Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Jeckov, Dragana, saziv: X, sjednica: 13

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.11.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Poštovane zastupnice i zastupnici, počinjemo s postavljanjem pitanja vladi odnosno pojedinom članu vlade u skladu s odredbama Poslovnika čl. 132. do 139., aktualno prijepodne održava se na početku svake sjednice prije prijelaza na prvu točku dnevnog reda, pa sada pozivam poštovanu zastupnicu Draganu Jeckov, ona će svoje pitanje uputiti ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, izvolite.

Jeckov, Dragana (SDSS)

Zahvaljujem.
Poštovana ministrice poljoprivrede gđo. Vučković, jedan od razloga donošenja Zakona o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem jeste, su mnogobrojne zapreke zapravo koje su otežavale i usporavale raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH. Upravo zbog toga smo izmjenama i dopunama koje su stupile na snagu u 5. mjesecu ove godine odredili rokove kako bismo bili učinkovitiji. U Klub zastupnika SDSS-a su se javili poljoprivrednici, zainteresirani poljoprivrednici koji tvrde da postoje čelnici općina i gradova koji namjerno izbjegavaju donošenje programa i raspisivanje natječaja za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem. Molim vas recite mi imate li vi takvih saznanja i recite mi ako ih imate koji su mehanizmi kojima se takvo postupanje, nezakonito postupanje i pogodovanje može spriječiti?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor ministrice.

Vučković, Marija (HDZ)

Hvala lijepo.
Poštovana gđo. zastupnice, dosada je Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo 226 obavijesti o raspisivanju natječaja za zakup, 200 odluka o izboru najpovoljnijih ponuditelja je stiglo u Ministarstvo, na 131 takvu odluku, Ministarstvo je dala potpunu ili djelomičnu suglasnost, na 43 nije, preostale su u obradi. S obzirom na izmjene zakona te predviđenu proceduru preuzimanja u slučaju neopravdanog kašnjenja, nepoštivanja rokova koji su dati jedinicama lokalne samouprave za raspisivanje natječaja, ovo Ministarstvo poljoprivrede je višekratno, više puta upozorila jedinice lokalne samouprave, imenovale ljude koji će im pomoć u pripremi te zatražilo očitovanje u pogledu statusa natječanja, zaprimili smo 193 obavijesti te nas je 97 jedinica lokalne samouprave obavijestilo da postoje opravdani razlozi za odgodu.
Također, izrađene su dvije odluke o preuzimanju raspolaganja, doneseni su provedbeni akti koji se odnose na gospodarski program, program raspolaganja i na dokumentaciju koja je vezana za zakup poljoprivrednog zemljišta će se sukladno zakonu, za sve one koji nisu u slučaju, za koje ne vrijedi slučaj više sile ili nemaju opravdane razloge za produljivanje, sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu preuzimati raspolaganje od strane Ministarstva poljoprivrede.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala ministrice.
Idemo na drugo pitanje, zastupnik, o pardon, očitovanje, izvolite zastupnice Jeckov.

Jeckov, Dragana (SDSS)

Zahvaljujem.
Važno je da zakon koji smo donijeli, kao i njegove izmjene i dopune budu provedive i da općine i gradovi koji namjerno izbjegavaju donošenje programa i raspisivanje natječaja, da budu adekvatno sankcionirane.
Važno je da jasnost zna da je jedna od sankcija oduzimanje prihoda koji upravo, program koji upravo raspolaganje poljoprivrednim zemljištem donosi. Važno je također, da Ministarstvo to i počne raditi, a onda neka čelnici takvih neaktivnih jedinica lokalne samouprave objašnjavaju svojim građanima zbog čega je prihod koji je trebao biti, ostati u općinama i grada, gradovima, zapravo biva vraćen u državni proračun.
PDF