Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Pocrnić-Radošević, Anita, saziv: X, sjednica: 12

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
28.09.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

25 pitanje zastupnica Anita Pocrnić Radošević postavit će ga ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinu Piletiću.
Izvolite.

Pocrnić-Radošević, Anita (HDZ)

Hvala predsjedniče Hrvatskoga sabora.
Poštovani predsjedniče vlade, ministrice, ministri, kolegice i kolege zastupnici pitanje upućujem ministru Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike gospodinu Marinu Piletiću. Poštovani ministre, trendovi na tržištu rada pokazuju iznimno dobre rezultate usprkos nedavnim krizama kao što je bila Covid kriza tijekom koje je vaše ministarstvo i Vlada RH brzom intervencijom spasila gotovo 800.000 radnih mjesta, isto tako trenutna energetska kriza koja se utječe na poteškoće u gospodarstvu, ali i čitavom stanovništvu zbog koje je i osmišljen i provodi se paket mjera za pomoć kućanstvu i gospodarstvu. Naime, pokraj kolovoza u HZZ-u evidentirano je, evidentirano je evo i oko 110.000 nezaposlenih osoba što je za 15.000 nezaposlenih osoba manje nego u isto vrijeme prošle godine. Znači, a usporedbe radi prije 10 godina prosječan godišnji broj nezaposlenih osoba bio je oko 324.000. Krajem kolovoza ono što je posebno značajno imali smo milion i 640 tisuća zaposlenih osoba što je rekordan broj u zadnjih 10 godina što je znači imalo čak 134.000 više zaposlenih nego prije 10 godina. Vaše ministarstvo putem HZZ-a kontinuirano provodi mjere aktivne politike zapošljavanja koje se provode i tijekom ove godine, pa možete li mi reći koliko ste zadovoljni provođenjem mjera aktivne politike zapošljavanja i koje su polučile najveći interes kod nezaposlenih osoba. Isto tako novina je bila uvođenje sustava vaučera za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih osoba pa me zanima kakav je interes za korištenje vaučera i kod obrazovnih institucija, ali i potencijalnih korisnika?
Hvala lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Piletić, Marin (HDZ)

Hvala lijepo predsjedniče.
Uvažena zastupnice, koliko sam ja zadovoljan provođenjem mjera aktivne politike zapošljavanja, mjere HZZ-a je manje bitno u odnosu na to koliko su zadovoljni naši poslodavci. Hrvatska udruga poslodavaca, ali i svih drugih koji su zaista socijalni partneri Vlade RH sukreatori su dakle svih mjera koje činimo upravo kako bismo osnažili tržište rada, spriječili povećanje broja nezaposlenosti i dosegli dakle one ciljeve koje si je vlada na samom početku mandata zadala. Naravno da nas veseli statistika koja kaže da imamo zaista rekordnu zaposlenost još od 2008. godine, da imamo rekordno nizak broj nezaposlenih, vratili smo se u '80.-te godine prošloga stoljeća po tom pokazatelju, ali dakle podatak od 110.000 na današnji dan je 105.000 nezaposlenih. Ono što jest dakle naša politika i kroz sustav HZZ-a da u kontinuitetu, a činimo to dakle u punom opsegu mandata ove vlade kontinuirano provodimo mjere aktivne politike zapošljavanja. Jedna od reći ću najboljih mjera koja korelira i sa mjerama koje donose jedinice lokalne i regionalne samouprave jest mjera samozapošljavanje. Dakle, to je najčešće korištena mjera u sustavu HZZ-a. I podatak da svi koji su korisnici te mjere nakon 2 godine i dalje u postotku od 85% onih korisnika te mjere i dalje su prisutni na tržištu rada govore koliko je zapravo pogođena ova mjera.
Vi ste spomenuli i sustav vaučera, dakle to je neka novost koju smo raspravljali početkom ove godine u Hrvatskom saboru i kada smo rekli da upravo kroz ovu mjeru prekvalifikacije, dodatnog obrazovanja želimo osnažiti tržište rada, osigurati sredstva što i jesmo kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti i omogućiti poslodavcima da bespovratnim sredstvima dodatno kvalificiraju svoje zaposlenike, ali i da tu mjeru prekvalifikacije putem sustava vaučera dakle obrazovanja za odrasle mogu koristiti i nezaposlene osobe. Kroz programiranjem Europskog socijalnog fonda plus, dakle mi i dalje nastavljamo kontinuirano provoditi ovu politiku aktivnih mjera zapošljavanja, s ciljem, naravno, da ih dosegnemo onaj postotak koji si je Vlada kroz strateške dokumente zacrtala do 2030., želimo imati 75% zaposlenih, odnosno apsolutno se dakle standardima i statističkim pokazateljima koji su na nivou EU.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje zastupnice.

Pocrnić-Radošević, Anita (HDZ)

Hvala na odgovoru poštovani ministre.
Zadovoljna sam odgovorom. Tim više jer ste naglasili da će se i u narednim vremenima, usprkos krizi koja nam predstoji, kako na globalnoj razini, tako i kod nas, nastaviti s provođenjem mjera aktivne politike za zapošljavanje. Također, dobro je čuti da preko 85% korisnika potpore za samozapošljavanje nakon isteka sufinanciranja i dalje uspješno posluje, što je svakako poticajno zaposlenim osobama da krenu u poduzetničke vode i to koristeći potpore HZZ-a te sebi i drugima osiguraju egzistenciju te na taj način pridonesu i rastu gospodarstva.
Isto tako, po pitanju vaučera koji su novina tijekom 2022. g. značajan je kontinuitet i nastavak provedbe, kako bi se smanjio jaz između potreba poslodavaca i onoga što se nudi na tržištu rada po pitanju zvanja, znanja i vještina te kako bi se ojačala motivacija nezaposlenih, ali i zaposlenih osoba, za dodatno obrazovanje i promjenu zanimanja u skladu sa potrebama na tržištu rada.
Hvala.
PDF