Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Lalovac, Boris, saziv: X, sjednica: 12

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
28.09.2022.

Reiner, Željko (HDZ)

Sada će poštovani zastupnik Boris Lalovac postavit pitanje ministru financija Marku Primorcu.
Izvolite.

Lalovac, Boris (SDP)

Hvala lijepa gospodine potpredsjedniče.
Poštovani ministre, svjedoci smo da je nekontrolirani rast cijena zadnjih 6 mjeseci. Činjenica je da vlada stvarno se trudi ublažiti taj rast cijena, međutim postavljam pitanje da li radite na tome, da li ćete objaviti hrvatskoj javnosti šta se to događa sa cijenama, da li vlada uopće ima kontrolne mehanizme za kontrolu cijena iz razloga zato što je ovdje premijer rekao da će se sada, oni poduzetnici će dobivati jeftiniji struju, da će imati manji obračun struje nego što je dosada, oni su već došli do povećanja cijena. Moje pitanje je vrlo konkretno, ako će dobiti subvencioniranu struju od strane države što je rekao HEP da će podmetnuti leđa, hoće li ti poduzetnici vratiti cijene jer dobivaju subvencioniranu energiju, to je broj jedan.
Broj dva, ovdje smo od HERE čuli da 90, da se radi o uvoznoj inflaciji, svi govorimo o uvoznoj inflaciji. HERA je rekla 90% električne energije je iz domaćih izvora i toga 60% iz hidroenergije. Znači postavlja se pitanje. A oni drugi energenti u izvješću HERE da cijena plina u Hrvatskoj je manja nego u drugim europskim zemljama. E sad ako je manja nego u drugim europskim zemljama zašto nam je inflacija veća nego u europskim zemljama. Postavljam pitanje, da li mi kao vlada ovdje kao vlada zapravo i svim mi ovdje u saboru možemo javno prokazati što se to događa na tržištu cijena jer vlada se trudi da ublaži taj rast, međutim ovdje se događa da se stvara određeni profiti. Vi govorite o ekstra profitu, jel. Ministar kaže da postoji s druge strane tržišne cijene, tko to zna šta će biti za 2-3 godine i hoće li se moći taj zakon donijeti itd. Ja ovdje apeliram da napravite jednu analizu cijena, da se raspravi u saboru i da stvarno svi oni koji su zloupotrijebili ovaj dio od subvencioniranih cijena jel, da se javno prokažu.
Hvala lijepo.

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovor poštovanog ministra Primorca.

Primorac, Marko

Hvala lijepo uvaženi zastupniče Lalovac, hvala vam što ste prepoznali napore vlade dakle sve ono što vlada čini kako bi ublažila ove inflatorne pritiske. Točno je, dakle inflacija je velikim dijelom uvezena. Inflacija ima nekoliko zapravo razloga i vi to vjerujem isto tako jako dobro znate. Ne samo da je ona prije svega potaknuta ruskom agresijom na Ukrajinu nego i prekidom u opskrbnim lancima dakle za vrijeme Covid krize pa onda naglim popuštanjem odnosno oslobađanjem ili ponovnom uspostavom tih lanaca. Isto tako dakle djelomično je povoljnu poziciju odnosno povoljnu situaciju za razvoj inflacije stvorila i ekspanzivna i monetarna i fiskalna politika, dakle u odgovoru i na Covid krizu i na ostale krize. I činjenica je da je ovo bio samo jedan povod.
Što se tiče inflacije u Hrvatskoj ona nije toliko veća od inflacije u drugim državama. Dakle postoje države članice pa i EU koje imaju znatno veću inflaciju. U Baltičkim zemljama ta inflacija je preko 20 i nešto posto i RH odnosno Vlada RH je učinila doista iznimne napore kako bi tu inflaciju obuzdala prije svega ograničavanjem cijena energenata. Dakle, kada govorimo o električnoj energiji točno je, vi ste u pravu većina toga se proizvodi dakle u Hrvatskoj međutim jedan dio električne energije se i uvozi, a s obzirom da je na tržištu cijena električne energije 10 puta veća od one koja je trenutno bila dakle za kućanstva u Hrvatskoj, naravno da je onda u tom energetskom miksu poskupila i cijena električne energije, pa i dio tereta te krize će sada snositi Hrvatska elektroprivreda.
Što se tiče ostalih cijena, isto tako je jasno da je vlada u nekoliko navrata snižavanjem stopa PDV-a na dosita jedan širok krug proizvoda pokušala utjecati i na snižavanje cijena. I točno je isto tako to sada već svi dobro znaju da ta mjera nije polučila dokraja one željene učinke. Ne zbog toga što je tu vlada nešto pogrešno napravila, dakle vlada je pokazala ne samo dobru volju nego i odlučan potez u tom smjeru, ali oni koji su trebali također preuzeti dio te krize, a to su prije svega i trgovci i proizvođači i svi ostali u tome nizu se, čini se zapravo nisu podmetnuli svoja leđa.
Što se tiče mehanizama odnosno mjera koje vlada još ima u tom pogledu, porezna dakle poseban porez na dobit ili dodatan porez na dobit je porez kojim će se upravo identificirati takvi slučajevi gdje netko subvencije Vlade RH, dakle bilo u pogledu izravnih subvencija ili u pogledu snižavanja poreznih stopa, subvencije koje su bile namijenjene građanstvu, dakle građanima da oni lakše podnesu udar ovih inflatornih pritisaka, ako je te subvencije netko uvjeravao prema svojim ekstra profitima upravo će porezom, dakle dodatnim porezom na dobit takvi slučajevi biti prepoznati, identificirani i država će i tu intervenirati na način da te ekstra profite odnosno ekstra zarade redistribuira hrvatskim građanima.
Dakle, postoji niz mjera koje trenutno činimo. Točno je da mehanizmi, ne postoje ustaljeni nekakvi mehanizmi u ovom segmentu, dakle državni intervencionizam dosada nije bio potreban u toj mjeri. Svi se zalažu za slobodno tržište, za nevidljivu ruku Adama Smitha koja će raspodijeliti sve resurse u ekonomiji. Međutim, kada dođe do ovakvih kriza onda ne samo da je državna intervencija opravdana nego je i potrebna, nužna. A kada govorimo o trgovcima, proizvođačima, dakle o poslovnim subjektima oni se svi zalažu za državni intervencionizam, zalažu se za fiksiranje cijena inputa, a kada govorimo o njihovim outputima, dakle o njihovim proizvodima, e onda kažu da bit se ti outputi trebali formirati, dakle cijene tih proizvoda na slobodnom tržištu.
Tako da evo, ja zahvaljujem i vama na tome što ste prepoznali sve ove napore i što ste apelirali i na zdrav razum i na to da i ostali subjekti trebaju podnijeti dio tereta ove krize.
Hvala vam.

Reiner, Željko (HDZ)

Poštovani zastupnik Lalovac.

Lalovac, Boris (SDP)

Evo zahvaljujem na odgovoru ministru.
Pa kada govorimo o kontroli cijena jel i to je ono što je sada, što ste zapravo sami vi rekli, znači mi ćemo njima prvo dat subvenciju, a onda ćemo slijedeće godine kad donesemo taj zakon, pa da ga provedemo i moramo ga ajmo bit iskreni provest na razini EU, neće to baš biti tako, ali zato, neće im bit lako provest zato što ćete tu obuhvatiti i kompanije koje su tipa „Lidla“, „Kauflanda“, trgovački strani, trgovačkih lanaca jel, nećete im baš tako moć napraviti porez na ekstra profit za nekakve njemačke, austrijske ili nekakve druge kompanije jel ako oni takav isti ne naprave u svojoj zemlji jel. Znači to je taj dio gdje smo na jedinstvenom europskom tržištu i gdje će upitno biti kako će se moći tehnički to provesti, kako ćete izračunati maržu, jel to tržišna cijena, nije to tržišna cijena.
Međutim jedno još drugo jedno pitanje vezano za, za ovo što ste govorili za tržišnu ekonomiju jel. HNB je odgovoran za inflaciju, oni su se povukli u mišiju rupu jel tako. U zakonu piše da su oni oduženi za ova 2% inflacije jel, oni su se povukli, gledaju kakve će dobiti fotelje u ECB-u i to je to jel tako jel, znači nemamo uopće nikakav dio, vlada je ostavljena sama da se bori sa situacijom jel, tu nema nikakvog njihovog, znate koji je njihov odgovor bio, neka ljudi kupuju tamo di je jeftiniji jel i to je jedini odgovor HNB-a bio za taj dio jel. Međutim danas se perspektiva u svemu ovome u potpunosti mijenja i svi ti modeli koji su nekada vrijedili danas ne vrijede i zato vam još jednom apeliramo da napravite kontrolu, da izađete i da objavite svi oni koji su manipulirali, pogotovo sa subvencijama, pogotovo kada će dobiti sada jeftiniju struju od HEP-a, kad će dobiti jeftiniju struju, da se već u tom elementu, da se zapravo apelira na kontrolu cijena. I još jednom, daj molim vas recite DZS-u, Državnom zavodu za statistiku da objavi te podatke o 12% inflacije, gdje su oni to izmjerili, tu hranu gdje su oni kupili 12% da hrvatski građani znaju gdje to kupit jel, jel vi zamrzavate…/Upadica: Hvala/…cijene, nema smisla zamrzavat cijene ako je inflacija 12%.
PDF