Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Daus, Emil, saziv: X, sjednica: 12

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
28.09.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Sada imamo pet pitanja koja će biti upućena predsjedniku vlade, prvi na redu je poštovani kolega Emil Daus.
Izvolite.

Daus, Emil (IDS)

Hvala lijepa.
Poštovani predsjedniče vlade.
U Istri se krče šume ilegalno bespravno gradi na područjima zaštićenog krajobraza te na poljoprivrednom zemljištu i dobar dio te bespravne gradnje je u režiji stranih državljana onih kojima to ne pada na pamet činiti u svojoj zemlji jer kod se za razliku od Hrvatske osim što postoje zakoni oni i provode. Postoje zakoni i kod nas, al nažalost se ne provode. I postoje čitava naselja ilegalno sagrađenih objekata do te mjere da postoje područja s više ilegalnih nego legalnih građevina i to sivo ilegalnim priključcima na struju, vodu s nepostojećim sustavom prikupljanja otpada i postojeća infrastruktura to više ne može podnijeti.
Podnose se naravno prijave građevinskom inspektoratu, ali na terenu je inspektora katastrofalno mali broj, rezultati nažalost još katastrofalniji nula, ništa, niente. I podržali smo kao klub IDS-a i Zakon o poljoprivrednom zemljištu, podržat ćemo i sve one druge zakone kojima je cilj spriječiti bespravnu gradnju kao što smo podržavali sve one zakone koji su u interesu građana Hrvatske za koje smo smatrali da su dobri. To nije problem i to neće bit problem ispred našeg kluba, ali problem je provođenje tih zakona u praksi.
I moje pitanje je zapravo, da li je vlada napokon spremna spustiti ovlasti građevinske inspekcije na županiju i gradove i da li je spremna početi kazneno goniti bespravne graditelje?
Hvala lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite predsjedniče vlade odgovor.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala vam lijepa.
Poštovani zastupniče Daus, ja sam prateći Google malo anticipirao da ćete vi nešto govoriti o aktivnostima državnoga inspektorata pa sam se unaprijed interesirao kakva je u biti situacija i jel to baš niente ili ništa.
E sada podaci koji oni nama dostavljaju, a na naš Google search upit kažu sljedeće ovako od 1. travnja 2019. do 23. rujna 2022. zaprimljeno je 3.665 podnesaka u Istarsku županiju u području nadzora građenja od toga 2.455 na nezakonitu gradnju se donosi. Obavljano je 1.593 nadzora građenja, to nije baš niente 1.593, doneseno je 1.378 rješenja sa osnovom nepravilnosti u području građenja.
Isto tako temeljem postupanja građevinske inspekcije uklonjena je 121 nezakonita građevina. Sve skupa je aktivnih predmeta na području Istarske županije 4.967. Kako smo tražili na Google searchu tako sam vam sad rekao.
To govori sljedeće, prvo, da ste dobro dijagnosticirali problem, da se očito događaju stvari u županiji koja je inače kao bombon sređena, uređena i predivna, koje nisu normalne. Je li to rade naši državljani ili stranci, svejedno. Tko god krši zakon mora biti sankcioniran.
Zadaća je Državnog inspektorata i svih ostalih nadležnih tijela da donose rješenja i da se nakon toga poduzimaju aktivnosti da se to sve skupa čisti, dakle tu nema nikakve dileme o nedostatku nekakve političke volja, ona čak nije tu ni bitna, to je zakon i tijelo koje treba raditi svoj posao.
Mi ćemo i na temelju ovoga vašega upita dodatno zadužiti Državni inspektorat da intenziviraju svoje aktivnosti, je li to možda premalo inspektora, je li, jesu li spori postupci, da li se ti predmeti nedovoljno brzo rješavaju vi to vjerojatno znate jer ste na terenu bolje nego mi i očito ste dobro to sve skupa prepoznali. Dakle i mi prepoznajemo temeljem Google searcha ovaj problem i mi ćemo se u suradnji s vama s njim i dalje baviti, a posebno ćemo konzultirati zastupnika Bauka da nam malo pomogne.
Međutim, što je bitno, s obzirom da vi dolazite iz Istre. Ministar Butković i ja smo imali jedan intenzivan dan u Istri 29. srpnja. Prvo smo otišli gledati kako ćemo dovršiti drugi tunel Učke, 200 milijuna eura, pa ćemo uključiti Istru skroz u mrežu autocesta i dovršiti taj projekt. Pa smo sretni što smo završili novu bolnicu u Puli, 800 milijuna kuna. Pula ima bolnicu kakvu bi druge županije, ja mislim, momentalno poželjele da imaju. Pa smo posjetili BAT koji gle čuda, i investira i zapošljava nove ljude, a prijetilo je da ode iz Hrvatske prije 2 godine pa odlukama Vlade se to nije dogodilo.
Pa smo bili u Uljaniku koji nas je koštao zajedno s drugim brodogradilištima 2017. zbog loših odluka i neizgrađenih broda 4,5 milijarde kuna koji gle čuda, radi, ima 300 ljudi, obavlja poslove, ima šansu za život. Pa smo gledali projekte aglomeracije, pa smo gledali kako da imate dovoljno vode u kontekstu suše i sve to u dijalogu sa gradonačelnicima, županom, .../Govornik se ne razumije./... .../Upadica: Hvala vam./... kao važnom političkom strankom tada .../Upadica: Hvala lijepa./... tako da za Istru činimo puno, ravnomjerno, bez obzira .../Upadica: Hvala lijep predsjedniče Vlade./... tko je gdje na vlasti od srca.
Hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Daus, Emil (IDS)

Hvala lijepa.
Za drugi dio pitanje mislim da nije problem, da uvijek kad je nešto bilo, da smo pohvalili. Ali vratimo se na srž. Vratimo se na srž. Premijeru, okej, možemo se uvijek malo našaliti, ali situacija je ozbiljna. Ono što je korupcija za hrvatskoj društvo, to je bespravna gradnja za hrvatski prostor i je, stvarno je.
Ja bih stvarno volio da se počne kazneno goniti bespravne graditelje i da se time pošalje poruku da Hrvatska brani i štiti svoju zemlju. Činjenica je da su nešto bili Inspektorat na terenu. Ali to je nedovoljno, puno više ih na dan niče bespravnih gradnji nego što se, što se ih uspije obići na terenu i spustite ovlasti građevinske inspekcije, to je decentralizacija isto pravilna. Imate partnere u Istri. Svi načelnici i gradonačelnici, župan, svi su spremni preuzeti dio te priče.
I zajednički cilj valjda nam je da spasimo hrvatski prostor, da se ne nastavi betonizacija obale, da se ne krče bespotrebno šume, da se ne uništava poljoprivredno zemljište, tj. općenito ne ugrožava okoliš. I još jedan moment, onaj gospodarski, da, gdje Istra puno daje kroz turizam pa i onda je normalno da joj se vraća i kroz investicije koje ste spomenuli.
Bespravna gradnja u prvom se redu događa na obali ili blizu same obale i to zbog turizma. Jedna nam je od najvažnijih gospodarskih grana, a kakav ćemo sutra turizam imati i kakav okoliš? Betoniziranu obalu, betoniziranu prirodu, a da ne govorim o tome koliko tisuća ilegalnih neprijavljenih gostiju na tzv. vikend parcelama koje ne plaćaju nikakve naknade ni pristojbe.
Mi smo tu po pitanju bespravne gradnje odnosno sprječavanja bespravne gradnje i kažnjavanja, imate partnere, ne samo u Klubu zastupnika IDS-a, nego imate i istarskoj lokalnoj i regionalnoj samoupravi. I pokušajmo zajednički riješiti taj problem. Uništit ćemo si prostor RH ako na vrijeme ne reagiramo.
Hvala lijepo.
PDF