Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Kapulica, Mario, saziv: X, sjednica: 12

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
28.09.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

26. pitanje zastupnik Mario Kapulica postavit će ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu. Izvolite.

Kapulica, Mario (HDZ)

Hvala lijepo poštovani g. ministre.
Potpuno je jasno kakvu politiku vodi hrvatska Vlada, Ministarstvo vanjskih poslova i kakva vanjskopolitička stajališta zauzima HS neovisno od tome što će u petak kolegice Pejnović imati performans pred HDZ-om, vjerojatno zaogrnuta u ukrajinsku zastavu.
Ali nije jasno kakvu vanjsku politiku, s kojim ciljevima, s kojim partnerima i s kojim učincima vodi predsjednik RH. Tako je svijet najprije slušao ismijavanja upozorenja da će se dogoditi agresija na Ukrajinu samo 48 h prije njenog pokretanja, pa smo onda slušali opravdanja te ruske agresije pa optuživanje zapadnih saveznika za izazivanje te agresije pa pokušaj razvijanja .../nerazumljivo/... jedinstva unutar NATO saveza pa blokiranje Švedske i Finske, proglašavanje čitavog Sabora izdajničkim i na kraju i pozivanje svijeta da počne uskraćivati pomoć Ukrajini kako bi se rat tamo što prije okončao.
Dakle, s druge strane, tijekom procesa kojim smo željeli pomoći Hrvatima u BiH, nagledali smo se i mahanja sabljama i frcanja oštrih izjava na sve strane, a onda u Madridu na samitu NATO-a, ništa. Onda pred Erdoganom koji je zaključke zagrebačkog sastanka iznio dan prije u Sarajevu, ništa. Ne samo ništa nego i manje od toga jer smo čuli da Dayton nije bitan i iz usta predsjednika RH, da promjena izbornog zakona, da za nju nema legitimitet visoki predstavnik.
I sad imamo i slučaj prebjega hrvatskog državljana koji je izbavljen iz ruskog zarobljeništva zahvaljujući .../Upadica: Hvala vam./... hrvatskoj Vladi, predsjednik se nije oglasio. .../Upadica: Hvala vam./...
Hvala lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Grlić Radman, Gordan (HDZ)

Hvala lijepo g. predsjedniče, predsjedniče Vlade, uvaženi zastupniče g. Kapulica. Da, zapravo sve što ste vi iznijeli, to je točno, to je jedna rekapitulacija i analiza zapravo hrvatske vanjske politike, ja bih rekao, u otežanim uvjetima i sigurno da smo to već i u prošlim mjesecima višekratno ukazali na i štetnost i izjava i postupanja koji pokazuje i predsjednik države nažalost. To nam je i otežalo neke naše aktivnosti koje su bile usmjerene, prije svega, na našu predanost i jedan napor koji smo ulagali kako bismo osvijestili, kako bismo internacionalizirali pitanje BiH i osobito obespravljen položaj hrvatskog naroda u BiH, što smo uspjeli i zahvaljujući i predsjedniku Vlade i hrvatskoj diplomaciji i svima nama koji smo bili uključeni ovih zadnjih godina kako bi doista to pitanje bilo vidljivije i ono je postalo vidljivije i učinjen je zapravo veliki doprinos činjenicom da se, da je visoki predstavnik koji je u konačnici i kanio donijeti, koristiti bonske ovlasti, nažalost vidjeli ste i slike 26. srpnja i radikaliziranu političku scenu u BiH, gdje nažalost bošnjačka strana koje je trebala imati više sluha za budućnost BiH, kao prosperitetne zemlje, ali institucionalno funkcionalne, pokazati više razumijevanja i sa .../nerazumljivo/... političkim predstavnicima hrvatskog naroda naći određeno rješenje.
Naravno da hrvatska Vlada se nikada nije miješala u unutarnju politiku BiH, ali sigurno kao odgovorna članica EU i NATO saveza možemo pokazati svoje mišljenje, osobito kada je u pitanju ambicija BiH da bude članica EU, prije svega, da stekne kandidacijski status, da bi to naravno postigla, o tome se mora razgovarati, prema tome, Hrvatska, jednako kao i sve druge zemlje, evo, spomenuli ste naravno, Tursku koja je predsjednik Erdogan je došao ovaj najprije u Beograd pa onda u Sarajevo a onda konačno u Zagreb, što smo vidjeli, vidjeli smo, što smo čuli, čuli smo. Došao je na poziv predsjednika Milanovića.
Naravno da svaki politički sustav s demokratskim deficitom zapravo koji upravo u BiH je disfunkcionalan, koji napušta ustavne procedure i vladavinu prava, naravno, upravo da je on podložan i prostoru političkog voluntarizma i naravno da ima u svomu sustavu i elemente, svakako elemente ja bih rekao anarhije, ali i naše naravno gledanje budućnosti BiH. Mi čekamo sada izbore, mi želimo da Hrvati u BiH iziđu na izbore, da gdje god jesu da svaki građanin BiH, ali naravno Hrvati jer ovo je prilika, većinski narod je Bošnjački, hrvatski narod nema svoje predstavnike, evo doista šansa, naravno i prilika isto tako i visokom predstavniku da koristi bonske ovlasti budući da je, ih je već koristio.
Što se tiče Prebega, naravno da je tu hrvatska diplomacija, od prije svega zalaganjem predsjednika vlade koji je znači već u travnju mjesecu kada je zarobljen, dakle mi nikada nismo ovaj govorili o tome jesu li, bilo je špekulacija da su, Hrvati se bore, ali svatko je imao svoju, svoju, svoj naravno volju i način i Prebeg se borio na strani Ukrajine, za obranu Ukrajine, ali mi smo naravno pomogli tu u interesu…/Upadica: Hvala vam/… hrvatskog državljanina i to, to smo odradili, hvala lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje zastupniče.

Kapulica, Mario (HDZ)

Pa evo ja mogu reći kao komentar da je jasno da je Milanović koji je govorio da ga niko neće slomiti, da će on sve zagovornike koncepta koji negiraju Daytonski sporazum, koji dovode u pitanje mogućnost promjene Izbornog zakona intelektualno potopiti, da je on u posljednje vrijeme sam sebe potopio. Međutim dosta su razotkrivajuće reakcije stranaka za taj, na taj njegov salto mortale koji njeguje domete politike smo vidjeli u Bledu. Dakle za razliku od vlade koja je u strateškom kompasu EU unijela konstitutivnost hrvatskog naroda, nju nismo ostvarili, ali ćemo je u mandatu ove vlade napravit sve da ju ostvarimo, to su učinci rada ove vlade, a ovo su rezultati Milanovićevog sudjelovanja u Bledu, ovo, to je domet Milanovićeve politike, hvala vam lijepo.
PDF