Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Bulj, Miro, saziv: X, sjednica: 11

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
20.04.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na 36 pitanje zastupnik Miro Bulj. Postavit će ga predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. Izvolite.

Bulj, Miro (MOST)

Hvala.
Poskupljenja, inflacija ovdje sam dolazio bezbroj puta, upozoravao, tada je neozbiljno shvaćeno. Sada kao date su mjere premijeru da je problem poskupljenja energije riješen. Međutim, ova boca vode sa Kosinca iz Cetine čiste, vidim da koristite vodu. Dobro bi bilo da probate ovu najčišću će poskupiti pet puta. Cetina rijeka, 40% proizvodi hidroenergije, tri puta više daje energije Hrvatskoj nego što daje Krško. Vi nama vraćate mrvice.
Prošle godine za Cetinski kraj, vodovod cetinskog kraja električna energija za pumpe je bila 2 milijuna i 200 kuna u godini dana, da bi svako kućanstvo moglo dobiti vodu na svoju špinu ili slavinu, a ove godine deset i pol milijuna kuna. 400% skuplje i vi ste hvalite da ste pojeftinili ljudima cijenu.
I što bi tribali sada? One mrvice koje nam vraćate kroz promet Olega Butkovića, jer nikoga nije briga za 50 000 ljudi iz Cetinskog kraja, niti ljude iz Splitskog bazena koji milijun i pol kubika koje koriste sa ovih izvora za te prekupne stanice za pumpe. Pet puta, znači 500% skuplja energija. Za vodovod Cetinske krajine tako i u cijeloj Hrvatskoj, međutim brdsko-planinska područja imaju stanice prekupne koje koriste puno električne energije. Sa dva i pol milijuna na 10 i pol milijuna kuna.
Predložio sam ovdje rješenje, a to je jedinstvena javna nabava priko HEP-a. To nam premijeru HEP radi. Naša tvrtka koristi hidropotencijal.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor predsjedniče Vlade.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala vam lijepa poštovani gospodine zastupniče Bulj.
Što se tiče HEP-a, što se tiče Cetinske krajine, što se tiče vode, što se tiče aktivnosti Ministarstva gospodarstva, što se tiče vodnoga gospodarstva ja ću zatražiti ministra Ćorića koji sa vama inače razgovara o toj problematici kad god boravi u Cetinskoj krajini bez obzira da li je to Sinj, Trilj ili neki drugi grad, da pomogne, da vidi što se još može učiniti pa i u pogledu energetike i aktivnosti državnih kompanija koje su u njegovoj nadležnosti.
No vratit ću se malo na ovu temu iz prethodnoga pitanja, jer imam dosta minuta. Ne bi bilo dobro da ostanu bez odgovora, jer bi hrvatski narod možda mislio da smo mi u Vladi neupućeni kad će središnje izborno povjerenstvo u BiH donositi svoje odluke. Ali treba stvari reći onako jasno i čvrsto kakve jesu.
Aktivnosti vanjsko-političke i na razini premijera i na razini ministra i na razini cijele diplomacije u pogledu položaja Hrvata u BiH koje smo poduzeli zadnje otprilike 2.g. nisu bile nikada veće otkad postoji hrvatske diplomacije ako apstrahiramo ratno vrijeme. Ovo što vi imputirate nama da smo mi anesteziolozi i asistenti u eliminiranju Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda zbog toga što Bošnjaci u Federaciji ne žele pristati na nekoliko modela koje je hrvatska strana u dogovoru s nama nudila i u dogovoru sa međunarodnom zajednicom to neće proći, nema te vlade koja se više založila za Hrvate u BiH nego mi. Hrvatska je BiH prvi trgovinski partner u pogledu razmjene koja se stalno diže. Hrvatska je nakon Austrije drugi ulagač u BiH. Hrvatska je učinila napore za bolje infrastrukturno povezivanje sa svim dijelovima BiH. Hrvatska je u političkom, diplomatskom, ekonomskom, financijskom, infrastrukturnom pogledu pomogla Hrvatima BiH više nego bilo koja druga vlada u vremenu kad sam ja premijer. Hrvatska je ove godine povećala za 100% iznos sredstava Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske. Šta mislite gdje idu novci, ko daje novce mostarskoj bolnici, ko će financirati kazalište u Mostaru, ko daje novce sveučilištu, ko daje stipendije Hrvatima u BiH, što mislite ko to radi?
Što se tiče stavova drugih zemalja mi možemo tumačiti, možemo zagovarati, možemo čak uvrstiti nešto u strateški kompas što nijedna ranija vlada nije uspjela, što smo organizirali na Europskom vijeću raspravu o BiH koje nije bilo godinama, što smo stavili zaključke i iskazali spremnost na najvišoj razini da se postigne dogovor.
Ja vas pitam, a i vašeg mecenu karijesa s Pantovčaka šta ste vi napravili, koji je vaš doprinos osim da ste svojim izjavama udaljili one s kojima se treba dogovoriti umjesto da ste podržali našu tezu o obnovi savezništva i partnerstva između Hrvata i Bošnjaka. Partnerstvo i savezništvo Hrvata i Bošnjaka je dovelo do Washingtonskog sporazuma, dovelo je do Daytonskog sporazuma, anomalija koju pratimo od 2006. je užasna. Ako ona ostane 20.g. ja se slažem da je politički položaj Hrvata teži, al da ćete nam vi praktički nitko nama prišiti da smo mi doprinijeli lošijem položaju Hrvata u BiH e to Boga mi nećete, sram vas bilo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam lijepa.
Imamo nekoliko povreda Poslovnika, prvi je na redu kolega Bulj, izvolite.

Bulj, Miro (MOST)

Hvala lijepo.
Premijer je povrijedio čl. 238. jel omalovažava zastupnike i pitanje. Znam da politički je od njega jadno da omalovažava ovo moje pitanje u ovome poskupljenju cijena i rekao sam 5 puta će poskupiti ova voda našem građanu, ova čaša bistre vode, bistre Cetine umisto da gradimo carstvo vi perete savjest na BiH, na Hrvatima zaboravljenim priko toga pitanja. Skoncentrirajte se premijeru. Znam da ste u problemu i da nemate o ničemu stav nego samo ispitivate javnost.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam kolega Bulj, kolega Bulj hvala vam, hvala vam lijepa. Ovo je bila replika i dobivate opomenu.
Kolegice Selak Raspudić, izvolite.

Selak Raspudić, Marija (Nezavisni)

Čl. 238. omalovažavanje saborskih zastupnika. Premijer Plenković je imao 4 minute da se pohvali svojim vanjsko političkim uspjesima koji se tiču politike BiH, a te 4 minute je iskoristio da bi opravdao bošnjačku politiku i rekao da oni de facto imaju razlog da odbiju promjenu Izbornog zakona jer nije učinio ništa da zaštiti položaj Hrvata u BiH, a sada umjesto da se pobrine za ljude cetinske krajine koji su mu očito nebitni što je pitao kolega Bulj, on nas ponovo opterećuje kompleksom Milanović kojim bi se trebale ozbiljno pozabaviti institucije i mjerodavni ljudi, evo ovdje ima jedan na kraju.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolegice Raspudić, isteklo je vrijeme, prekršili ste Poslovnik i dobivate, dobivate, dobivate opomenu, isto tako ovo nije bila povreda Poslovnika.
Kolega Grmoja, izvolite.

Grmoja, Nikola (MOST)

Povrijeđen je čl. 238..
Premijer Plenković je u odgovoru na pitanje kolege Bulja odgovarao kolegi Raspudiću zato što se bavio sa mnom. Ja znam da bi on vrlo rado da ja nestanem i on i ostali iz HDZ-a iz politike, al nažalost još ćete me dugo gledati …/Smijeh/…. A mogu se samo, nažalost još ćete me dugo gledati, a što se tiče znači BiH vi ste ovim zapravo potvrdili da ništa za Hrvate niste napravili, da opravdavate bošnjačku politiku, znači njihov odnos i majorizaciju Hrvata.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala lijepa, kolega Grmoja dobivate, kolega Grmoja dobivate opomenu i vi ste prekršili Poslovnik, isto tako nema nikakve ovdje povrede Poslovnika.
I još jedna povreda, kolega Raspudić izvolite.

Raspudić, Nino (Nezavisni)

Čl. 132., ovo je aktualni sat i ministri i predsjednik vlade kojima je postavljeno pitanje trebaju odgovarati na to pitanje, umjesto toga ovdje se preskače red, odgovara se na prethodno pitanje, tamo gdje se ranije nije dao odgovor, a trebao ga je dati. Evo to mogu samo primijetiti i još jednom složiti se s ovom konstatacijom. Očito smo ovdje, na djelu sada imamo opravdavanje bošnjačke majorizacije, a to je ono što gura i Brisel i što gura …/Govornik se ne razumije/…to smo vrlo jasno mogli čuti. A to šta bi mi napraviti to ćete vidjeti.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Raspudić, isteklo je vrijeme, dobivate opomenu, ovdje nije bilo povrede Poslovnika, tako da ste vi zloupotrijebili Poslovnik i dobivate opomenu.
Imamo sada još zahtjeva, kolega Kapulica i vidim da se javlja kolega Zekanović.
Izvolite kolega Kapulica.

Kapulica, Mario (HDZ)

238., kolega Matko, reko sam vam već, da imate imalo časti i dostojanstva da držite ako ne do svog imena onda do svog prezimena ne bi više ovdje raspravljali, ne bi više dizali ove povrede Poslovnika, ne bi se više javljali za riječ, a isto tako sam obzirom da vi više niste u politici kolega Matko rekao vašim kolegama preostalima da slobodno ponove vaše teze kao tvrdnje, pa ćemo pod istim uvjetima, a ja sam spreman, ići do vašeg zadnjeg zastupnika.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Kapulica, i vama opomena isto tako nije bila povreda Poslovnika nego ste replicirali.
Imamo sad kolegu Zekanovića, izvolite.

Zekanović, Hrvoje (Nezavisni)

238. naravno. Nekima se njihov angažman po pitanju BiH može svesti na dvije riječi Bruce Lee.

Jandroković, Gordan (HDZ)

I ovo je isto tako povreda poslovnika nije bilo tu nikakve povrede koju ste obrazložili nego ste ne znam nešto ste rekli.
Kolega Grmoja izvolite povreda poslovnika.

Grmoja, Nikola (MOST)

Povrijeđen je čl. 238. kolega Kapulica moj kum nije čuvao 4 milijuna kuna u svojoj garaži Dragana Kovačevića, moj kum nijemoga sina zaposlio u tvrci koja je dobivala poslove od Hrvatske lutrije. Ja sam čist što se tiče korupcije, a s vašom korupcijom, ne mislim konkretnom vašom, nego sviju vas i svi ste u tome ćemo se uskoro obračunati kada dođemo na vlast.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Grmoja dobivate drugu opomenu, kolega Grmoja dobivate drugu opomenu molim vas mislim da se javio prije toga kolega RAspudić ako se, jeste se javili za povredu? … Ne, ne, prvo se javio kolega Raspudić pa onda Zekanović, pa Kapulica.
Izvolite.

Raspudić, Nino (Nezavisni)

Čl. 238. ponovit ću još jednom što sam naveo oko Bruce Leea Chestertonove riječi, kaže Chesterton zašto je djeci važno pričati bajke, ne zato što zato djeca da zmajevi postoje, znaju djeca da zmajevi ne postoje, ali djecu treba naučiti da se protiv zmaja može boriti i da ga se može pobijediti.
Bruce Lee nas je učio o borbi za pravdu i poštenje, a neki su očito uzora vidjeli u velikom gazdi big bossu neki su čitali Kardelja i citirali, dakle mi očito smo imali u različitim životnim fazama različite uzore. Dakle, ja stojim apsolutno iza svog Bruce Leea, a vi i dalje stoji …

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Raspudić dobivate drugu opomenu, molim vas smirite se, sad smo malo prešli u fazu zlouporaba poslovnika pa vas pozivam sve da to stane.
Izvolite kolega Kapulica i kolega Zekanović …

Kapulica, Mario (HDZ)

238. kolega Matko niste prljaviji ste od svog imenjaka Matka iz veljače 1989.g. kojim … službi državne sigurnosti čije sada osuđene šefove brani vaš prijatelj s Pantovčaka. Niste nimalo čisti i sramota je da možete politički djelovati lažući u oči čitavoj hrvatskoj javnosti …/Upadica predsjednik: Hvala vam lijepa./… i uzastopno ponavljajući te laži.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Još jedna opomena kolega Kapulica.
Kolega Zekanović izvolite.

Zekanović, Hrvoje (Nezavisni)

238. evo malo recikliram, ali ponovit ću ja radi hrvatske javnosti. Jedina bajka u kojoj se vi Mostovci možete prepoznati zbog u dječaku drvenom dječaku koji je lagao je Pinokio odnosno ruska verzija Milanovićeva verzija te priče, Tolstojeva verzija Buratino, to je jedna bajka u kojoj vi možete sebe prepoznati.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Dobivate kolega Zekanović i vi opomenu jer ste povrijedili poslovnik, pa predlažem da stanemo sada jer sada dalje ću morati oduzimati riječ do kraja rasprave tako da predlažem vam da stanete da možemo nastaviti raspravljati još i u popodnevnim satima.
Imamo još sad očitovanje kolege Bulja na odgovor predsjednika vlade.
Izvolite.

Bulj, Miro (MOST)

Hvala lijepo.
Očekivao sam ozbiljan odgovor i da ponudimo rješenje. HEP je 500% poskupio cijenu vodovodu Cetinske krajine gdje se napaja i dio Splita i dio Zagore 500%. dal ćemo te pumpe sad ugasiti? Dal će te pumpe sladi vodi do Špina? To je poruka premijeru da napravi se jedinstvena javna nabava na cijelom teritoriju.
Kako će poljoprivrednici koji koriste tu vodu kako će kućanstva koja koriste tu vodu, kako će opstati uopće vodovod Cetinske krajine ali i svi brdsko-planinski područja pa i na području Drniša ovdje je gradonačelnik? To je pitanje. 500% ste poskupili struju za vodovod, za vodovode nadležne za vodopravna područja. Ugrozili ste dostavu pitke vode. Ova litra vode je zlato, ona je na benzinskim postajama skuplja od nafte. Mi ne znamo s tim gospodariti, mi nismo zaštitili vodu nego našim građanima dovodimo upitnost dal ćemo riješiti ovaj problem, al ministra nije briga jel ministar sad tipka tamo šta mu pišu u medijima što je rekao PR.
Ministre 500%, Ćoriću 500% je poskupila struja vodovodu Cetinske krajine sa 2,5 milijuna na 10,5 milijuna. 10,5 milijuna, ne paći prstom i nemoj se smijati na ovo. Ova litra vode građanima će poskupiti 500%, voda s Kosinca izvora čista bistra voda i vama smiješno. Vi pilatovski oprali ruke kao 10% smo poskupili građanstvima. Šta će taj narod? Vraćate im u mrvicama.
Ministre Butkoviću di je brza cesta za 50.000 tih ljudi?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam kolega Bulj isteklo je vrijeme.

Bulj, Miro (MOST)

Pa nismo mi vaše eksploatacijsko polje i nije samo Novi Vinodolski …/Govornik isključen./…

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Bulj dobivate opomenu. Smirite se molim vas svi. Kolega Bulj prevršili ste puno iznad vremena dobivate opomenu i molim vas da se smirimo.

Bulj, Miro (MOST)

A premijer ti nije izašao izvan teme nisi ga smio opomenut?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Ne, ne, nekoliko.

Bulj, Miro (MOST)

A inače ti su u karakteristikama takvi, nije odgovarao na moje pitanje niste ga opomenuli.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Dragi prijatelju samo malo, ma samo malo.

Bulj, Miro (MOST)

Odgovarao je na Nina Raspudića jel ga bole Hrvati koje ste izdali u BiH. WikiLeaks je sve reka.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Samo malo kolega Bulj smirite se, niste onu vrećicu donijeli zaboravili ste nešto. …/Upadica se ne razumije./… Nemojte.

Bulj, Miro (MOST)

Voda iz Cetinske …

Jandroković, Gordan (HDZ)

Vrećicu ste zaboravili.

Bulj, Miro (MOST)

WikiLeaks je kazao vaš stav …/Upadica predsjednik: Ajde, ajde./… vaš stav o Hrvatima o BiH.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Bulj dobivate sada i treću opomenu pa više ne možete govoriti. Ajde smirite se, nemojte bit, Uskrs je tek prošao pa valjda ste se malo preispitali dajte malo smiriti se. Trebamo biti dobri jedni prema drugima.

Bulj, Miro (MOST)

Pitajte narod kako će mu bit koliko je ulje, koliko je voda.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Brinemo mi o narodu za razliku od vas. Je.
PDF