Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Glavašević, Bojan, saziv: X, sjednica: 13

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.11.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo dalje, 22 pitanje zastupnik Bojan Glavašević uputit će ga predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.
Izvolite.

Glavašević, Bojan (Nezavisni)

Hvala gospodine predsjedniče Sabora, poštovani gospodine predsjedniče Vlade.
Nije nekakva tajna da je u posljednjih nekoliko godina ruski kapital ušao u hrvatski gospodarski poljoprivredni energetski, financijski krvotok. I znajući da je uloga ruskog kapitala nikad nije samo ekonomska, njegova logika je geopolitička a osobito u kontekstu mjera ograničavanja, odnosno sankcija koje EU pa tako bi i Hrvatska trebala zapravo uvesti Ruskoj Federaciji.
Naš klub zastupnika, Klub zastupnika Zeleno-lijevog bloka je prilikom, zapravo uoči održavanja Krimske platforme izašao sa prijedlogom da se osnuje još jedna razina nadzora i uvida zapravo u mjere ograničavanja kako ih Hrvatska provodi u vidu osnivanja nacionalnog odbora, dakle jednog tijela čiju formu vi dobro poznajete još iz vremena pristupanja i pristupnih pregovora EU.
I moje je pitanje vrlo jednostavno dakle da li ste voljni vi kao predsjednik Vlade i Vlada RH podržati osnivanje jednog takvog tijela koje bi omogućilo i parlamentarnu razinu kontrole, nadzora, mjera ograničavanja odnosno sankcija. Takvo tijelo ni po čemu ne bi se zapravo, njegova uloga nije ni po čemu suprotna niti se kosi sa radnom skupinom koja postoji u izvršnoj vlasti. Ali imajući u vidu činjenicu naprosto da ova razina parlamentarne kontrole može samo popraviti učinkovitost nečega što smatramo zapravo da je apsolutno nacionalni interes i pitanje koje jeste nadstranačko.
Hvala lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor predsjedniče Vlade.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa gospodine Glavašević.
Pa što se tiče našeg stava ja ne vidim potrebu za tim, ne zato što ne mislim da vi trebate dat doprinos, ali imate tijela koliko god hoćete u Saboru već. Imate Odbor za vanjske poslove. Dobro je da ste otvorili tu temu o ruskom utjecaju u različite sfere političkog i ekonomskog, energetskog, društvenoga života. On je tu, postoji, kapilaran je, traje jako dugo i to se osjeti i u hrvatskoj političkoj javnoj raspravi.
Ja moram priznati da do mog prvog posjeta Ukrajini koji je bio u studenom ili prosincu ne mogu se sad više sjetiti 2016. nisam bio svjestan razmjera te privrženosti, ali onda sam shvatio, nakon toga sam shvatio s obzirom koliko aktera i kako je reagiralo na taj posjet. Slično je bilo i lani i kad smo išli na prvi summit Krimske platforme ovaj na razini izvršnih tijela vlasti kad kažete nešto što je činjenica, onda vam ovdje dolaze od političkih aktera, komentatora što vi to govorite, bježite od tamo, nemojte to govoriti itd.
Onda smo išli u Ukrajinu u prosincu prošle godine pa i tada vaš bivši šef stranke Grbin govorio da što mi idemo tamo provocirati, da bi se mi možda trebali sa Milanovićem konzultirati zašto idemo u Ukrajinu. Jel'? To je bilo dosta indikativno. Onda vam je predsjednik Odbora za vanjske poslove Cappelli donio nacrt Rezolucije o Ukrajini prije Putinove agresije 24. veljače, pa ste ovdje brojni iz oporbe bježali po mišljenje na Pantovčak i rekli da vi ne bi usvajali tu deklaraciju. To vam se zbiva real time, to je bilo jučer. Jučer, vi to radite spontano, neki od vas namjerno iz neinformiranosti, neznanja, nekonzistentnosti, neprepoznavanja trendova vrijednosti tko je tko. Meni to nije poznato koji su baš razlozi to, ali u svakom slučaju to ostaje zabilježeno, vidljivo i jasno da ne može biti jasnije.
U takvom kontekstu ja smatram ako vi želite kao saborski zastupnici dati doprinos toj raspravi, evo ja predlažem predsjedniku Odbora za vanjske polove Cappelliu da sazove tematsku sjednicu. Poslat ću vam cijelu radnu skupinu ako treba da vam kažu kako sankcije funkcioniraju, tko ih provodi, na koji način, kako se nekoga predlaže na tu listu, koji su sve mehanizmi. To je jedan vrlo kompleksan mehanizam koji iz mog skromnog uvida i znanja nije skrojen za parlamentarnu aktivnost.
Parlamentarna aktivnost je dominantno ili je u smislu donošenja propisa, proračuna ili je pak neka vrsta političke debate što je sve jako dobro i odlično, ali nije za ovakvu vrstu posla, da vidite te akte kako izgledaju nije realno da se oni rade u Saboru. To jednostavno nije realno i nema nikakve potrebe jer se ništa ne bi dobilo. Nema ni jednog propisa koji bi dao ovlasti nekom takvom tijelu da ima neku vrstu uvida. Ali što se tiče sudjelovanja zastupnika u temi dapače. Evo gospodin Cappelli neka sazove otvorenu sjednicu Odbora za vanjske poslove i nek' se sve raspravi. Ja mislim da bi to bilo korisno, dapače. Ministri će doći, nadležni državni tajnici će doći. Tu skupinu inače vodi državni tajnik u vanjskim i europskim poslovima, iskusan čovjek, bivši saborski zastupnik.
I ja mislim da bi to bilo po meni primjereno rješenje. Nije ovo pristupanje EU pa da nam treba nacionalni konsenzus. Ovo je provedba restriktivnih mjera koje nisu samo EU. Dakle ima i širih mjera i ja ne vidim da budem sasvim konkretan, ne vidim svrhovitost, političku raspravu dapače. Ali u tijelu koje već postoji. Evo ja bih tako ako mene pitate za savjet.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Izvolite kolega Glavašević.

Glavašević, Bojan (Nezavisni)

Hvala g. predsjedniče Sabora, hvala i vama g. predsjedniče Vlade na odgovoru koji me ipak, nisam zadovoljan i molio bih, čisto argumentacije radi koju ste sada iznijeli da odgovor pošaljete i u pisanom obliku. Ono gdje se ne mogu složiti s vama je pitanje svrhovitosti parlamentarnog nadzora.
Dakle ovaj parlament i ova država je parlamentarna demokracija. Naša uloga, reći da je uloga parlamenta isključivo u donošenju propisa je zapravo izrazito reduktivna. Ovaj parlament, predsjedniče Vlade, i dalje bira Vladu RH, može ju i opozvati. U tom smislu nadzor i jeste jedna od naših uloga. Ja sam u uvodu u svoje pitanje zapravo rekao da se tijelo koje bi se, taj nacionalni odbor koji bi se bavio nadzorom sankcija ne bi ni po čemu bio suprotan radnoj skupili koju imate pri izvršnoj vlasti, naprotiv, slažem se s time što ste rekli da je izvršna vlast u mnogo toga zapravo i nadležna da radi stvari koje radi ta radna skupina, ali parlament bi trebao znati te stvari.
Trebala bi postojati jedna fokalna točka upravo u parlamentu za takve stvari, ako ni iz kojeg drugog razloga, a onda zato da zastupnice i zastupnici koji su mandat dali vama i vašoj Vladi budu informirani o tome što radna skupina radi jer to nije transparentno. Ok, možemo raspravljati o tome da li je forma ovakva ili onakva, cijenimo dobru volju da pripadnici te radne skupine zapravo dođu u HS na Odbor za vanjsku politiku, ali evo, naš je stav i naš je prijedlog koji je bio konstruktivan, drago mi je da ste to ovaj i prepoznali na neki način, smatramo da bi takva forma bila puno primjerenija. Hvala.
PDF