vam lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Poštovana ministrica Obuljen Koržinek.

Obuljen Koržinek, Nina (HDZ)

Hvala vam na vašem pitanju, pa što se tiče te suradnje od početka govorimo zapravo da obnova nije državni projekt nego da se može realizirati uspješno jedino ako svi dionici u tome sudjeluju. Što se tiče Ministarstva kulture i medija i pitanja oko Fonda solidarnosti, mi tu provodimo najveći broj projekata u zagrebačkom i petrinjskom potresu zajedno 280 projekata ukupno u vrijednosti oko 5 milijardi kuna. Ono što mi je drago da je već 15 projekata ukupno završeno, dakle u cijelosti sa predanim izvještajima. Mi smo što se tiče potrošnje kao resor sada 100 milijuna manje od naše ukupne alokacije, dakle koja je inicijalno bila 860 milijuna, mi smo prošli 700 milijuna isplata međutim tu je bilo jasno da će se više alocirati na one sektore gdje će biti moguće brže povlačiti. Neki su imali dodatnog problema i oko progresivnih šteta i oko Covida.
Ono što treba istaknuti da uz ova sredstva iz Fonda solidarnosti iz našeg ministarstva 250 projekata je realizirano nacionalnim sredstvima hitnih mjera, dakle demontiranja, sanacija, podupiranja, razupiranja. Isto tako za 40 projekata koji nisu mogli nakon petrinjskog potresa zbog ograničene alokacije biti uzeti u obzir financiramo dokumentaciju tako da budu spremni za obnovu kad se oslobode sredstva. I putem Ministarstva kulture i medija financiramo i 26 kuća u centru Petrinje, tu je i gradonačelnica, tu zaista jako dobro i blisko surađujemo. Prvi projekti su gotovi, sada su u reviziji i ići će se u naručivanje odnosno raspis natječaja za izvođače.
Ovo je trenutak vjerojatno i za zahvaliti svim što se mene tiče naravno konzervatorima, ali i projektantima, svim izvođačima, uopće cijeli taj sektor je daleko prenapregnut u odnosu na kapacitete i potrebe i zaista rade bez, bez prestanka. To mogu i osobno potvrditi. A što se tiče suradnje s lokalnim samoupravama …
moram istaknuti da je možda nakon nekih prvih nerazumijevanja u Zagrebu, predstavnici današnje vlasti dok su bili u oporbi, to je malo drugačije izgledalo, sada je suradnja zaista izvrsna i odvija se vrlo brzo. Istaknula bi grad Petrinju, Krapinsku županiju, Karlovačku županiju, grad Bjelovar, međutim najlošija je situacija u suradnji s gradom Siskom. Zato me posebno začudilo današnje, današnji intervjuu gradonačelnice u jednom tjedniku gdje ponovno na druge prebacuje odgovornost, pa je možda i ovo prilika da se ponovi, da je zaista obnova nešto na čemu moramo surađivati svi zajedno, da ne treba iznosit neistine, recimo danas je iznijela neistinu da nije dobila suglasnost za projekt Starog mosta, jedna u nizu neistina i nije dobro ono što je radila, a to je da šalje komunalce na gradilišta gdje se financiraju sredstvima Fonda solidarnosti da bi tražili od izvođača da ne znam drugačije sklanjaju, da biraju druge ograde, u svakom slučaju evo to je zaista jedan loš primjer gdje se stalno prebacuje odgovornost umjesto da se sjedne zajedno, da se zajednički radi i onda će realizacija projekata bit bolja. Poslat komunalce na gradilište financirano sredstvima Fonda solidarnosti nije primjer dobre suradnje nažalost.

Reiner, Željko (HDZ)

Poštovana zastupnica Bedeković.

Bedeković, Vesna (HDZ)

Hvala vam lijepa.
Zahvaljujem poštovana ministrice na vašem odgovoru i naravno slažem se s vama da kad je u pitanju tijek i dinamika obnove potresom pogođenih područja prije svega potrebna je zaista suradnja sa jedinicama lokalne i regionalne samouprave, pogotovo ako imamo na umu da se radi o obnovi kulturne baštine koja zaista podrazumijeva ponekad i vrlo složene zahvate i ponekad zahtjeva i dodatno vrijeme, a time i posebno razumijevanje čelnika jedinica lokalne i regionalne samouprave.
Drago mi je evo čuti da su većinom jedinice lokalne i regionalne samouprave shvatile da nam je bez obzira na političke boje cilj zapravo svima isti, cilj nam je zajednički, a to je što prije dakle obnoviti potresom oštećenu kulturnu baštinu i svakako iskoristiti sredstva iz Fonda solidarnosti i drago mi je da je dakle i grad Petrinja i Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija i svi, sve one jedinice lokalne samouprave koje ste nabrojili surađuju. Žao mi je što u slučaju Siska nije tako i žao mi je što se ta problematika nije osvijestila jer svakako kao što sam rekla cilj treba biti zajednički i ne treba tražiti izgovore i ne treba dakle namjerno raditi ono što nije dobro jer sve to skupa zapravo ide na uštrb prije svega naših građana, nikako ne ide u korist nikome, niti jednoj političkoj opciji, a svakako ide na loše naših građana i raduje me činjenica da su nas izvijestili da je, ako sam, pozorno sam slušala, dosada povučeno samo stotinu milijuna manje sredstava od ukupne alokacije što je odlično i podsjetiti još jednom da imamo negdje oko 5 milijardi kuna…/Upadica Reiner: Hvala/…na raspolaganju za Zagreb i za Petrinju. Zahvaljujem.
PDF