Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Spajić, Daniel, saziv: X, sjednica: 12

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
28.09.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Pitanje broj 37. poštovani kolega Daniel Spajić postavlja ga ministru zdravstva Viliju Berošu.
Izvolite.

Spajić, Daniel (Domovinski pokret)

Zahvaljujem.
Poštovani ministre moje pitanje će biti vrlo kratko i jasno pa vas molim ako mi možete dati takav odgovor. Koliki će ove godine biti deficit u Ministarstvu zdravstva to vas pitam iz razloga što će to što bude falilo platiti porezni obveznici dodatno kroz proračun povrh onih 30 milijardi koje se uplaćuje kroz premiju zdravstvenog osiguranja, pa vas molim kratko i jasno u brojci da mi kažete koliki će bit deficit do kraja godine.
Hvala vam lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Beroš, Vili (HDZ)

Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, uvaženi saborski zastupniče.
Dakle, financiranje zdravstvenog sustava je jedno problematično pitanje i kao što znate već dugo govorimo o tome da trebamo mijenjati neke stvari. Činjenica je da u tijeku mog mandata bila je covid kriza i mi smo prošlih godina doista imali potrebu za znatnim sanacijama iz državnog proračuna tako da je prošle godine, 2021. godine ta sanacija bila u iznosu od 6,7 milijardi kuna. Ove godine situacija je puno bolja iz razloga što se zdravstvo vraća normalnim aktivnostima, stoga do sada u ovom trenutku sanacija je bila milijardu i 700, do kraja godine očekujem još određene iznose, ali nikako ne u tim iznosima kao prošle godine.
Međutim, potpuno je jasno da moramo raditi na financijskoj održivosti i stabilnosti zdravstvenog sustava i upravo ova reforma koja je sada pred nama će mnoga od ovih otvorenih pitanja razriješiti. Međutim, pri tome trebamo znati da se većina tog novca ne baca u bunar, da je ona utrošena doista u liječenje hrvatskih građana. Moramo znati činjenicu da je Hrvatska na četvrtom mjestu odostraga na ljestvici europskih zemalja po izdvajanju za zdravstvo.
Moramo znati da je izdvajanje za zdravstvo u Republici Hrvatskoj 967 eura po glavi stanovnika dok je prosjek Europe 3000 i nešto. Susjedna Slovenija ima 1985 eura po glavi stanovnika stoga je potpuno jasno da ta izdvajanja putem doprinosa nisu dostatna i da svake godine potrebno je još određeno proračunsko izdvajanje.
S obzirom na našu komunikaciju koju smo uspostavili sa Ministarstvom financija, ma vidjeli ste da smo zadnjih godinu i pol dana uložili iznimne napore da bi riješili situaciju dugovanja veledrogerijama, da bi na neki način bolje utemeljili financijske procese u zdravstvenom sustavu. Sa novom administracijom ministra Primorca također surađujemo. Ja ću sada reći javno upravo te nekakve završne konzultacije da dobro utemeljimo buduće financijske procese u zdravstvu jesu određeni razlog prolongacije javnog savjetovanja za organske zakone, jer Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju upravo uključuje neke od ovih elemenata.
Stoga želimo doista utemeljiti promjenu u načinu funkcioniranja zdravstvenog sustava da bi u budućnosti osim osiguranja dostupnosti, kvalitete zdravstvene zaštite postigli i financijsku stabilnost. Međutim, morate znati da u svakoj državi troškovi zdravstva rastu značajnije, brže od troškova rasta BDP-a. Hrvatska po tome nije ni malo specifična. Imamo nove tehnologije, imamo nove lijekove, imamo promjenu morbiditeta, promjenu demografskih elemenata koji utječu da je zdravstvo iz godine u godinu sve skuplje.
Međutim, nadam se da ćemo uvijek kao i do sada na nivou Vlade naći rješenja za ova pitanja i da nikad se neće desiti niti nestašica lijekova, niti da se na uštrb financijskih elemenata, dostupnosti kvaliteta zdravstvene zaštite ne održavaju na čitavom našem teritoriju.
Evo hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Spajić, Daniel (Domovinski pokret)

Poštovani ministre, ja bih volio da ste vi u pravu, ali vi i ja znamo da će taj dug ove godine biti do kraja između 7 i 8 milijardi. Milijardu i 700 smo već sanirali, zbog toga je rađen rebalans proračuna. Da se krenulo sa reformama u zdravstvu, onda bi možda mogli pričati o ovim porukama koje vi sad govorite.
Međutim, između 7 i 8 milijardi kad pričamo moramo znati da su to skoro, ne skoro nego to jesu tri Pelješka mosta. To vam je mjesečno 800 kuna za svako maloljetno dijete u Republici Hrvatskoj. Znate, to je jedna vrlo ozbiljna brojka. INA je kamilica u odnosu na ovo što mi radimo u zdravstvu. Vjerujte mi, samo to ljudi jako malo poznaju tu situaciju.
Znači da smo krenuli sa reformom, imali smo povijesnu priliku recimo kad je bila, kad smo imali nepovratna sredstva od EU fondova, 300 milijuna kuna za digitalizaciju HZZO-a. Tu smo propustili. Čekali ste natječaj, do kraja ste čekali da provedete natječaj gdje su bile uključene cvjećarke i firme koje se bave opremanjem svadbenih salona. Ja sam to govorio prije dvije godine tu u Saboru, prije dvije godine.
Poništili ste natječaj 6 minuta iza pola noći. Izgubili smo 300 milijuna kuna, povijesnu priliku smo imali. To je mogao biti početak reforme zdravstva. Niste to iskoristili, niste iskoristili da ne govorim šta se dešava u zdravstvu sa gospodinom Vinkom Kojundžićem i firmom Cuspis. Njega posebno istražujem i njega ću kazneno prijaviti. …/Govornik se ne razumije./… jesam prošle godine u 4 mjesecu, međutim još u Hrvatskoj se ništa ne dešava zbog pravosuđa kakvog imamo na žalost. Znači ovaj dug u zdravstvu je nešto vrlo ozbiljno, nešto vrlo ozbiljno što se mi kao narod uopće ne poznajemo dovoljno tu materiju ali mi ćemo se morati s time suočiti.
Svi smo mi u istom tom problemu, vi to jako dobro znate. Ja bih volio da bude ovaj dug koji vi govorite. Ali evo vidjet ćemo, kraj je godine i vidjet ćete da sam bio u pravu ja, a ne vi.
Hvala vam lijepa. Na žalost.
PDF