Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Opačak Bilić, Marina, saziv: X, sjednica: 12

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
28.09.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

31. pitanje zastupnica Marina Opačak Bilić postavlja ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, izvolite.

Opačak Bilić, Marina (Nezavisni)

Hvala vam lijepo predsjedniče sabora.
Poštovana ministrice, evo vrlo slično kao što vas je i kolega pitao, ali ja ću vas molit da ipak obrazložite malo bolje osobito odnos iznosa i broj korisnika koje su predviđene mjerama, a možemo reći da je vaše ministarstvo zasigurno jedno od najvažnijih resora u državi, a prema njemu se odnosite nažalost nedovoljno dobro i zasigurno ne onako kako to poljoprivrednici zaslužuju i kako to naša poljoprivreda zapravo i očekuje. Stanje u poljoprivredi nije bilo dobro niti prije vas, a nažalost vi ga niste uspjeli niti popravit, niti poboljšat. Po svim parametrima rezultati su negativni, nimalo optimistični, možemo reći da je jasno kako nemate viziju i koliko god vi pokušavali prezentirat da jeste, činjenica je da niste uspjeli pokrenut tromost sustava, niti dat razrađena i održiva rješenja, a niste spremni niti uvažiti konkretne prijedloge poput onog kojeg smo mi Socijaldemokrati predložili prije 20-tak dana, a koji se odnosi na mjere za jesensku sjetvu. I kada smo vam predložili da se povećaju iznosi potpora za mineralna gnojiva za čak tri puta, što možda zvuči puno, ali je zasigurno u ovom trenutku to prilagođeno stvarnom stanju na terenu i jedna takva mjera bila bi pravedna jer bi obuhvatila najveći broj OPG-ovaca, njih gotovo 80 tisuća, upravo onih malih proizvođača koji su okosnica razvoja sela i ruralnog prostora, a umjesto toga izišli ste s nedostatnim mjerama, dakle predvidjeli ste 340 milijuna kuna za poljoprivrednike od čega se onim pogođenim sušom dodjeljuje iznos od 100 milijuna kuna, a moći će ga koristiti tek 20 tisuća korisnika. Znajući koliki su razmjeri suše, te znajući da u Hrvatskoj ima gotovo 110 tisuća poljoprivrednika od kojih je gotovo 80% oštećeno ovom elementarnom nepogodom moje pitanje je što je s onim ostalima koji će biti uskraćeni za ovu potporu? Općenito vjerujem da ćete imat vremena odgovorit, kakvo konkretno poboljšanje ste donijeli ovom sektoru, te biste li da sutra odete otišli zadovoljni?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministrice odgovor.

Vučković, Marija (HDZ)

Pa ja ću podsjetiti iako statistika nije sve da je najlošije potpuno ignorirati ili o njoj ne znati ništa, žalosti me što je to tako u Klubu Socijaldemokrata, pa reći da posljednjih godina kontinuirano po tim statističkim podacima raste, raste vrijednost poljoprivredne proizvodnje, raste vrijednost realnih dohodaka u poljoprivredi i rastu mnoge druge bitne makroekonomske veličine za hrvatsku poljoprivredu. Isto tako ću reći da je ovaj sektor naravno strateški važan što dokazuje hrvatska vlada tako da za razliku od nekih prije njih uz svaki zaključak o različitim reakcijama na krize koje ih pogađaju par godina ima i poseban zaključak koji se odnosi na hrvatske poljoprivrednike i ribare. Također ću podsjetiti na to da je primjerice jedna vlada koja je bila u razdoblju između 2011. i 2015.g. nakon što je prepisala i nostrificirala sve potpore koje su postojale do te godine pristupanja nostrificirala u svom preostalom dijelu mandata točno nula potpora, ova vlada koja je i mijenjala program ruralnog razvoja, koja je pripremila novi strateški plan i za razliku od prethodnih poslala ga na vrijeme u komisiju, koja je imala takve krize uspjela je nostrificirati, pa ja sad više ne znam, ali blizu 20 potpora u poljoprivredi, jesmo li zadovoljni, ne, uvijek može više i bit će više sa ljudima koji rade na takav način, a kako bih ocjenjivala svoj mandat to ćemo prepustit drugima.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Opačak Bilić, Marina (Nezavisni)

Hvala vam lijepo.
Pa evo kad ste već spomenuli ribare, dakle iznos koji ste predvidjeli za ribare i za poljoprivrednike je jednak s tim da se za poljoprivrednike odnosi na 20 tisuća korisnika, ovdje za 700 korisnika. Da je poljoprivreda najvažniji resor između ostalog govori i to je da ona pitanje opstanka i temelj čuvanja zapravo ruralnih prostora, ali je i dalje evo kao što smo rekli ne pristupa joj se sustavno i doista možemo reć da se ne predviđaju problemi koji, koji nas u ovom dijelu očekuju. Nisam zadovoljna vašim odgovorom jer nizanjem brojki i milijuna i iznošenjem vaših, vašeg gledanja statističkih podataka koje ste naveli zapravo samo lijepo zvuče, ali u najvećem slučaju oni su jako loše raspoređeni, možda ulaganja iz godine u godinu jesu veća, ali ministrice prinosi su svake godine i svake sezone sve manji i manji i uz sav novac i uz sva ulaganja jasno je da se možemo pitati gdje je greška, uvoz nam je i dalje veći od izvoza, pri tom sramotno je da nam prednjače pekarski i, pekarske i mesne prerađevine od kojih u Hrvatskoj zasigurno ne bi smjeli oskudijevat. U 30.g. vrijednost poljoprivrede je prepolovljena, broj svinja pao je sa 2 milijuna na 800 tisuća komada, proizvodnja mlijeka s 900 milijuna na 420 milijuna litara. Od osamostaljenja Hrvatske poljoprivredne površine smanjene su za 55%, broj stoke pao je za 40%, gdje god dirnemo nije dobro, tržište je nerazvijeno i neorganizirano, nedovoljno su izrađeni sustavi navodnjavanja, obranu od tuče ne provodite, pitanje poljoprivrednog zemljišta da ne spominjemo, a isplate poticaja redovno kasne i zato nam ne treba Google, poljoprivrednici nam se uvijek obraćaju s tim pitanjem. Sve što ste u odgovoru naveli treba usporediti samo i isključivo na način da zbrojimo raste li proizvodnja ili pada, je li uvoz veći ili manji, te žive li naši poljoprivrednici bolje ili lošije, a nažalost odgovor je negativan. Niste me uspjeli razuvjerit u sve navedene tvrdnje i evo…/Govornik se ne razumije/….

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam lijepa.
PDF