Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Hrelja, Silvano, saziv: X, sjednica: 12

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
28.09.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Sada se vraćamo na pitanja, zastupnik Silvano Hrelja postavit će pitanje ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinu Piletiću.
Izvolite.

Hrelja, Silvano (HSU)

Poštovani predsjedniče i poštovani, uvaženi ministre Piletić, prije nego što vam postavim pitanje želim izraziti zadovoljstvo sa suradnjom sa vama s obzirom da smo na neki način na braniku umirovljeničkih prava i brige o umirovljenicima i zadovoljstvo sa činjenicom da je vlada odlučila ove godine drugi puta isplatiti dodatak umirovljenicima sa slabijim odnosno malim mirovinama kao i što smo dogovorili povećanje cenzusa jer cenzusi su biti jer onemogućavaju ispadanje za 250 odnosno 260 kuna tako da nitko od onih koji su proljetos primili neće u listopadu ispasti van osim onih koji su nažalost otišli s ovog svijeta, ali došli su već novi sa istim mirovinama. Ono što je, dakle dobit će dakle 97.000 umirovljenika će dobiti 1.200 kuna jednokratno, 98.000 će dobiti 900 kuna, dalje 300.000 umirovljenika će dobiti 600 kuna i još 180.000 umirovljenika će dobiti 400.
Dakle, ono što vas ja želim pitati uz zadovoljstvo ovime je da kako bi mi mogli obuhvatiti oko 20.000 naših građana koji mirovinu primaju iz susjednih zemalja, zemalja bivše države koji su zatočenici njihovih mirovinskih sustava, kojima je mirovina daleko manja zbog preračuna njihove valute u našu, zbog manjeg gospodarske, gospodarske aktivnosti a oni su naši građani, priznali smo im državljanstvo, imaju prebivalište u Hrvatskoj i to su im jedini izvori prihoda …/Upadica: Hvala vam./… po istim kriterijima.
Hvala lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministre odgovor.

Piletić, Marin (HDZ)

Hvala lijepo predsjedniče.
Uvaženi zastupniče Hrelja, pa evo dakle zadovoljstvo je moje kao člana vlade konstatirati ne samo dva puta ove godine nego tri puta u godinu dana vlada je intervenirala upravo kako bi jednokratnim bilo Covid, pa onda energetskim, a sada inflatornim dodatkom poboljšala financijsku situaciju naših umirovljenika, a posebice onih s nižim mirovinskim primanjima. Zbog toga je HZMO i napravio aplikaciju putem koje ova vladina odluka se može vrlo jednostavno u kratkome roku, jednim klikom podijeliti našim umirovljenicima.
Vaše pitanje da sa sličnom mjerom interveniramo i kod onih hrvatskih građana, govorimo o umirovljenicima koji nisu uplaćivali u hrvatski mirovinski sustav, a žive ovdje u Hrvatskoj i primaju inozemnu mirovinu iz razloga najčešćeg dakle što smo nekada živjeli u zajedničkoj državi, ali njih hrvatski mirovinski sustav dosad, ako govorimo o postojećem 20 godina ili od uspostave nije prepoznavao. Ova inicijativa je nešto što je došlo od vas, ali i nekih drugih umirovljeničkih skupina. Mi smo uzeli to za zadatak i HZMO je u kontaktu sa susjednim nositeljima mirovinskog osiguranja, dakle pandanima HZMO-a u BiH, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori dakle svim bivšim republikama nekadašnje Jugoslavije da detektiramo koliko takvih građana imamo. Vi ste iznijeli podatak da je riječ negdje oko 20.000, mi taj broj još uvijek ne možemo potvrditi i zbog toga u izravnom kontaktu sa nositeljima mirovinskog osiguranja u susjednim zemljama želimo detektirati koji je to broj naših sugrađana, a onda ih sukladno i vašem prijedlogu obuhvatiti kroz neke buduće vladine mjere s obzirom da oni nisu obuhvaćeni ovim jednokratnim dodatkom koji je vlada u sklopu jesenskog paketa obuhvatila.
Ono što definitivno trebamo iskoristiti priliku i putem ovog aktualnog prijepodneva zahvaliti svim umirovljeničkim udrugama na prijedlozima i sugestijama vlade i oko ovog energetskog paketa, ali isto tako na nešto što nas već očekuje idući tjedan u saboru, to je drugo čitanje Zakona o mirovinskom osiguranju koje je u odnosu na prvu verziju dodatno ja ću reći poboljšano na zadovoljstvo prvenstveno ove grupacije naših građana, ali je rezultat isto tako više nego konstruktivne rasprave koju smo imali tijekom prvog čitanja. Predsjednik vlade je već naglasio u nekoliko svojih odgovora zastupnicima, ne samo da od 1. siječnja 2023. godine povećavamo obiteljske mirovine za 10%, nego onima kojima je to povoljnije omogućit ćemo i korištenje dijela obiteljske mirovine u iznosu od 27% ukoliko taj iznos s njihovom osobnom jest veći nego što bi bio sam primitak na ime obiteljske mirovine.
Mi smo u prvom prijedlogu rekli i to smo se obvezali kroz NPOO da ćemo povećati minimalne mirovine za 3%, ali tek 1. siječnja 2025.g. i to u jesenskom paketu vlade gdje je promijenjeno tako da kroz ovaj konačni tekst izmjene i dopune …/Upadica: Hvala vam/… Zakona o mirovinskom osiguranju ide povećanje od 3% s 1. siječnjem.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala ministre.
Izvolite zastupniče očitovanje.

Hrelja, Silvano (HSU)

Poštovani g. ministre, jedan dio ovih spomenutih 21 tisuće umirovljenika bili su dio Hrvatskog mirovinskog sustava za vrijeme rata, od 2002. su oni na teret svojih osiguravatelja, čisto, čisto da se zna kako je, kako su stvari išle. Moja je želja da oni koji plaćaju porez u Hrvatskoj, dali smo im državljanstvo, imaju prebivalište u Hrvatskoj i to im je jedini, jedini prihod od kojega žive, da budu obuhvaćeni kao i svi naši umirovljenici, dakle oni koji iz našeg Hrvatskog zavoda za mirovinsko odnosno proračuna primaju, primaju mirovinu.
Ja znam da nas čeka vrlo zahtjevna godina i ja sa nestrpljenjem očekujem drugi tjedan da ovdje u saboru razgovaramo o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju jer su doista, doista kvalitetne. Prema tome, mislim da ćete svi biti, svi biti zadovoljni, ali apeliram na vas da sve ljudske i tehničke resurse upotrijebite da u što je moguće kraćem roku obuhvatimo i ovih 20 tisuća jer oni to jednostavno, jednostavno zaslužuju. Kažem da nijedan novi, nova vrsta takve pomoći ne bude više, više bez njih. Mislim da to HZMO sa svojim resursima može.
I na kraju da vas zamolim samo jednu novu inicijativu. Ja vas molim da zajedno vi koji brinete o umirovljenicima sa ministrom Primorcem izađete u javnost i recite javno svima da ne postoji nikakva provjera novčanica. U zadnje vrijeme imamo pljačku umirovljenika zbog njihove lakovjernosti, to je, na dnevnoj bazi se događa varanje umirovljenika, pa vas molim s obzirom da oni gledaju televiziju da im pošaljete tu poruku da mogu bit sigurni i da ne nasjedaju …/Upadica: Hvala vam/…. Hvala lijepa.
PDF