Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Karlić, Mladen, saziv: X, sjednica: 13

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.11.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

30. pitanje zastupnik Mladen Karlić postavlja ga ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji, socijalne politike Marinu Piletiću.
Izvolite.

Karlić, Mladen (HDZ)

Hvala predsjedniče.
Poštovani predsjedniče Vlade, uvažene ministrice i ministri evo moje je pitanje ministru rada i mirovinskog sustava. Mjere aktivne politike zapošljavanja nekako su uvijek aktualna tema, jer zapošljavanje je posao i nekako i najbolja demografska mjera, mjera koja čuva i ljude na svojim prostorima a isto tako znači poticanje zapošljavanja, dodatna edukacija radnika, očuvanje radnih mjesta. To je ono što nam je uvijek važno.
Mjere aktivne politike zapošljavanja usmjerene su na skupinu nezaposlenih osoba koje su zbog niza razloga u nepovoljnijem položaju na tržištu rada. To se prvenstveno odnosi na mlade osobe koje tek završavaju školu, osobe sa invaliditetom, starije osobe, dugotrajno nezaposlene. Pa ono što mene zanima nekako koliko ove mjere prate stanje na tržištu rada, koje su to mjere nekako najvažnije i možete li nam nešto reći o konkretnim pokazateljima njihove učinkovitosti?
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Poštovani ministar Marin Piletić.

Piletić, Marin (HDZ)

Hvala lijepo potpredsjedniče, uvaženi zastupniče Karlić.
Na vaše pitanje prate li mjere aktivne politike zapošljavanja trendove na tržištu rada odgovorit ću odmah da. Vi znate u Upravnom vijeću Hrvatskog zavoda za zapošljavanje sjede i predstavnici socijalnih partnera kako poslodavaca, tako i sindikata, a mjere se donose na godišnjoj razini, pa tako upravo ovih dana kreiramo, dopunjavamo i dakle usmjeravamo mjere ka ovim današnjim izazovima i potrebama.
Ova mjera samo je jedna od mjera kojima Vlada Republike Hrvatske utječe na gospodarstvo i na tržište rada uz izravne potpore našim poslodavcima. Ova mjera itekako se, dakle tiče dakle naših radnika i mogu reći da sasvim sigurno je doprinijela da se mi danas nalazimo u trenutku rekordne zaposlenosti. Ukoliko uzmemo samo podatke na današnji dan, dakle milijun šesto dvadeset tisuća zaposlenika, odnosno osiguranika što je 2,2% više nego u istom razdoblju lani.
Mi se u ovom trenutku nalazimo i u razdoblju rekordno niske nezaposlenosti. Dakle, na današnji dan negdje oko 113, 114000 nezaposlenih. U tim okvirima itekako mjere aktivne politike zapošljavanja doprinose i poslodavcima, ali isto tako radnicima da koristeći ove mjere kojima je HZZ u kontinuitetu na godišnjem prosjeku izdvajao preko milijardu kuna što iz državnog proračuna, što koristeći EU izvore.
Uz sve ove mjere koje zavod provodi i zapošljavanje i osposobljavanje ali isto tako i samozapošljavanje doprinijele da ukoliko govorimo o toj jednoj od najpopularnijih mjera samozapošljavanje imamo zaista veliki broj ljudi koji su je iskoristili, danas su aktivni na tržištu rada. Podatak da svi koji su iskoristili mjeru za samozapošljavanje preko 70% su i dalje aktivni sudionik u hrvatskom gospodarstvu, preko 70%. Dakle, o tome možemo onda suditi je li ta mjera prati trendove na tržištu rada ili ne. Međutim, nije to jedina mjera koju HZZ aktivno provodi. U travnju ove godine lansirali smo i sustav vaučera koji je dosada iskoristilo preko 6.000 dakle ljudi, želimo potaknuti cjeloživotno obrazovanje i među onima koji rade, ali jednako tako omogućiti i ovu uslugu vaučera dakle onima koji su trenutno nezaposleni.
Na jedno od prošlih pitanja odgovorio sam i što se tiče dakle našega programa učinkoviti ljudski potencijali odnosno korištenje sredstva iz Europskog socijalnog fonda plus kojima je osnovni cilj da na kraju slijedećeg programskog razdoblja imamo 75% populacije od 20 do 65 godina zaposleno, da imamo dakle 55% naše populacije koja se cjeloživotno obrazuje i da svim ovim mjerama i kroz Europski socijalni fond plus i mjere aktivne politike zapošljavanja doprinesemo da stopa rizika od siromaštva padne na 15%.

Reiner, Željko (HDZ)

Poštovani zastupnik Mladen Karlić.

Karlić, Mladen (HDZ)

Hvala gospodine ministre na ovome obrazloženju. A negdje sam pročitao da je od 2016. godine dodijeljeno preko 4 milijarde i 700 miliona kuna potpora za više od 149.000 radnika što ukazuje zapravo na to da su potpore za zapošljavanje jedan od najefikasnijih alata za razvoj tržišta rada i upravo rješavanje ovih problema koji postoje.
Obzirom da je u mandatu vlade na čelu sa gospodinom Plenkovićem broj zaposlenih povećan za više od 71.000, broj osiguranika za više od 76.000, prosječna plaća porasla za više od 30%, nezaposlenost pala sa 13 na oko 6% to govori evo koliko su i ove mjere vrlo kvalitetne i usmjerene upravo na hrvatske građane, a posebno na one ljude, posebne skupine koje su ugrožene u svijetu rada.
Hvala.
PDF