Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Kekin, Ivana, saziv: X, sjednica: 12

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
28.09.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

27. pitanje zastupnica Ivana Kekin uputit će ga predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću, izvolite.
Kolega Kapulica isključite se.
Evo izvolite.

Kekin, Ivana (NL)

Hvala vam.
Dakle poštovani premijeru, ja se iskreno nadam da ste googlali jer mi treba baš konkretan odgovor. Naime, vi ste prije 3.g. svečano objavili da ROŠ gradi u Hrvatskoj ekskluzivni onkološki laboratorij, pale su pri tom teške riječi „izliječit ćemo rak“ citiram vas sada, ROŠ se tada obvezao financirati projekt u iznosu 90 milijuna kuna, do svibnja ove godine trebao je biti otvoren Zavod za personaliziranu medicinu, a do prosinca potpuno opremljen labos u kojem bismo liječili i izliječili rak. Projekt je uz to trebao pokrivati sve ustanove koje liječe onkološke pacijente u Hrvatskoj, no vrlo brzo ste donijeli akcijski plan prema kojem je jedini nositelj projekta KBC Zagreb, dakle Rebro koje čuda li i najveći kupac ROŠ-ovih lijekova sa godišnjim izdvajanjima od oko 170 milijuna kuna. Do danas nema niti traga niti zavodu, niti laboratoriju, niti investiciji od 90 milijuna. Ono čemu svjedočimo s druge strane je činjenica da Rebro šalje sve uzorke na obradu u Njemačku u ROŠ-ov laboratorij i da ta sekvencioniranja plaća HZZO, dakle porezni obveznici. Godišnji limit HZZO-a za ovu pretragu je 50 milijuna kuna ROŠ-u, a dakle možete ju dobiti samo na Rebru i to samo ako dozvolite da se i svi vaši medicinski podaci podijele s ROŠ-om jer ste temeljem sporazuma kojeg ste sklopili s ROŠ-om dozvolili da ROŠ dobije sve podatke iz Hrvatske onkološke baze podataka, što je nevjerojatna vrijednost jer bi inače ROŠ morao raditi klinička ispitivanja koja bi za taj broj pacijenata i taj broj godina, pričamo o 7.g., vrijedila otprilike 35 milijardi kuna.
Moje pitanje je, koliko je ROŠ novaca od obećanih 90 milijuna do sada uložio u izgradnju centra u kojem ćemo izliječiti rak?
I drugo, koliko je istodobno ROŠ novaca od HZZO-a, dakle hrvatskih poreznih obveznika, primio za praktični monopol na navedenu pretragu? Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor predsjedniče vlade.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa.
Nema Google ništa o ovome. Vi ste, znate šta je dobro, dobro je da smo mi kao vlada riješili sve probleme Zagreba kad je riječ o energentima, onda lako, onda se vi možete baviti Googleom i pitanjem više za pitanje ministra Beroša nego za mene. Ja ću zamolit ministra Beroša da se konzultira sa KBC-om i ravnateljem g. Ćorušićem, pa nek vam pošalje pismeni odgovor o tome u kojoj je fazi taj projekt. Kolko ja shvaćam taj projekt ideje personalizirane medicine razmjene podataka je izrazito kvalitetan i dobar, recimo to tako da je u skladu sa najmodernijim dostignućima najrazvijenijih država i to je cijeli koncept i cijela ideja, a za ove detalje kolko je kome, ko koga poslao, što je kolko koštalo, to ću vas pismeno izvijestit, ja te podatke i da hoću ne mogu znat, čak mislim da ih nema ni na Googleu. Ali za Zagreb je dobro, vidite kako je mirna atmosfera u gradu, sad vi oko ovih kesica jesu original ili nisu, vodite računa o tome kolko koštaju.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Kekin, Ivana (NL)

Puno vam hvala.
Naravno niste mi odgovorili kao ni većini kolega, no podsjetit ću vas na još nekoliko činjenica za koje ste direktno odgovorni baš vi, a onda vaša vlada.
Za početak s tim istim ROŠ-om osobno ste, baš osobno, dogovorili fantastičan dil sredinom 2020.g. kada je ROŠ poklonio aparate za PCR testiranje Klinici za zarazne bolesti „Fran Mihaljević“, ali mislim među doktorima vam je poznata ona rečenica da kod farma firme nema ništa za džabe, dobijete samo prvi šut bi se reklo. Tako da se dogovorilo isto tako da taj aparat kojeg su donirali može koristiti samo reagense od ROŠ-a, pa su tako reagensi u vrijednosti od 72 milijuna kuna, znate sitnica tu i tamo kako ste rekli, ovdje 50, tu 72 milijuna kuna, dakle bez postupka javne nabave nego pregovaračkim postupkom, dakle nije bilo nadmetanja, a dakle otišli ROŠ-u za PCR.
Osim toga podsjetila bih vas da su nam u periodu od 6.g. tri puta porasli troškovi za liječenje onkoloških bolesti, a istodobno nismo produžili život našim onkološkim pacijentima, što je možda povezano sa činjenicom da upravo onkološka stručna društva primaju najviše novaca od farma firmi, a također upravo ta stručna društva preporučuju HZZO-u koje lijekove da stave na svoje liste, dakle koje će i još bitnije, čije će lijekove koristiti hrvatski pacijenti, a plaćati hrvatski porezni obveznici. Istodobno vaš šef HZZO-a koji da ne bude zabune je član HDZ-a još uvijek Lucijan Vukelić, je odbio da se potpišu etički ugovori prema kojima bi farma firme morale obavještavati HZZO o novčanim transferima liječnicima i stručnim društvima i čime bi se možda mogla rasvijetliti evidentna pogodovanja određenim farma firmama. No to vam očito nije u interesu. Dakle, umjetnica zastupnica građanka neće biti zdrava ali će Roche biti pun para i što ćemo sad premijeru?
PDF