Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Komes, Magdalena, saziv: X, sjednica: 12

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
28.09.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo dalje, sada je na redu poštovana kolegica Komes koja pitanje upućuje ministru, potpredsjedniku Vlade i ministru branitelja, Tomi Medvedu. Izvolite.

Komes, Magdalena (HDZ)

Zahvaljujem poštovani predsjedniče HS-a, poštovani predsjedniče hrvatske Vlade, poštovane ministrice i ministri, kolegice i kolege zastupnici.
Evo, poštovani ministre, u gotovo svakodnevnim komunikacijama glede obnove i uklanjanja posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije, i ne samo s vama nego i sa velikom većinom ministara uvidjeli smo da je Vlada zaista učinila velike napore glede sanacija tih potresa, naročito kad govorimo o sanaciji cesta, elektrifikaciji i vraćanju u prvobitno stanje vodoopskrbnih sustava kako bismo zapravo uopće vratili donekle normalan život na područje Banovine i Sisačko-moslavačke županije.
Osim obnove kuća o kojima smo i maloprije čuli, a za koje se, evo, do sada iz državnog proračuna je ugovoreno preko milijardu i 200 milijuna kuna, a što i dalje želimo da ostane u fokusu i da svaki segment zapravo obnove od lokalne do državne razine čini maksimalne napore i neprestano podiže ljestvicu svojih mogućnosti, svjesni smo da su uz obnovu kuća, za zadržavanje stanovništva na području Banovine i Sisačko-moslavačke županije ipak potrebni i neki veliki projekti, kako bismo zadržali ljude, ali i razvili gospodarstvo odnosno da bismo ispunili ono što smo obećavali građanima, dakle revitalizaciju čitavog tog područja.
Jedno od takvih projekata koji je u tijeku je svakako izgradnja odnosno dovršetak autoceste od Zagreba do Siska, odnosno Lekenika, također, izgradnja i višestambenih zgrada o kojima je nešto i premijer govorio, ne samo na području Petrinje gdje se gradi 8 zgrada nego i na području Topuskog i Gline, dakle cijela je Banovina pokrivena na neki način prema potrebama, ali isto tako i vrlo bitno .../Upadica: Hvala./... a što se .../Upadica: Hvala./... manje čuje je izgradnja veteranskog centra na području .../Upadica: Hvala. Odgo, odgovor poštovana… /... Petrinje pa vas molim kratko završetak tog projekta .../Upadica: Hvala lijepo, kolegice./... jer se puno branitelja javlja i pita što će tim .../Upadica: Hvala vam lijepo. Ne možete govoriti dulje od vremena./... ali i otvaranje novih radnih mjesta.

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovor poštovanog potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda.

Medved, Tomo (HDZ)

Hvala lijepa uvaženi potpredsjedniče HS-a, poštovana zastupnice Komes. Hvala vam na kratkom prikazu, barem dijela napora koje Vlada čini u procesu sanacija posljedica potresa, dakle i vi kao zastupnica, poglavito kao gradonačelnica Petrinje ste itekako upoznati sa svim naporima koje Vlada čini, a vezane su za sanaciju tih posljedica potresa. Dakle, jasno nam je svima i možemo svakodnevno pratiti napore koje Vlada poduzima i da je to sigurno primarni interes, odnosno da je sanacija posljedica potresa od kao primarni cilj rada naše Vlade, ali jednako tako i revitalizacija cijelog tog područja.
Vi ste samo dijelom spomenuli one ključne kapitalne projekte i iznose koje Vlada čini, a vezano je za područje Banovine, dakle ponoviti, valja ponoviti da je sveukupno realizirana financijska sredstva za Banovinu korisnika državnog proračuna u iznosu više od milijardu i 550 milijuna kuna, ali jednako tako važno je i činjenica da su sada ugovoreni radovi i usluge u iznosu većem od 1 milijardu i 234 milijuna kuna, a negdje oko 128 milijuna kuna je u postupku ugovaranja. Dakle jako puno aktivnosti koje se provode na području Banovine. Sigurno da je veliki značaj u cijelom ovom procesu revitalizacije Banovine i izgradnja našeg veteranskog centra u Petrinji i kao podsjetnik da je vrijednost sveukupna ovog projekta, dakle mreže 4 veteranska centra 339 milijuna kuna, od čega se 85% financira sredstvima EU.
Radovi na izgradnji veteranskog centra počeli su prije potresa dakle u srpnju 2020. g., nakon toga u prosincu uslijedio je razorni potres, ali i okolnosti pandemije, no unatoč svim tim otegotnim okolnostima, radovi na izgradnji veteranskog centra u Petrinji su završeni i to je ono što je izrazito važno. Vrijednost tog projekta je 95 milijuna kuna. U taj iznos uključeno je i 10,4 milijuna kuna koje Ministarstvo ishodilo, a vezano za sanaciju posljedica potresa i na samom tom objektu. Taj objekat će biti itekako u potpori svega onoga što želimo postići na Banovini, dakle oni će imati smještajni kapacitet za 150 ležajeva, godišnje će moći primiti gotovo 3000 korisnika.
Sigurno da uz sve ove prednosti, uspostavom ovog veteranskog centra su i mogućnosti novih radnih mjesta, proširivanje mogućnosti plasmana proizvoda, domaćih proizvođača na području Banovine, dakle to je nešto što je izrazito važno za sva područja, a posebno za područje stradalo potresom i ono što je za Petrinju iznimno važno, a vezuje se uz mjere i programe koje provodimo jest da ćemo uz veteranski centar postaviti i barokomoru jer kroz sve naše mjere, osobitu pažnju posvećujemo najtežim invalidima Domovinskog rata i da će kroz tu barokomoru i njenu uslugu moći uz hrvatske branitelje koristiti i svi ostali invalidi, odnosno osobe za koje se ukaže potreba za korištenje takve vrste usluga.
Hvala vam lijepo.

Reiner, Željko (HDZ)

Poštovana zastupnica Komes.

Komes, Magdalena (HDZ)

Poštovani ministre Medved zahvaljujem, zadovoljna sam odgovorom i evo očekujem da zaista i daljnjom zajedničkom suradnjom radimo na obnovi našeg područja i da završimo započete projekte. Ima jako puno dobrih projekata od strane Vlade RH kroz buduće fondove i evo očekujem da ćemo određene, pojedine od njih i završavati u narednom razdoblju i pozivam evo i ovdje prisutne ministre da poprate i dolaskom na Banovinu podrže i stanovništvo i svoje projekte odnosno projekte iz svojih resora.
Zahvaljujem.
PDF