Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Mandarić, Marin, saziv: X, sjednica: 12

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
28.09.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Sada će zastupnik Marin Mandarić postaviti pitanje ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu. Izvolite.

Mandarić, Marin (HDZ)

Hvala g. predsjedniče.
Poštovani ministre Fuchs, moje današnje pitanje iskoristit ću na temu sustava predškolskog odgoja i obrazovanja u RH odnosno problematike nedostatnih kapaciteta u sustavu predškolskog odgoja i obrazovanja. Najavljivano je i kroz nacionalni plan reformi i kroz nacionalni program otpornosti i oporavka, znana ulaganja upravo u taj segment.
Poznato je da je javni poziv za izgradnju kapaciteta raspisan bio tamo još u lipnju pa vjerujem da mnoge saborske zastupnike, a pogotovo one koji su čelnici jedinica lokalnih samouprava zanima da kad bi se moglo očekivati prve odluke, ugovori i da idemo graditi nove vrtiće, ali ne samo zastupnike nego mislim da je to pitanje je zanimljivo i širokoj javnosti, a pogotovo mnogim roditeljima čija su djeca i ove godine ostali ispod crte na upisima u dječje vrtiće. I uz to, možda ako imate odgovor na pitanja, ako znate dokle je stigla priča oko pripreme javnih poziva za ulaganja u aktivnosti vezane za uvođenje cjelodnevne nastave u osnovnom školstvu.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Fuchs, Radovan (HDZ)

Hvala lijepa g. zastupniče.
Naravno, svima je poznato da je odgoj i obrazovanje apsolutni nacionalni prioritet bilo kojeg društva, pa svakako i RH. Imajući na umu da djeca koja pohađaju vrtić postižu bolje rezultate kasnije u daljnjem školovanju, a jednako tako i mogućnost ostavljanja djece u stručnim, za to primjerenim institucijama poput dječjih vrtića, svakako je nešto što e od posebnog značaja za mlade obitelji i osiguravajući na takav način zbrinjavanje djece, sve djece u RH, pružamo im jednake šanse kasnije.
Upravo rukovodeći se time smo i u nacionalnom planu predložili izgradnju dodatnih vrtićkih kapaciteta sa ciljanim brojem djece od 22 500 do '27. g. i sa kasnijom mogućnošću još dodatnih 17 500 mjesta u predškolskim institucijama iz operativnog programa, pa bi onda time do 2030. g. došli na razinu EU sa obuhvatom djece od 96%. Pogotovo je tu problem koji se javlja sa takvim .../Govornik se ne razumije./... u ruralnim područjima, pa onda imamo i često iseljavanje upravo mladih obitelji i .../Govornik se ne razumije./... njihovog prebacivanja i odlazaka u veće sredine, problem rješavanja fiskalnog poravnanja ili nemogućnosti manjih općina da održavaju takve vrtiće riješili smo izmjenom Zakona o predškolskom odgoju, a prvi poziv za podnošenje prijava za dodjeljivanje sredstva bio je objavljen u svibnju, završen i zatvoren u, 4. srpnja, rezultati su u finalnoj varijanti obrade i vrlo, vrlo skoro objavljujemo listu svih onih koji su zadovoljili sve uvjete i nakon toga imamo jedan žalbeni rok iza tog postupka administrativnog ide uručenje ugovora.
Na ovom prvom pozivu bilo je prijavljeno 321 zahtjev, ali naglašavam da svi oni koji nisu uspjeli zadovoljiti neke kriterije, najčešće se radi o imovinskopravnim odnosima, s obzirom da parcele, odnosno objekti u kojima se želi graditi ili ulagati, moraju biti formalnopravno, gruntovno i vlasnički čisti. Imat ćemo i drugi poziv za podnošenje prijava, a jednako tako, kao što sam rekao i u sljedećim fazama.
Do 2030. siguran sam da ćemo imati obuhvat djece od 96% Govornik nije uključen, ne čuje se./…

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje zastupniče.

Mandarić, Marin (HDZ)

Evo zahvaljujem na odgovoru. Bili ste poprilično jasni, nekako vjerujem da ostat će upamćene godine 2030. gotovo praktički sva djeca u vrtiću, 96% možemo reći gotovo sva, dvadeset i sedma godina cjelodnevna nastava u našim osnovnim školama.
Spomenuli ste i problem u ruralnim krajevima. Ja bih samo podsjetio da je u prošlom sedmogodišnjem financijskom razdoblju financiranom iz EU fondova vrlo uspješno kroz program ruralnog razvoja financirano mnoštvo dječjih vrtića upravo u ruralnim sredinama sa visokim intenzitetom sufinanciranja, praktički 100% što je bilo odlično prihvaćeno na terenu.
Svi se nekako nadamo da će uz ova sredstva koja su predviđena kroz NPO, da će i u buduće kroz ruralni razvoj se moći financirat izgradnja i dječjih vrtića, a sve naravno sa ciljem da sva djeca nam budu u vrtićima. To je ona osnovna nekakva funkcija, to ste i rekli da djeca koja pohađaju dječje vrtiće, odnosno u sustavu su predškolskog odgoja i obrazovanja od najranije svoje mladosti bolje rezultate kasnije postižu. Ali i ona druga funkcija kako bi se zapravo roditeljima u najvećoj mjeri majkama oslobodilo vrijeme kako bi mogle biti pristupačne na tržištu rada, kako bi jednostavno mogle ići raditi, ne da moraju čuvati svoju djecu.
Evo hvala ministre. U godinama koje su pred nama samo gas. Jedva čekam otvaranje novih javnih poziva.
PDF