Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Reiner, Željko, saziv: X, sjednica: 12

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
28.09.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na zadnje zastupničko pitanje poštovani kolega Reiner potpredsjednik sabora uputit će ga ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.
Izvolite.

Reiner, Željko (HDZ)

Poštovani g. predsjedniče, poštovani g. ministre.
Ulaskom Hrvatske u EU pristupanjem Europodručju i Schengenskom prostoru Hrvatska je ostvarila gotovo sve svoje vanjskopolitičke ciljeve. Ostao nam je kao cilj samo još jedna velika međunarodna organizacija institucija, Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj tj. OECD.
Ova organizacija okuplja 38 članica među kojima su najrazvijenija zemlje ne samo Europe već i svijeta i promovira održivi rast i zaposlenost uz održanje financijske stabilnosti. Članstvo u toj međunarodnoj organizaciji svrstava nas kao punopravnog partnera najrazvijenijim zemljama na svijetu. Molim vas da pojasnite prvo aktivnosti koje su prethodile pozivnici za otvaranje procesa pristupanje ovoj elitnoj organizaciji, koliko smo daleko odmakli u pripremama, kakvu dinamiku očekujete u budućnosti i ono što je vjerojatno građanima najvažnije, koje su moguće i stvarne koristi od članstva u OECD-u za građane RH?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor ministre.

Grlić Radman, Gordan (HDZ)

…/Govornik naknadno uključen./… da se radi o najrazvijenijim zapravo klubu najrazvijenijih zemalja, to je kompozicija od 38 zemalja i biti unutra doista predstavlja vrhunsko postignuće jedne zemlje.
Budući da se radi, što je OECD znači Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj, bitno je to hrvatskim građanima osigurati znači povećati životni standard, to je zapravo temeljni program povećanje životnog standarda, gospodarskog rasta, širenja međunarodne trgovine, rasta kreditni rejting naravno i politička reputacijska korist zemlje koje je unutra.
Ona nam također članstvo nam nudi veliku mogućnost za isto tako i velike reforme unutar društva, institucija. Naravno da prije plana pristupanja koji je bio 11. lipnja u Parizu gdje smo bili nas dvoje ministara, ministar financija i ja, gdje smo dobili znači taj …/Govornik se ne razumije./… pristupanja. Mi smo imali nekoliko vrlo intenzivnijih i ranijih odlazaka gdje uz dva ministra bio je još i ministar gospodarstva, gdje smo pokazali da je Hrvatska doista, da joj je stalo to članstvo u toj organizaciji toj. Naravno, uz što ste vi nabrojali sad Schengen i uvođenje eura da će to doista biti evo i krajnja organizacija, preostala u kojoj Hrvatska još nije i to će biti ovaj onaj što bi se reklo šlag na tortu. Time članstvom također se isto radi, čini i bolja, povoljnija investicijska klima, ali nakon znači plana pristupanja koji smo dobili u lipnju onda je kasnije bio glavni tajnik ovdje gdje smo razgovarali o inicijalnom memorandumu, znači gdje smo krenuli zapravo otvorili smo te pregovore i razgovarali smo o inicijalnom memorandumu koji je zapravo samo procjena svih onih zakonodavnih znači zakona, politika, praksa, praksi koje trebamo uskladiti OECD-om. To se radi o 247 pravnih instrumenata koja bi Hrvatska trebala uskladiti odnosno prihvatiti. I to nama puno, puno znači. Mi sada radimo, napravili smo tu samoprocjenu, sva ministarstva koja su nadležna i mi ćemo sada već u listopadu mjesecu očekujemo da na vladi, da vlada donese, potvrdi taj inicijalni memorandum i mi ga šaljemo onda OECD-u, znači glavnom tajništvu u Pariz. Ali tu je također važna isto uloga Hrvatskog sabora kao, koji bi trebao uspostaviti koordinacijski mehanizam i napraviti budući da bi OECD nakon što prihvati naš inicijalni memorandum trebao bih učiniti tu jednu tehničku analizu, dubinski pregled i zajedno sa koordinacijskim mehanizmom u Hrvatskom saboru prihvatiti znači one, Hrvatski sabor bi trebao usvojiti one zakone koji su sukladni sa politikom, praksom i pravnim instrumentima OECD-a. To je vrlo važno i to je bitno za Hrvatsku. To je naš nacionalni interes. Dakle, to nije stvar ovaj jedne stranke nego je to nacionalni interes. Mi očekujemo pristupanje negdje 2-3 godine. Od 5 zemalja Hrvatska je, ima najbržu, najbolju dinamiku i najbolju suradnju tako da mislim da već negdje 2024. najkasnije '23. da ćemo biti članica OECD-a.
Hvala lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite potpredsjedniče očitovanje.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala na odgovoru i za pohvaliti su naravno dosadašnje aktivnosti. Siguran sam da će i buduće aktivnosti biti bez obzira što je veliki posao pred vama, biti uspješne jer Hrvatska ima znanje i iskustvo i kapacitet da taj proces dovede do kraja. Možda bi se moglo samo još dodati tome opet radi građana, da zapravo je smisao OECD-a da radi na povećanju bruto domaćeg proizvoda zemalja članica, na poboljšanju života, uvjeta života u njima i doprinos u slobodi tržišta na globalnoj razini. Govorilo se puno o slobodi tržišta, a to nije samo floskula to je realnost koja mora, koju moramo prihvatiti. Ono što je dobar primjer možda, a nama u recentno vrijeme vrlo interesantno to je unapređenje zapravo menadžmenta, dobre prakse javnog menadžmenta koje oni na neki način svojim članicama ajmo reći pomažu u tome. A imamo i konkretni primjer, a to je da je nedavno OECD zapravo omogućio uspješnu međunarodnu i pregovore o reformi globalnog poreznog sustava u okviru kojega je određen globalni porezni minimum za velike korporacije od 15%, ali je također i odlučeno da multinacionalne tvrtke moraju ostaviti dio svojih prihoda zemljama u kojima su ti prihodi ostvareni čime se naravno onemogućuje pod navodnicima kreativno računovodstvo koje ponekad globalne multinacionalne tvrtke itekako provode posebice u manjim zemljama. Pa evo to je samo jedan konkretan primjer kako nam i zašto može koristiti itekako članstvo u OECD-u.
Hvala lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Poštovane zastupnice i zastupnici, poštovani predsjedniče vlade i članice i članovi vlade, završili smo s aktualnim prijepodnevom.
U skladu s odredbom Članka 144. Poslovnika obavještavam vas da je u 10. sazivu Hrvatskog sabora ukupno postavljeno 840 zastupničkih pitanja, a odgovoreno na njih 780. Imamo još 25 pitanja za kojima nije istekao rok, pa molim vladu i članove vlade koji nisu dostavili odgovore u roku da isto učine u roku od 8 dana.
Isto tako sada ćemo nastaviti u 45, znači imate 3 minute, tko ne želi biti ovdje, idu slobodni govori i onda negdje oko 15 i 30 nastavljamo sa točkom dnevnog reda Konačni prijedlog Zakona o dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti.
Hvala svima, vidimo se.

STANKA U 14,44 SATI.
PDF