Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Ahmetović, Mirela, saziv: X, sjednica: 12

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
28.09.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo dalje.
Sedamnaesto pitanje zastupnica Mirela Ahmetović postavit će ministru gospodarstva i održivog razvoja Davoru Filipoviću.
Izvolite.

Ahmetović, Mirela (SDP)

Hvala lijepa poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani ministre.
Na press konferenciji o udruženom zločinačkom poduhvatu u INA-i 31. kolovoza ove godine u prostorijama Vlade Republike Hrvatske, na pitanje novinarke zna li netko u Vladi po kojoj cijeni INA prodaje hrvatsku naftu i hrvatski plin premijer je rekao da to pitanje treba uputiti vama i da je on siguran da ste vi to pitanje već INA-i postavili. Dakle, imate informaciju o tome. Pa vam ja evo postavljam pitanje poštovani ministre Filipoviću po kojoj cijeni INA prodaje hrvatsku naftu i hrvatski plin mađarskom MOL-u, a po kojoj drugim poduzećima. Mislim da je vrijeme da podijelite tu informaciju sa javnosti.
Hvala lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministre odgovor.

Filipović, Davor (HDZ)

Zahvaljujem predsjedavajući.
Pa evo ja sam isto guglao, ali nisam mislio da ćete vi postaviti ovako benigno pitanje. Što se tiče cijene po kojoj INA prodaje naftu Mađarskoj ta cijena je za prva tri mjeseca ove godine sukladno svim tržišnim cijenama. Ja vam konkretan broj ovdje ne mogu reći ne zato što ne želim ili zato što nešto skrivam, nego je to poslovna tajna.
Ali znam podatak i to je sukladno svim tržišnim cijenama. To je ono što mi je dostavljeno od 4 mjeseca pa sve do sada. Sva nafta iz Hrvatske se prerađuje u Rafineriji Rijeka, a ono što će biti dalje uvijek ću vas informirati, a eventualno ako bude nekakvih odstupanja a ne vjerujem da će ih biti jer radimo sve da dođe na promjeni modela korporativnog upravljanja.
Mogli ste proteklih dana vidjeti da smo povukli poteze koji se odnose na plin. Odredili smo da hrvatski plin ostaje u Hrvatskoj, da se preko HEP-a prodaje drugim poduzećima. Doveli smo ih do toga da se poveća proizvodnja za 10%, a vidjeli ste i da su svi članovi mađarske strane uprave INA-e shvatili poruku i premijera Plenkovića i Vlade da trebaju otići.
Prema tome, pred nama je period gdje će se raditi na poboljšanju poslovanja INA-e, na promjeni modela korporativnog upravljanja koji je takav već dugi niz godina. Prema tome, učinit ćemo sve da INA profunkcionira i da to bude sve na dobrobit našim sugrađanima.
Hvala lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite zastupnice očitovanje.

Ahmetović, Mirela (SDP)

Hvala lijepa.
Pa meni je nevjerojatno da ste vi mene morali guglati i da ste očekivali teži odgovor. pa ne bojite se valjda jedne komesarke?
Što se tiče vašeg odgovora u kojem kažete to je poslovna tajna, dakle to je uobičajena mantra premijera Plenkovića kada ga pitaju o cijeni nafte i plina, hrvatske nafte i hrvatskog plina za mađarski MOL poglavito, to je poslovna tajna ne možemo se miješati u poslovnu politiku INA-e. Ali interesantno je da se možete sad kad je izbila na vidjelo afera u INA-i, naravno u kojoj su sudjelovali isključivo članovi HDZ-a, možete ograničiti izvoz nafte odnosno plina, možete odrediti i cijenu po kojoj će se taj plin prodavati isključivo HEP-u.
Nevjerojatno mi je prvo da ste se toga sjetili tek sad, a ne kad je izbila agresija Rusije na Ukrajinu kada je to zaista i bila potreba, nevjerojatno mi je da ste cijenu po kojoj će INA prodavati hrvatski plin hrvatskom poduzeću HEP-u odredili kao dvostruko veću od one za koju je Škugor za svoje privatno poduzeće kupovao od INA-e, nevjerojatno mi je da ćete dozvoliti da se posredstvom HEP-a zapravo ta cijena plaća iz džepova hrvatskih građana, nevjerojatno mi je i da se premijer Plenković izmiče od odgovornosti za uplitanje u poslovnu politiku INA-e s obzirom da javnost zna da je on naredio potpisivanje Memoranduma o izvozu hrvatske nafte kao i potpisivanje Memoranduma o izvozu hrvatskog plina.
Apsurdno je da je Hrvatska prepuna plina, ali kojeg najprije INA hrvatskog plina proda Mađarima za jeftinu cijenu, a onda otkupi od Mađara za skupu cijenu i prevali na leđa građana.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam.
PDF