Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Vidović, Davorko, saziv: X, sjednica: 12

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
28.09.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Sada idemo na 4. zastupničko pitanje, kolega Vidović izvolite.

Vidović, Davorko (Nezavisni)

Pitanje postavljam predsjedniku hrvatske vlade.
2. rujna 1991. u 8:18:50 je pala prva granata na tank sa 4700 tona nafte u Sisačkoj rafineriji, 9.7. je izazvan najveći požar u 100-godišnjoj povijesti te rafinerije kojega, kojega ste mogli i vi u Zagrebu vidjet jer je plamen bio 150 metara visok. Požrtvovnošću, hrabrošću, herojstvom vatrogasaca i profesionalnih i dobrovoljnih vatra je ugašena i rafinerija je nastavila radit, nikome nije palo na pamet zatvoriti rafineriju i HV-u, građanima i hrvatskoj privredi uskratiti toliko važne derivate i energente iz te rafinerije.
Kako stvari stoje danas? Danas evo već 4.g. Sisačka rafinerija ne radi, hrvatski ministri govore da nema hrvatske nafte, da nema hrvatskog plina, 100-tine radnika je otpušteno, među njima 100-tinjak vrhunskih inženjera i stručnjaka koje više nikada nitko neće moći okupiti i taman kad bismo to htjeli i rečeno rafinerija ne treba, doista možda ne treba Mađarskoj, niti mađarskom kapitalu, ali da li treba Hrvatskoj? Postavljam vam pitanje jel nikada javnost nije dobila odgovor na to zašto ste, na temelju kojih to procjena donijeli odluku o zatvaranju Sisačke rafinerije? Jeste li se pri tome rukovodili najboljim interesima zemlje koju vodite sad već šest godina, jeste li znali da je vaša odluka u suprotnosti sa energetskom strategijom, zakonom …/Upadica predsjednik: Hvala vam./… o energiji i je li vam bilo teško donijet tu odluku?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala lijepa.
Izvolite odgovor predsjedniče vlade.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepo poštovani zastupniče Vidović.
Ja mislim da ste vi bili ministar u Račanovoj vladi jel tako? To je dosta bitno za razumjeti procese. Ko se sjetio da se uopće ide u privatizaciju INA-e? Jesam se ja sjetio? Recite? Ko se sjetio? Zašto? Zašto se uopće išlo u privatizaciju INA-e? Evo neki dan smo to komunicirali, da sam ja bio u poziciji predsjednika vlade dvije i ne znam treće ili možda 2008. nikad ne bi ovakvu gigantsku energetsku kompaniju koja je baš u Domovinskom ratu iznijela takav teret da bi bez INA-e vjerojatno bilo teško pobijedit u Domovinskom ratu, to vi znate i ja vas tu poštujem i cijenim, inače vas cijenim.
I taj proces nažalost je otišao tako daleko što odlukama Račanove vlade, što kasnijim odlukama Sanaderove vlade da smo mi došli 2016. u situaciju kad su već sve te studije o tome da li se isplati ili ne isplati, to pitajte ministra Dobrovića sada je on čini mi se u Domovinskom pokretu tad je bio u Mostu, on je prvi koji je meni došao o tome tada kao ministar u onoj našoj sjajnoj suradnji od nekoliko mjeseci o tome da su već sve studije napravljene i da je sve dogovoreno i da je cijeli proces već tada dugo u tijeku.
Prema tome, nikakve strateške odluke mene, moje vlade o tome nema, nije bilo. To što vi sada laži koje plasiraju pojedini mediji ovdje nastojite baciti u eter kao da su nekakva istina to možete, ali ti koji to bacaju svaki tjedan lažu, doslovno svaki tjedan lažu pa onda nakon kratkog demantija se to odma sve skupa zaboravlja. Ali to je tako, to nije objektivno to je sve pristrano, orkestrirano, namjerno ubačeno ne bi li neki drugi to mogli reciklirati i ponavljati i onda činiti nekakvu štetu.
Mi smo prije više od godinu dana ponudili Mađarskoj strani pravu, ozbiljnu odgovarajuću cijenu za ono što je bila stvarna vrijednost Molovog udjela u Ini, niti eura više, niti eura manje na temelju procjene ljudi koji se su svoji profesionalnim životima samo bave baš takvim poslovima. Dakle, ne iz nekakvog prsta, ne jedan, ne dva, ne tri, pet, šest da je nekakva tezga nego ono što država u lege artis napravljenoj proceduri može u nekom takvom poslu ponuditi. Oni na to nisu pristali.
Ja kao premijer ne mogu reć ok dat ću štogod treba, dat ću pet milijardi eura, ne mogu to napravit, završit ću u zatvoru to mi nije u interesu, a nije ni državi takva sramota u interesu. I gdje smo sad? Sad smo u situaciji da nam način upravljanja Inom donosi ovakve afere kakve imamo koje su strašne, ne mogu biti gore nego što jesu zlouporabe, kaznena djela, da imamo kompaniju na koju se ne mogu osloniti kao na ovaj od dežurnoga katastrofičara spomenuti HEP da mi iznese dio krize kao državna kompanija nego moram gledat kako da rješavam pitanja plina i nafte na druge načine. Imam jednu ruku manje nego što bi danas htio.
Prema tome, niti smo mi donosili odluke o tome. to su odluke kompanije, odluke koje su se dugo donosile, a ono što je nama bio interes tada je da osiguramo sredstva za transformirani rad u Sisku i da osiguramo što više radnih mjesta ili pak dostojanstvene otpremnine … …/Upadica predsjednik: Hvala vam./… Nevoljko, nevoljko.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo sada na odgovor, izvolite kolega Vidović.

Vidović, Davorko (Nezavisni)

Gospodine predsjedniče vlade naravno ja ću zamoliti pisani odgovor jer se pretpostavlja ne može kratko govorit. Dvije napomene o ostavštini vlade Ivice Račana, najpoštenija, najtransparentnija i unaprijed definiranim pravilima bila je odluka da se ide u strateško partnerstvo sa MOL-om iz brige da Hrvatska ima dvije rafinerije. To je bio temeljni razlog da se ide u taj međuvlasnički ugovor koji je potpisan 2003.g.
Dakle, u njemu izrijekom piše ako već inzistirate u točkama 5.1.2., 5.1.3. Ugovora o suradnji INA-MOL i u 9.2.14. da se ide u modernizaciju jedne i druge rafinerije. To je bio jedini primarni glavni razlog da se ide u taj aranžman, on je čist ko suza, on je novinarima predan taj ugovor na CD-u, svi su sve znali, ništa se nije događalo u četri oka, ništa se nije događalo u tajnosti i ništa protivno interesima ove zemlje.
Sve ono što se događalo sa Inom događalo se u vladama koje su išle iza toga. Imamo situaciju takvu kakvu imamo da rafinerija koja je 2004.g. proglašena najboljom rafinerijom u Istočnoj i Južnoj Europi, rafineriju koja ima pet milijuna tržište u krugu 200 km, rafinerija koja ima dva milijuna četvornih metara, 34 km pruga, 23 km cesta, ima osigurano tržište, imala je koking koja je proizvodila Euro 5 kvalitete da se ta rafinerija zatvara. U čijem interesu. To je ključno pitanje na koje mora dati odgovor politika. Nema te uprave, nema tog nadzornog odbora koji može dati odgovor na to.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam.
PDF