Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Radić, Ivan, saziv: X, sjednica: 12

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
28.09.2022.

Reiner, Željko (HDZ)

Sada će poštovani zastupnik Ivan Radić postaviti pitanje potpredsjedniku vlade i ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću, izvolite.

Radić, Ivan (HDZ)

Zahvaljujem poštovani potpredsjedniče.
Poštovani ministre Butković, trenutačno su velika ulaganja u promet i infrastrukturu na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, počevši od koridora PC čije ste radove nedavno i obišli i koji idu planiranom dinamikom izgradnje podvožnjaka na ulazu u Osijek u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića, obnove Željezničkog kolodvora u Osijeku, nabavke novih 13 niskopodnih autobusa čijoj ste svečanoj primopredaji i sudjelovali kada je 7 novih niskopodnih autobusa koji već prometuju u gradu u Osijeku prije tjedan dana i bili, radi se modernizacija tramvajske infrastrukture, priprema se sve za niskopodne, za dolazak niskopodnih tramvaja u gradu Osijeku. Ali ono što svakako zahtjeva ulaganje je Zračna luka Osijek, konkretno rekonstrukcija putničkog terminala procijenjene vrijednosti oko 50 milijuna kuna kako bi Zračna luka Osijek mogla konkurirati drugim lukama. Stoga me zanima hoće li i kada doći do ulaganja u Zračnu luku Osijek.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovor poštovanog potpredsjednika Vlade i ministra Olega Butkovića.

Butković, Oleg (HDZ)

Hvala lijepo gospodine potpredsjedniče Hrvatskog sabora.
Gospodine zastupniče što se tiče ulaganja u prometnu infrastrukturu u cijeloj Hrvatskoj oni danas iznose nešto više od 25 milijardi kuna. Dobro ste primijetili veći dio ulaganja u prometnu infrastrukturu se događa i u Osječko-baranjskoj županiji. Ja sam prošli tjedan bio tamo zajedno sa županom i gradonačelnikom Osijeka, gdje smo svjedočili najprije završetku obilaznice Belog Manastira projekta vrijednog 90 milijuna kuna. A jedan od najvećih trenutno cestovnih projekata koji se provodi u Hrvatskoj je i završetak 5C koridora, točnije 20 kilometara, oko 20 kilometara autoceste od Osijeka do Belog Manastira koji bi trebao biti otvoren do kraja ove godine, točnije u studenom budući da je opremanje pri kraju i da će proces odnosno postupak tehničkog pregleda i uporabne dozvole potrajati mjesec, do mjesec i pol dana.
Isto tako kad gledamo investicije u samom Osijeku, onda je činjenica da rijetko koji grad danas u Hrvatskoj ima takva ulaganja kad govorimo o prometnoj infrastrukturi budući da ste neke od njih i spomenuli. To je obnova tramvajske infrastrukture kompletno izmjena i obnova tramvajske infrastrukture. To je projekt vrijedan 260 milijuna kuna. To je obnova željezničkog kolodvora, to je realizacija ulice Leopolda Mandića, to je crna točka, novi ulaz u grad Osijek koji se provodi također iz europskih sredstava. To je naravno nabavka niskopodnih novih autobusa, 13 novih autobusa, a u pripremi je i budući da to ide iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornost nabavka novih tramvaja zajedno sa Zagrebom, gdje ćemo ugovor brzo potpisati i krenuti u nabavku novih tramvaja za Osijek.
Tako da kad gledamo sve te projekte u samom gradu Osijeku, a i drugih projekata od obnove državnih cesta u Osječko-baranjskoj županiji zaista mislim da radimo dobar posao. Što se tiče zračne luke i obnove zračne luke mi smo u mandatu ove Vlade, u ovih dva mandata otvorili tri zračne luke u Hrvatskoj obnovljene. To je Zagreb, to je Zračna luka doktor Franjo Tuđman u Zagrebu, to je obnova i naravno završena obnova Zračne luke Split i Zračne luke Dubrovnik projekta koji je išao iz europskih sredstava, projekt koji je uspješno okončan.
A što se tiče Osijeka tu se ide u investiciju zajedno sa upravom Zračne luke koja podrazumijeva rekonstrukciju putničkog terminala sa svom pratećom infrastrukturom. To je projekt vrijedan negdje oko 50 milijuna kuna i ona, ta sredstva će biti osigurana u sklopu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za naredne dvije godine. Tako da u tom smislu očekujemo raspisivanje natječaja i početak te investicije.
Hvala vam lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Poštovani zastupnik Radić.

Radić, Ivan (HDZ)

Poštovani ministre zahvaljujem na odgovoru.
Razvoj Zračne luke Osijek osobito je važan za gospodarstvo i turizam ne samo grada Osijeka, Osječko-baranjske županije nego uistinu cijele Slavonije i Baranje jer je to jedina zračna luka istočno od Zagreba. Nedavno smo Osijek zračno povezali sa važnim čvorištem Münchenom. Drago mi je da kreću uskoro i …/Govornik se ne razumije./… letovi, te mi je izuzetno drago čuti ovaj vaš odgovor da uskoro kreće i rekonstrukcija putničkog terminala u Zračnoj luci Osijek.
Također kao gradonačelnik najvećeg grada u Slavoniji i Baranji htio bih se zahvaliti i pohvaliti Vladu Republike Hrvatske na jesenskom paketu mjera koji je donesen, koji je uvelike pomogao svim jedinicama lokalne samouprave, svim gradovima i općinama. Konkretno za narednih 6 mjeseci kada je u pitanju grad Osijek govorimo o višemilijunskim uštedama.
Hvala vam.
PDF