Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Nikolić, Romana, saziv: X, sjednica: 13

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.11.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Sada će zastupnica Romana Nikolić postaviti pitanje ponovo predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću, izvolite.

Nikolić, Romana (Nezavisni)

Zahvaljujem predsjedniče Sabora, poštovani predsjedniče Vlade. Evo ja bih vam postavila jedno space shuttle pitanje. Zbog čega niste informirali hrvatsku javnost o najavi uvoza baterijskih električnih vlakova vrijednih 4 milijarde eura već smo o tom saznali za vrijeme vašeg boravka i govora u Egiptu na konferenciji UN-a?
Ne bi li bilo primjerenije da su građani ove zemlje saznali nešto više o tome i prije o tome od vaših briselskih prijatelja i ostalih svjetskih dužnosnika?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Plenković, Andrej (HDZ)

Poštovana zastupnice Nikolić.
Nije dobro sve čitati što postoji na portalima ili što neki ovako žovijalni komentatori hoće izmisliti. Dakle prvo da odvojimo jedan kupus koji ste vi tu spojili o tome da ćemo mi za 4 milijarde eura napraviti vlakova koji voze bez elektrosustava, to ste vi rekli. Ja nisam to rekao u Sharm el-Sheikhu na konferenciji o klimatskim promjenama. Prvo, 4 milijarde eura su ukupne investicije u željezničku infrastrukturu koje ministar Butković sa svojim resorom s Hrvatskim željeznicama namjerava kroz idućih 10-tak godina uložiti u modernizaciju ovog oblika transporta koji je realno gledajući s obzirom da imamo izvrsnu mrežu autocesta, da ulažemo puno u cestovnu infrastrukturu, da smo imali renesansu luka na Jadranu, da su praktički zračne luke sve obnovljene, jedini vid prometa koji nam je ostao, a da je bio realno gledajući zanemaren, jel se tu slažemo? Slažemo, dakle 4 milijarde eura u ovom razdoblju koje je pred nama za željezničku infrastrukturu ukupnu.
Ono što sam ja kazao tamo da ćemo mi ovu vrstu vlakova o kome govorimo kroz NPOO, a natječaj ide čini mi se uskoro, vrijedan, već je raspisan natječaj, vrijedan oko 100 milijuna, 100 milijuna kuna, za pilot projekt takvih vlakova raspisati sada i iskoristiti sredstva iz NPOO-a, dakle nit je to nekakva daleka budućnost, neopipljiva i da se ne zna o čemu se radi, dapače projekt je tu, neko će se javit pretpostavljam na taj natječaj i ti će vlakovi prometovati. Mislim da vi već i znate gdje će prometovati, ja sam sad zaboravio otprilike na kojim je to lokacijama na…/Upadica iz klupe: neelektrificiranim prugama/…tako je, na neelektrificiranim prugama, dakle nije 4 milijarde za tu vrstu vlakova, nije mojim briselskim prijateljima, tamo ih je bilo nešto, ali malo, Šarm el Šeik, Khuenova konferencija i cijeli svijet i dobro je primljeno. Zašto? Primljeno je dobro zato što je promet jedan od onih, jedna od onih grana gospodarstva zbog koje imamo najviše dodatnih emisija CO2, to je jasno kao dan i u Hrvatskoj i upravo zbog toga je bitno koristiti one modalitete prometa kako bi smanjili emisije. To je cilj ovakvog ulaganja u željezničku infrastrukturu, tako da nije baš space shuttle, nije 4 milijarde, NPOO je, Butković ima natječaj raspisan, čim se neko javi i vi izaberete mi ćemo vas posebno obavijestiti koliko ih je, koliko koštaju, kad će se završiti i kad će bit u prometu i na kojim pravcima, je li to okej? Evo nije space shuttle odgovor, ovako prijateljski.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Nikolić, Romana (Nezavisni)

Kako bi se reklo u narodu „hvalite me usta moja“. Vi govorite ovdje o investiciji u baterijske električne vlakove koji su vrijedni 4 milijarde eura, a svi znamo da silne milijune eura koje smo dobili za obnovu od potresa vaša vlada s vašim ministrima nije bila sposobna to iskoristiti.
Također ispod radara prolazi vijest da HŽ-Infrastruktura koja je trebala prilagoditi 6 željezničkih graničnih prijelaza za Schengen niti jedan projekt nije dovršila, a još 2018.g. je bio raspisan natječaj za izradu tehničke dokumentacije, radovi nigdje nisu započeli.
Evo ja vas pitam predsjedniče vlade, kad ste se vi zadnji put vozili vlakom po našim hrvatskim prugama?
Evo ja vam toplo preporučujem da krenete putovat evo recimo iz Osijeka do Zagreba i ja vjerujem, vjerujte meni da će za vas to biti magnificens eksperiens.
Premijeru, ljudi na Baniji već 3.g. žive u neljudskim uvjetima, a vi ovdje sanjarite o ulaganju u baterijske električne vlakove i ja vas eto molim da konačno priznate i sebi i nama da vaša vlada i da vaši ministri nisu sposobni niti suvislo niti odgovorno voditi ovu državu.
A što se tiče klimatskih promjena o čemu ste i također govorili u Egiptu definitivno vidim da se žustro zalažete za to počevši od zatvaranja Rafinerije u Sisku, privremene zatvaranja Rafinerije u Rijeci i nema šta zaista se trudite da sve ovo što vrijedi u ovoj državi prestane sa radom.
PDF