Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Jenkač, Siniša, saziv: X, sjednica: 12

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
28.09.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo dalje, 30. pitanje zastupnik Siniša Jenkač postavit će ga ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, izvolite.

Jenkač, Siniša (HDZ)

Poštovani predsjedniče, uvažena ministrice, pitanje.
Suša je pogodila velik broj županija, kako će ova vlada pomoći proizvođačima, jesmo li mogli spriječiti ovakvu situaciju elementarnih nepogoda da više površina navodnjavamo? Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministrice odgovor.

Vučković, Marija (HDZ)

Hvala lijepa na pitanju.
Poštovani zastupniče, dakle Vlada RH jednako kao što je postupala sa elementarnom nepogodom od tuča i osiguravala dodatna sredstva itekako se posvećuje i problemu koje donose ovogodišnje nezabilježene više od 10-ljeća čini nam se na cijelom europskom kontinentu suše. Stoga smo zaključkom osigurali financiranje poljoprivrednika koji trpe smanjenje prinosa od tuče, od suše, oprostite, bez obzira je li proglašena nepogoda ili ne jer je riječ o širem fenomenu ove godine. Pri tome smo pošli od osiguranih 100 milijuna kuna, no iznos će se povećati, pronašli smo i neka dodatna sredstva. Kad govorimo o navodnjavanju u mandatu predsjednika Vlade RH iz programa ruralnog razvoja financirano je 19 projekata izgradnje javne infrastrukture navodnjavanja vrijedne 789 milijuna kuna s osiguranom površinom za navodnjavanje od 8200 hektara. Dodatno smo iz posebnih mjera programa ruralnog razvoja u okviru financiranja voćnjaka i trajnih nasada isfinancirali i opreme za navodnjavanje vrijedne 86 milijuna kuna pri čemu je u najavi i prvi natječaj isključivo iz preostalih sredstava koje su pri kraju za opremu za navodnjavanje vrijedan 63,5 milijuna kuna. Jesmo li mogli više, teško u ovom kratkom razdoblju, a podsjetit ću da i Hrvatske vode zajedno sa hrvatskim županijama uporno pripremaju projektno-tehničku dokumentaciju, te prema njihovim očitovanjima za iduće programsko razdoblje za što će nam trebati više fondova osim programa ruralnog razvoja, izrađeno je 27 punih gotovo završenih projekata.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Jenkač, Siniša (HDZ)

Hvala.
Zadovoljan sam sa odgovorom. Važno je napomenuti da ova vlada radi značajne aktivnosti na području sanacija na području poboljšanja navodnjavanja upravo naših poljoprivrednih površina, a važno je napomenuti da se je unatrag 10-tak godina promijenila kompletna hidrologija jer na ovim područjima prijašnjih godina mi smo više-manje vodili borbu sa prevelikim količinama vode, znači prevelikim oborinama i upravo su ovakve aktivnosti važne i pokazuju da smo u korak sa vremenom.
PDF