Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Okroša, Tomislav, saziv: X, sjednica: 12

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
28.09.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Dobro, idemo dalje, 15 pitanje poštovani kolega Okroša postavit će ministru gospodarstva i održivog razvoja Davoru Filipoviću.
Izvolite.

Okroša, Tomislav (HDZ)

Hvala lijepo predsjedniče Hrvatskog sabora.
Poštovani ministre gospodarstva i održivog razvoja gospodine Filipoviću mislim da ćemo se svi složiti da će ova zima biti izazovna i za naše građane i za poduzetnike. Naime, ruska agresija na Ukrajinu ne jenjava, energetska situacija narušena geopolitičkim, narušenim geopolitičkim odnosima u svijetu je eskalirala, a ne treba zaboraviti niti na inflaciju koja svim europskim ekonomijama predstavlja značajan problem.
Smatram da se iz ovoga svega trebamo izvući i da ćemo se izvući sa naravno što manjim posljedicama za naše građane i poduzetnike.
Isto tako bi se osvrnuo na plin kao goruću temu, znam i upućen sam kroz Odbor za gospodarstvo koliko se radi na tome, na sastanku koji je u Briselu bio održan u rujnu i onaj koji će biti održan u petak 30. rujna. Hrvatska se tu osigurala uz vlastitu proizvodnju i rezerve kroz izgradnju LNG terminala u Omišlju na otoku Krku, a Vlada RH je nedavno i donijela odluku da se ti kapaciteti LNG terminala u Omišlju i više nego udvostruče.
Zanima me poštovani ministre kako stojimo sa popunjavanjem domaćih skladišta plina, koliko su kapaciteti popunjeni i isto tako zanima me kako se Hrvatska pozicionirala u ovim novonastalim okolnostima na energetskoj karti Europe?

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovor poštovanog ministra Davora Filipovića.

Filipović, Davor (HDZ)

Zahvaljujem akademiče Reiner.
Poštovani zastupniče Okroša, što se tiče trenutne zapunjenosti podzemnog skladišta plina u Okoliju ona je danas na 89,5%, rekli smo da će do 1. listopada biti na 90%, znači sutra ćemo doći do željenog cilja. Prema tome, najavili smo punjenje, zapunjavanje tog podzemnog skladišta i taj cilj upravo i ostvarujemo, a sve kako bi sigurnost opskrbe plinom u našoj domovini bila zagarantirana i da ne bude nikakvih problema. A što se tiče projekata na kojima radimo mi smo odmah negdje sredinom kolovoza, donijeli smo odluku o proširenju kapaciteta LNG terminala na Krku i to dvostruko više, dvostruko veći kapaciteti i također smo krenuli u jedan projekt gdje će se proširiti plinovodna mreža prema susjednim zemljama, a sve kako bi u budućnosti postali energetsko čvorište ovog dijela Europe i kako bi sigurnost opskrbe energentima u RH bila na najvišoj mogućoj razini, ali i kako bi pomagali isto tako drugim zemljama u okruženju. Prema tome, što se tiče plina radimo sve ono što možemo. Prije nekoliko dana također smo donijeli odluku, a to ste vi i spomenuli da sav hrvatski plin koji se proizvodi u Hrvatskoj da INA mora prodati HEP-u i da HEP dalje raspolaže tim plinom kako bi se pomagalo i bolnicama i vrtićima i školama, svima onima kojima pomoć bude potrebna. Također donijeli smo odluku i da se, da INA poveća za 10% proizvodnju plina, sve opet kako bi sigurnost, kako sigurnost opskrbe plinom ne bi bila pod upitnikom.
U petak je izvanredno vijeće, ministar energetike, mislim da je dobro reći par riječi i o tom sastanku. Naime, ono što se trenutno događa razgovara se o ograničavanju veleprodajne cijene plina na razini cijele Europe neovisno o dobavljaču plina. Francuska je prije dva dana uputila jedan dopis češkom predsjedništvu gdje je navela po prvi put i neke konkretne brojke, oni predlažu da se ograniči cijena plina koji se koristi za proizvodnju električne energije između 60 i 70 eura. Belgija je napisala jedan dopis također koji je do danas potpisalo 15 zemalja država članica koje isto tako se zalažu da dođe do ograničavanja cijene plina, a na prošli sastanak odnosno vijeće ministara energetike sam u dogovoru s premijerom uputio također stav Hrvatske, uputio sam dopis gdje isto tako tražimo to ograničavanje cijene plina. Prema tome, uz hrvatske investicije, uz povećanje kapaciteta LNG-a, uz zapunjavanje podzemnog skladišta plina Okoli na razinu od 90% radimo sve kako bi svi naši građani i sve gospodarstvo neometano funkcioniralo u ovim teškim vremenima.
Još ću se jedan put referirat na Okoli, bilo je i onih skeptika koji su govorili da se kasni, da neće biti zapunjeno, a koji čini mi se da su prizivali da se tako nešto dogodi, međutim evo kao što sam rekao danas 89,5%, sutra će to biti na 90, hvala vam lijepo.

Reiner, Željko (HDZ)

Poštovani zastupnik Okroša.

Okroša, Tomislav (HDZ)

…/Govornik nije uključen/…
PDF