Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Maksimčuk, Ljubica, saziv: X, sjednica: 13

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.11.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Prije nego što pređemo na 20. pitanje pozdravimo svi zajedno učenike i učenice OŠ Borovje Zagreb, dobrodošli …/Pljesak/….
Idemo na 20. pitanje, zastupnica Ljubica Maksimčuk postavlja pitanje ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinu Piletiću, izvolite.

Maksimčuk, Ljubica (HDZ)

Hvala lijepo predsjedniče HS, predsjedniče vlade, ministrice i ministre, kolegice i kolege.
Svoje pitanje upućujem ministru Piletiću, uvaženi ministre nedavno je usvojen program učinkoviti ljudski potencijali za financijsko razdoblje '21-'27. koji se financira iz Europskog socijalnog fonda plus, pa moje pitanje, kolika je njegova vrijednost, te koji će biti glavni prioriteti ulaganja? Znamo da su neki projekti iz sadašnjeg programa polučili veliki uspjeh kao što su „Zaželi“, pomoćnici u nastavi, osobni asistenti i drugi, planira li se njihov nastavak i u novom financijskom razdoblju? Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Piletić, Marin (HDZ)

Hvala lijepo poštovani predsjedniče, kolegice i kolege, uvažene dame i gospodo zastupnici, dragi učenici.
Odgovor na pitanje zastupnice Maksimčuk planira li se njihov nastavak dakle na sve ove aktivnosti koje su se i dosad financirale kroz Europski socijalni fond glasi ne daj Bože da se ne nastavljaju, dakle odgovor je više nego jasan. Sve ovo što ste naveli i program „Zaželi“ i program osobnih asistenata, pomoćnika u nastavi, materijalne deprivacije, sve se to nastavlja i u slijedećoj financijskoj perspektivi kroz program učinkoviti ljudski potencijali plus 2021.-2027., a koje je Europska komisija odobrila u listopadu ove godine. Vrijednost ukupno financijske omotnice za ovaj program vrijedi dakle gotovo 2,3 milijarde eura, od toga dakle gotovo 2 milijarde su bespovratne. Ono što su prioriteti u slijedećem razdoblju naravno da je nastavak ovog dakle programa učinkoviti ljudski potencijali ponajprije dakle kroz ulaganje i investicije na tržište rada i poticanje zapošljavanja, ulaganje u socijalno uključivanje, naravno da su ovdje i programi i aktivnosti koji financiraju programe obrazovanja i potiču cjeloživotno učenje, a jednako tako kao korisnik ovih sredstava je Ministarstvo zdravstva kroz ulaganje u zdravstvenu skrb ponajprije dakle kroz dugotrajnu skrb dakle postavljanja akcijskih planova i sve one aktivnosti koje se planiraju u ovom razdoblju financirati. Mi smo do usvajanja ovog programa imali operativni program FEAD kojim smo financirali školsku prehranu dakle za onu djecu u riziku od siromaštva diljem naših osnovnih škola. Tog operativnog programa nema u slijedećem financijskom razdoblju odnosno on je sastavni dio dakle učinkovitih ljudskih potencijala i sve to će se financirati kroz Europski socijalni fond plus. U međuresornoj suradnji, a na inicijativu predsjednika vlade dogovorili smo izravan dakle transfer tih sredstava, riječ je o, više o 300 milijuna kuna koje ćemo izravno dodijeliti korisniku Ministarstvu znanosti i obrazovanja kako bi od slijedećeg dakle od slijedećeg školskog razdoblja odnosno polugodišta svi učenici osnovnih škola imali jedan besplatan školski obrok, dakle ta sredstava na koje su se dosad škole i osnivači javljali za povlačenje tih sredstava iz europskog odnosno iz FEAD-a, oni su sastavni dio Europskog socijalnog fonda plus i idu kao izravna dodjela ministarstvu da se omogući besplatna školska prehrana.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Maksimčuk, Ljubica (HDZ)

Hvala lijepa.
Ministre, naravno da sam zadovoljna odgovorom, ali veseli me da će se kroz ovaj program ulagati i kroz ova područja koja ste naveli i sve to odraziti na kvalitetu života naših sugrađana što naravno ova vlada kontinuirano i čini sve ove godine. Ove godine je kroz paket mjera vrijednih 26 milijuna kuna čime je osigurana mirnija zima našim sugrađanima, naravno općinama i gradovima, školama, vrtićima, bolnicama ili drugim ustanovama, rast prosječne plaće, minimalne plaće, rast mirovine, zatim evo kao što ste rekli besplatni obroci za svu djecu u školama, no vratimo se na vaš odgovor. Posebno me veseli što će se nastaviti uspješni projekti iz sadašnjeg razdoblja, a to su osobni asistenti, pomoćnici u nastavi, a posebno me veseli što će se nastaviti projekt „Zaželi“. Zašto naglašavam projekt „Zaželi“? Upravo zbog toga jer zapošljava žene teže zapošljive na tržištu rada, a kroz njegovu treću fazu tu je posao pronašlo 9.180 žena i skrbe za gotovo 56 tisuća korisnika. Stoga je svima nama jasno da uz ovako dobre rezultate vlade oporba pokušava kroz igrokaz nametnuti samu sebi jel ono ovaj što muči naše sugrađane, naravno ne muči njih, a taj igrokaz im naravno neće proći.
PDF