Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Bošnjaković, Dražen, saziv: X, sjednica: 12

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
28.09.2022.

Filipović, Davor (HDZ)

Zahvaljujem akademiče Reiner.
Poštovani zastupniče Bošnjakoviću Vlada je na prošloj sjednici u četvrtak donijela odluku kojom se daje suglasnost, reći ću to pojednostavljeno da turska grupacija Yildirim preuzme većinski udio u Petrokemiji umjesto INA-e i PPD-a. Razgovori sa turskom grupacijom i sa Prvim plinarskim društvom i sa INA-om trajali su nekoliko mjeseci. Postignut je dogovor i mogu reći sa zadovoljstvom mogu reći da je postignut dogovor i to na način da se kroz cijelo ovo vrijeme štitio hrvatski državni interes, a samim time se štitila i Petrokemija, štitili su se i radnici.
Dogovorom koji je postignut stvorene su pretpostavke za daljnja ulaganja u modernizaciju Petrokemije. Kada imate daljnja ulaganja jasno je da ćete imati i proizvodnju, a kada imate proizvodnju imat ćete i zadovoljne radnike u konačnici što je nama bilo jako važno. Također u ovom procesu postigli smo to da država nema više nikakvih obveza prema novim investitorima, odnosno novim ulagačima u Petrokemiju. Država jamči za one obveze do 2018. godine i ne kao što je to bilo do sada u neograničenom iznosu novca i u neograničenom vremenskom razdoblju, nego samo za eventualnu stvarnu štetu koja se dogodila do 2018. godine i do isticanja zastarnih rokova.
Sada će novi investitori morati također uložiti u modernizaciju kako bi dobili potrebne okolišne dozvole bez kojih nema proizvodnje. Prema tome, stvoreni su preduvjeti za pokretanje proizvodnje i očekujemo od novih investitora koji su dobro došli čim prije pokretanje proizvodnje i u tome će imati našu punu podršku.
Hvala lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na 9. pitanje, zastupnik Dražen Bošnjaković uputit će ga ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici, izvolite.

Bošnjaković, Dražen (HDZ)

Hvala lijepo g. predsjedniče.
Poštovani ministre, Hrvatska spada u red sigurnijih zemalja gledajući statističke podatke, međutim ono što nas brine doista vrlo često gledamo i čitamo ove tužne i strašne priče o nasilju, o nasilju u obitelji, nasilju prema ženama, a posebno smo osjetljivi prema nasilju u odnosu na djecu, na vršnjačko nasilje i negdje sam vidio podatak da se sprema određena izmjena normative u tom segmentu, pa bi vas molio zapravo da nam nešto kažete o tome da vidimo što će se ovaj dešavati i koje će mjere bit tu poduzete, hvala lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Malenica, Ivan (HDZ)

Hvala lijepa poštovani predsjedniče.
Uvaženi zastupniče, ja bih uvodno istaknuo da je zapravo društvo učinkovito onoliko koliko može, koliko je uspješno da zaštiti najranjivije skupine, a svakako su djeca jedna od najranjivijih skupina u hrvatskom društvu i u tom smislu Ministarstvo pravosuđa i uprave poduzima određene aktivnosti. Mi smo osnovali radnu skupinu koja će raditi na donošenju odnosno na izradi zakonskog okvira za zaštitu djece od nasilja.
Premda smo mi unazad nekoliko godina mijenjali Kazneni zakon, pooštravali sankcije i poboljšavali zakonodavni okvir tragične situacije koje su se događale zapravo su nas potakle da kontinuirano radimo na unapređenju zakonodavnog okvira i to ćemo učiniti. Dakle, kroz ovu radnu skupinu ćemo zasigurno revidirati sve oblike nasilja nad djecom, revidirat ćemo sankcije i revidirat ćemo zapravo rokove za rehabilitaciju za počinitelje tih kaznenih djela.
Ono što je zapravo bitno i važno da se uvedu dodatni mehanizmi provjere, da se spriječi da se ponove ti oblici nasilja nad djecom jer kao što sam istaknuo djeca su jedna od najranjivijih skupina, no uz taj segment svakako nam je bitna i ova zaštita nasilja u obitelji, zaštita nasilja nad ženama i u tom segmentu Ministarstvo pravosuđa i uprave će u narednom razdoblju poduzimati i određene aktivnosti i formirala se radna skupina i radit ćemo kontinuirano na poboljšanju zakonodavnog okvira.
No ja bih samo istaknuo da bez obzira koliko mi imali kvalitetan zakonodavni okvir uvijek su pojedinci koji primjenjuju propise pa ćemo u tom dijelu pojačati edukaciji i državnih odvjetnika i sudaca. Smatramo da je važno da se ova tema da se o njoj raspravlja, da dodatno senzibiliziramo osobe koje odlučuju o predlaganju određenih mjera koje sudjeluju u donošenju određenih odluka tako da ćemo u tom dijelu pojačati određene aktivnosti.
Ja bih također istaknuo da smo prije nekoliko mjeseci započeli s radom sa obiteljskim odjelima u općinskim sudovima u sjedištima županijskim sudovima gdje smo kroz specijalizaciju sudaca koji rade u tim obiteljskim odjelima stavili dodatan naglasak na tu jednu osjetljivu skupinu koja se pojavljuje na sudovima, a djeca svakako jesu osjetljiva skupina i tu svakako ćemo učiniti sve da dodatno ne traumatiziramo djecu kroz sudske postupke.
U tom smislu ćemo zajedno s MUP-om i sa Ministarstvom rada raditi na formiranju dječje kuće po uzoru na skandinavski model …haus kako bi dodatno dali podršku i pomoć djeci koji su žrtve nasilja, dakle jedan sveobuhvatan pristup tako da to su brojne aktivnosti koje mi poduzimamo. Zapravo nam je cilj da nasilnike snažnije kažnjavamo da kazne budu rigoroznije i da djecu ne traumatiziramo toliko sa sudskim postupcima u kojima oni sudjeluju.
Hvala lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Bošnjaković, Dražen (HDZ)

Posebno moram se osvrnuti na ovaj segment edukacije, vrlo često te tragične i tužne priče završavaju na način da policija odradi svoj posao, državno odvjetništvo odradi svoj posao, međutim onda izostane kazna koja bi trebala biti primjerena težini onog što je učinjeno. Zato mislim da je tu jako važna edukacija jer i sam sam sudionik i svjedok da smo mijenjali normativne okvire, pooštravali smo kazne, dizali smo minimum kazne kako bi sudovi izricali strože kazne jer statistika govori da se kazne uglavnom izriču oko onog minimuma.
Zato mislim da je jako važna ova edukacija sudaca i državnih odvjetnika naravno kako bi oni bili svjesni težine tog djela i svjesni onog segmenta da kroz kaznu se šalje jedna poruka društvu i da to znači generalnu prevenciju. Stoga evo ako to dođe pred HS, a trebalo bi našu podršku u ovom segmentu ćete sigurno imat.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam.
PDF