Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Raukar-Gamulin, Urša, saziv: X, sjednica: 13

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.11.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

19. pitanje zastupnica Raukar Gamulin postavlja predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću.

Raukar-Gamulin, Urša (Možemo! - politička platforma)

Zahvaljujem.
Uvaženi premijeru, prošlo je više od godinu dana od kako je bivši premijer Sanader pravomoćno osuđen u ponovljenom postupku Ina-Mol čime je dokazano da je počinjenjem koruptivnog djela Ina predana Mađarima, to svi znamo.
Predsjednik vrhovnog suda kao i predsjednik ustavnog suda usuglasili su se dakle složili su se da se sudskim putem može utvrditi ništetnost, dakle ništavnost tog ugovora kojim je Ina predana na upravljanje Mađarima upravo zbog te koruptivne radnje koja je u pravomoćnoj presudi dokazana. Samim time naravno bila bi poništena arbitražna klauzula.
Dakle, moje pitanje će biti kratko da vam ne oduzimam previše vremena i vrlo jednostavno. Molila bi vas da nam razjasnite i predočite razloge zbog kojih niste, zbog čega niste do sada pokrenuli preko DORH-a postupak da se utvrdi ništetnost tog ugovora? Da li ćete to učiniti i kada ćete to učiniti? Smatramo da se doista radi o izvanrednom hrvatskom interesu, naročito u svjetlu energetske krize i time izazvane inflacije od čega profit ubire Mol na štetu hrvatskih građana.
Zahvaljujem.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor predsjedniče vlade.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa poštovana zastupnice RAukar Gamulin.
Mi smo itekako temeljito pratili sve što se zbiva sa pravnim aspektima ovoga slučaja Ina-Mol. Ajmo se vratiti u prošlu godinu, dakle u jesen prošle godine kao što znate imali smo odluku UNCITRAL-a arbitraža, jedini mogući pravni lijek u vezi te odluke je bio tražiti da Švicarski savezni sud eventualno u proceduri donese neki drukčiji stav.
Mi smo u tom kontekstu angažirali Društvo LALIVE, pitali smo formalno kao vlada odnosno Ministarstvo gospodarstva, predstojnika Katedre za međunarodno privatno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu uglednoga profesora Sikirića za mišljenje i pitali smo državno odvjetništvo za mišljenje te tri institucije. U tom trenutku sve tri su rekle da je u tom trenutku najbolji put ići pred Savezni švicarski sud. Odluka je donesena čini mi se u zadnjem tjednu prosinca prošle godine, ne znam sad na pamet ali pokušavam rekonstruirat u svojoj glavi.
Sada smo u poziciji da ni taj put međunarodni nažalost nije uspio, to se dogodilo sad prije mjesec dana, listopad sjećate se, imali smo na sjednici vlade obavijest.
Ono što ćemo napraviti sada, a imajuć na umu ovakav stav predsjednika vrhovnoga suda, ja moram priznati nisam čuo sličan ili isti stav predsjednika ustavnog suda, meni nije poznato odakle ova informacija, možda sam ja nešto propustio, a vi ste nešto vidjeli, ali ja nisam nigdje čuo predsjednika ustavnog suda o tome. Dakle, nismo mi lani donosili takve odluke jer smo eto sami mislili da je to možda najkamenitije ili najbolje nego smo se konzultirali s onima koji se bave ovom vrstom prava.
Mi smo u međuvremenu potpisali jedan okvirni sporazum kao vlada sa svim pravnim fakultetima u Zagrebu u Hrvatskoj pardon i mi ćemo tražiti kroz taj formalni okvir suradnje mišljenje i to mišljenje više katedri sa različitih aspekata u vezi ove teme. Lani smo bili arbitraža, imamo trgovački segment, imamo kazneni segment, imamo segment građanskog prava to je obvezno pravo ništetnost ugovora, i naš je cilj da dobijemo stavove niza pravnih stručnjaka i to sa različitih specijalističkih područja, uključivo i sada novo mišljenje DORH-a u ovim okolnostima da vidimo što možemo i što je najpametnije činiti ako nešto i možemo. Jer su ti ugovori koji su tada potpisivani pisani baš tako da zaštite stranog investitora, da se ide na izbrani sud, arbitražu, …/Govornik se ne razumije./… a ne ovako. I ranije vlade da su htjele ići ovim putem mogle su, ne naša, ali one su pokretale UNCITRAL toga se sjećate.
Prema tome, mi ćemo obaviti još dodatne konzultacije, kada sve obavimo donijet ćemo odluku pa ćemo vas o tome obavijestiti. …/Upadica predsjednik: Hvala vam./…
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje zastupnice.

Raukar-Gamulin, Urša (Možemo! - politička platforma)

Zahvaljujem.
Ja bih vas isto tako podsjetila poštovani premijeru da ste 2016. obećavali povratak Ine u hrvatske ruke kao božićni poklon hrvatskim građanima. A od pravomoćne presude prošlo je više od godinu dana, vi sada potpisujete ugovore sa pravnim fakultetima, pravnim stručnjacima, vi i dalje nemate svoj stav, dakle kao vlada mislim, vi i dalje puštate da Ina bude u mađarskim rukama u situaciji ovakve energetske krize i ovakve ugroze svih građana ove države.
Ja smatram i mi smatramo da je ovo krucijalno pitanje za koje je potrebna brža odluka nego što je vaše premišljanje koje traje, pa bome sada već od 2016. zapravo, od 2016. g. premijeru vi ste, sjetite se, obećali božićni poklon, niste ga izvršili i ne izvršavate ga. Zbog čega smatrate da je mišljenje vrhovnog suda nešto što se toliko treba propitivati i toliko sumnjati, a govori se o hrvatskih interesima? Zbog čega već sada niste napravili sastanak i javnost izvijestili o svim pravnim implikacijama ovog slučaja kad jasno se pokazuje da je moguće dokazati ništetnost tog ne samo štetnog nego kriminalnog i izdajničkog ugovora o INA-i MOL-u.
Ja bi vas zapravo zamolila pismeni odgovor…
…/Upadica predsjednik: Hvala vam, hvala vam, hvala vam lijepo kolegice/…
…nisam zadovoljna vašim odgovorom…
…/Upadica predsjednik: Kolegice Raukar…/…
…lijepo molim pismeni odgovor, hvala.
…/Upadica predsjednik: …Raukar Gamulin, hvala vam lijepa/….
PDF