Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Martinčević, Natalija, saziv: X, sjednica: 12

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
28.09.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.
Nema potrebe, pa idemo na osmo pitanje zastupnice Natalije Martinčević. Postavit će ga predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.
Izvolite.

Martinčević, Natalija (Reformisti)

Zahvaljujem.
Poštovani predsjedniče Vlade u paketu mjera koje ste donijeli za ublažavanje posljedica krize na naše građane nedostaju dvije bitne odluke, dvije bitne mjere. Prva je obveza usklađivanja, odnosno rasta mirovina sukladno rastu stope inflacije.
U ovom trenutku naime mirovine rastu 6%, dok je inflacija iznad 12% te sadašnja formula obračuna mirovina ide na direktnu štetu umirovljenika. Druga važna mjera koja je izostala, a na koju pozivamo već duže vrijeme je podizanje neoporezivog dijela dohotka na 5000 kuna, a što je iznimno važno za građane sjevera da dominantno niskim plaćama.
Pa je moje pitanje da li ćete i kada uvesti ove za naše građane iznimno važne mjere. E sad kad smo prijavljivali pitanje prije 15 dana nismo ga sada mogli mijenjati, aktualna situacija se promijenila, pa sam ja danas uputila vama pisano zastupničko pitanje vezano na ostavku župana Varaždinske županije dugogodišnjeg saborskog zastupnika i člana Nacionalnog predsjedništva HDZ-a, gospodina Stričaka zbog citiram izvješće policije: „Prekršajne prijave za vrijeđanje i omalovažavanje policijskih službenika, prekršajne prijave za remećenje javnog reda i mira sa fizičkim ozljedama u pola 4 u jutro u objektu koji nije imao dozvolu za rad i prema izjavama svjedoka o tome još nema službenog očitovanja policije u vidno alkoholiziranom stanju.
Mi vjerujemo da je župan Stričak već podnio ostavku, no međutim vi se ovdje kontinuirano pozivate na nultu stopu tolerancije protiv korupcije, pa vas ja molim da se sada pozovete i na nultu stopu tolerancije prema nasilju, osudite ovakve ispade i pozovete župana Stričaka na ostavku ako to već nije učinjeno.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite predsjedniče Vlade odgovor.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa poštovana zastupnice Martinčević.
Koliko razumijem od prošlog tjedna ste vi prešli u opoziciju sa pozicije. Mislim da je to nešto što nije nužno vama kao stranci korisno, a vama osobno još manje jer mislim da smo jako dobro surađivali i šteta je da ste se odlučili za taj potez.
Što se tiče umirovljenika, vidim da ste njih spomenuli kao dio paketa mjera pa mislim da smo mi itekako pokazali koliko su nam važni naši sugrađani zrelije dobi.
Prvo, u vremenu našeg prvog paketa iz proljeća ako se sjećate koji je donesen u travnju vrijedan 5 milijardi, mi smo tada donijeli jednokratnu pomoć umirovljenicima pažljivo stupnjevanu ovisno o primanjima naših umirovljenika koja je bila usuglašena i sa Maticom hrvatskih umirovljenika i sa Sindikatom hrvatskih umirovljenika i sa Hrvatskom strankom umirovljenika i u tijesnom dijalogu sa zastupnikom Hreljom i oni su bili itekako zadovoljni. Sada kada smo radili ovaj paket koincidiralo je da ne samo da je išla vrlo značajna i izdašna indeksacija mirovina naših umirovljenika, to je prvo, dakle za ovih 6. mjeseci u ovoj godini. Drugo, da smo išli sa još snažnijim paketom jednokratne pomoći našim umirovljenicima koji će itekako njima pomoći u ovim okolnostima, ne toliko zbog skoka cijene energenata jer zahvaljujući našoj mjeri neće doći njima niti do rasta cijene struje, niti do rasta cijene plina i tijekom jeseni i tijekom zime, dapače ova jednokratna pomoć služi kao potpora upravo suzbijanju ovoga što vi želite, a to su inflatorni pritisci, dakle vlada je o tome itekako vodila računa, a pri tom je predloženo da se od 1. siječnja dodatno povećaju minimalne mirovine za 3%, a vjerujem da ste pratili čitav kontekst reforme koji se odnosi na obiteljske mirovine gdje će naši umirovljenici praktički moći biti korisnici i primatelji dviju mirovina. Dakle, a što se tiče umirovljenika ja moram reći da su oni nama bili gotovo u primarnom fokusu upravo zato što imaju niska primanja, pa da im najviše pomognemo. Prema tome, ovo što biste vi htjeli na ovakav način ja mislim da smo mi više nego adekvatno riješili i pokrili sa mjerama koje smo napravili jer su reakcije i gđe. Fortune i gđe. Petrović na sastanku prije nego što smo donijeli mjere bile itekako pozitivne, dakle ovi koji su svaki dan među umirovljenicima su itekako zadovoljni, ako su oni zadovoljni i mi smo zadovoljni i znači da smo pogodili mjeru.
Što se tiče ovog dijela pismenoga pitanja, ja ću vam pismeno i odgovorit. Koliko sam ja shvatio tu je g. Stričak bio žrtva, on je udaren u tom incidentu, kao i u svakom slučaju bilo bi puno bolje da se nije dogodio.
Što se tiče poreza na dohodak odnosno poreznih škara, pa mi imamo 1,8 milijuna ljudi koji su van poreznih škara poreza na dohodak u ovom trenutku, 1,8. Vi znate čiji je prihod porez na dohodak, ja mislim da znate budući da vas interesira lokalna i područna samouprava. Balansiramo, balansiramo koliko god možemo i zato su i ovim mjerama itekako bili na umu naši i zaposleni i nezaposleni, mislim da smo napravili dobar paket, kad bude nova situacija napravit ćemo…/Upadica: Hvala vam/…novi i vodit računa o svim sugestijama, hvala vam lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite zastupnice, iskažite svoj stav o odgovoru predsjednika vlade.

Martinčević, Natalija (Reformisti)

Zahvaljujem na odgovoru. Umjereno sam zadovoljna ovim prvim dijelom, vi ste naveli zaista jedan veliki paket mjera koji je donesen, međutim zaista smatram da je ovo usklađenje rasta mirovina sa rastom stope inflacije nužno kao jedan dodatni iskorak, a posebno ovog, ponovo se pozivam na iznimno male plaće građana sjevera da ovaj neoporezivi dio do 5 tisuća kuna je nužan, pa vas molim da razmotrite još jedanput i da donesete još u nekom slijedećem razdoblju što je prije moguće naravno i ove mjere.
Za ovaj drugi dio moram izraziti ne nezadovoljstvo nego jednostavno jasno je da vi niste vidjeli i niste pročitali policijsko izvješće, dakle ja nisam ovdje dala svoju interpretaciju događaja, ja sam pročitala policijsko izvješće MUP-a gdje ne piše da je g. Stričak bio žrtva obračuna već piše dakle da je prijavljen za vrijeđanje i omalovažavanje policijskih službenika, te prekršajno prijavljen za remećenje javnog reda i mira, dakle nigdje ne piše da je on bio napadnut, on je samo bio sudionik sukoba, to je velika razlika i zato vas upravo na to upozoravam. Ali željela bih skrenuti pozornost na to što se tiče župana Stričaka nije izolirani incident, on ima dugu povijest pojavljivanja u crnim kronikama, ne znam da li vam je poznato on je bio sudionik procesa dakle protiv njega se vodio proces za obiteljsko nasilje, za prijavu za silovanje i u istom takvom sličnom fizičkom obračunu je sudjelovao prije 2.g. isto u nerazjašnjenim okolnostima kada je ponovo intervenirala policija. E sad kako Varaždin baš nije Gotham City da se svako malo jedan dužnosnik kontinuirano pojavljuje u nekakvi fizičkim obračunima i prijavama za nasilje ja vas molim zaista da reagirate, ovog puta su vrijeđani i omalovažavani i policijski službenici i građani Varaždinske županije zaista od vas po zapovjednoj odgovornosti predsjednika HDZ-a očekuju da ga pozovete na ostavku…/Upadica: Hvala vam, hvala lijepa/…. Hvala.
PDF