Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Prkačin, Ante, saziv: X, sjednica: 12

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
28.09.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo sada na 12 pitanje, zastupnik Ante Prkačin postavlja ga isto tako predsjedniku vlade.
Izvolite.

Prkačin, Ante (Domovinski pokret)

Hvala gospodine predsjedniče sabora.
Gospodine predsjedniče vlade i ja sam vam trebao pročitati jedno pitanje, ali izgubih zapis pa ću ja morat na recital. Dakle, u financije ću i ja, ali sam ja puno skromniji. Ja o ovoj milijardi neću govoriti, mene jako muči i boli 100.000 kuna koje vaša vlada u kontinuitetu daje za jedno zlodjelo iz bliske hrvatske povijesti, za zločin koji je počinjen nad hrvatskim narodom, koji smo mi raskrinkavali odnosno ja osobno ovdje za govornicom Hrvatskog sabora sam 4 puta govorio o 27.7. u Srbu. To nikakav dan nikakve antifašističke borbe nije bio, nego su tada na tromeđi Dalmacije, Like i Bosne lokalni Srbi poklali sve hrvatsko, a što se tamo dogodilo najbolje su odgovorili sami srpski emigranti na svom sastanku '76.g. prošlog stoljeća, u knjizi Memorijal book su lijepo napisali da smo sprdnja mi Hrvati, a jednaka sprdnja i njihova braća Srbi jer svojatamo ustanak u kome nije sudjelovao jedan jedini Hrvat, a od 7 vođa ustanka nijedan nije bio Srbin komunist nego Srbin monarhist ili četnik, sve sam ih ja ovdje 2-3 puta nabrojio.
Još nešto što vrlo ilustrira stanje i taj događaj. Taj dan 27.7. u Srbu je ubijeno, u Srbu i Okoli ubijeno je više katoličkih svećenika nego hrvatskih vojnika jer tamo HV-a nije ni bilo nego samo 10 domobrana koji su se razbježali, ali nažalost katolički svećenik Waldemar Nestor, čovjek koji je bio 80.g. star, koji se vraćao sa ekipom hodočasnika od kninske crkve jer se tamo blagovala, Bože moj isteče mi vrijeme, jer se tamo blagovala Sveta Ana, zaklan je on, na ražnju je pečen.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam.
Izvolite odgovor predsjedniče vlade.

Prkačin, Ante (Domovinski pokret)

Nemate na što odgovorit ili možda imate, al ja ću nastavit u slobodnom govoru.

Plenković, Andrej (HDZ)

Ja u biti pokušavam detektirat pitanje jer ovo je zaista bio recital, kako ste i rekli…/Upadica iz klupe: Tek uvodni dio/…. Tek uvodni dio, pa imate još dvije minute nakon što ću ja bit vrlo kratak. Dakle, ja moram vidjet točno iz kojeg to izvora proračunskog ide financiranje te obljetnice, ali pretpostavljam da ima puno izvora za financiranje obljetnica.
Što se tiče vaših tema one jesu sve manje-više okrenute prošlosti. Ja sam mislio da će na Googleu nešto izać da vi gledate u budućnost, vi ste ovako čovjek koji je radio dosta na boljoj budućnosti Hrvatske prije, prije, a sad ste mi jako okrenuti nazad, u svakom slučaju politika Vlade RH, moje vlade ima dvije temeljne postavke, a one se baziraju prije svega na istini, istini o hrvatskoj povijesti, istini o Domovinskom ratu, o njegovom pravednom karakteru, o onome što je Domovinski rat kao temelj moderne i suvremene hrvatske države i gdje kad je riječ o obljetnicama ja mislim da nema iole značajnijeg događaja u Domovinskom ratu, a koji naša vlada nije dostojanstveno obilježila, obilježava ili će obilježavati, to je ono što je bitno.
Drugi element koji je isto tako važna sastavnica naše politike je nastojanje da napravimo iskorake u pomirbi i u suživotu sa srpskom manjinom u Hrvatskoj. Ja mislim da se i vi s tim slažete, vi ste čak to više puta rekli, ja sam i to prateći Google Search primijetio, zato vam to i govorim. Ja mislim da moramo tu napravit svi mali napor da to zaista tako i bude jer je ta okosnica politike zbog koje otvoreno govoreći i ja osobno najviše, a donekle i HDZ plaća ponekad određenu političku cijenu, pa čak i određeno nezadovoljstvo dijela biračkoga tijela, ja mislim da tu cijenu trebam platit, trebam je platit kao odgovoran premijer u 21. stoljeću, u 4. 10-ljeću hrvatske samostalnosti kad smo sve svoje strateške i nacionalne ciljeve ostvarili i zato je plaćam namjerno za dobrobit i koheziju u društvu, za poštivanje onih koji nisu Hrvati, a žive u Hrvatskoj i Hrvatska je njihova domovina, al da ju poštuju, to je vrlo bitna okosnica naše politike i temelj onoga što radimo, možda čak malo i premalo o tome govorimo, al mislim da je izrazito važno da to činimo. E sad da bismo u tome uspjeli moramo možda malo više razgovarat sa svim političkim akterima da se i tu stvari razbistre. Evo vaš kolega Vrkljan je dotaknuo ovo pitanje ruske agresije na Ukrajinu. Mi smo na toj temi svi ostali na čistini, znamo tko što misli, nema nikakvih dilema, ako je bilo nekih dilema da se netko igrao skrivača, a puno se ljudi igra skrivača, sad ih više nema, sad sve znamo i prije i poslije. I zato ću ja ovu vašu tezu iskoristit da i vas potaknem da i vi budete neko ko ima autoritet u jednom dijelu desnijeg, krajnje desnijeg biračkoga tijela, da i vi malo budete generator tog suživota okrenutog prema budućnosti, pa makar i inzistirali na temama koje su teške, ali vođene onim što je najbitnije, a to je istina. Zato ću vam odgovoriti kako i odakle se ovo sufinancira kao što ste vi to kazali, a vi izvolite, hvala vam lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite zastupniče očitovanje, imate dvije minute.
…/Upadica iz klupe: Povreda poslovnika/….Povreda poslovnika?
Kolega Pavliček izvolite.

Pavliček, Marijan (Hrvatski suverenisti)

Poštovani predsjedniče HS, povreda poslovnika čl. 238.. Predstavnik vlade u svom izlaganju vrijeđa kako saborske zastupnike tako i širu hrvatsku javnost, rekao je jasno i glasno da ova vlada je okrenuta budućnosti, ali da što se tiče prošlosti gradi na istini, na kojoj istini ako istovremeno se financiraju stavke kao što su parastovci, srpskim žrtvama u Borovu selu od '91. do '95.g. iz hrvatskog državnog proračuna …/Upadica: Hvala kolega Pavliček/… u režiji Srpskog narodnog vijeća …/Govornik se ne razumije/… …/Upadica: Kolega Pavliček hvala vam lijepo/…o kojoj istini mi govorimo?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Pavliček vrijeme je isteklo, dobivate opomenu …/Govornik se ne razumije/

Jandroković, Gordan (HDZ)

/…dobivate sada drugu opomenu…/Govornik se ne razumije/…. Kolega Pavliček, a zašto sada i vi, što mislite da je to, da je to isplativo? Pa nemojte to raditi, imate 30 sekundi, zloupotrijebili ste, onda ste nastavili govorit, imate dvije opomene, a sada će se očitovati zastupnik Prkačin, izvolite.

Prkačin, Ante (Domovinski pokret)

Dobro ste čuli i dobro ste proučili, ja sam osoba sa velikim razumijevanjem prema našim sugrađanima srpske nacionalnosti iz više razloga, prvenstveno iz činjenice što je mojih 15 prijatelja Srba ostalo u HV-u, a samo jedan otišao na drugu stranu, ali to mene ne sprječava ući ozbiljno u hrvatsku povijest, vidjet ćete da ću ja govorit uskoro o proračunu, međutim teme koje ja obrađujem nisu baš dostupne kolegama. Ali dakle ako se dogodi da četnički vojvoda Brana Bogunović na ražnju peče katoličkog svećenika Jurja Gospodnetića sa otoka Brača, a to nije daleko od vas i to je dokazano, pa možemo li mi obilježavati i slaviti takve i tome slične događaje?
Ja sam htio u početku postaviti jedno cinično pitanje, pa reć hoćete li idući put uz ovih 100.000 kuna poslati im i kola drva da zapale i nalože vatru u selu Jelino polje i to istu onakvu vatru na kojoj je pečen Juraj Gospodnetić, o tome se radi i to je istina. I dok mi to ne riješimo nema istinskog pomirenja. A uz to ja sam rekao četiri, pet puta da mi imamo tri srpske varijante, imamo Srbe u Hrvatskoj koji zbog malog broja nemaju veliku težinu, srbijanske Srbe također imamo bosanske Srbe koje su nam iznimno značajni zbog situacije u BiH i apeliram da malo ozbiljnije prihvatimo razgovore s njima.
Hvala vam lijepa.
PDF