Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Raspudić, Nino, saziv: X, sjednica: 11

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
20.04.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

35. pitanje zastupnik Nino Raspudić postavlja predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću, izvolite.

Raspudić, Nino (Nezavisni)

Poštovani predsjedniče vlade, gledajući ovaj vaš ministarski zbor, ovaj krem dela krem vaših kadrova ne mogu se oteti dojmu da danas zrače jednom dubokom melankolijom, jednom egzistencijalnom melankolijom koju je najbolje izrazila jedna topla pjesnička duša, nije riječ o Sergiju Lavrovu kako ga je titulirao vaš ministar vanjskih poslova nego o Giuseppeu Ungarettiu velikom talijanskom pjesniku koji je vlastito iskustvo vojnika mladog u Prvom svjetskom ratu gdje su dnevno umirale na tisuće i tisuće vojnika suboraca izrazio pjesmom „Vojnici“ koja se sastoji od samo jednog stiha koji kaže „Mi smo kao u jesen na stablima lišća“. Krhki ste, a nedavno se sve činilo potpuno drugačije, prije samo dva mjeseca ste govorili, citiram, da se na trepavice postave do kraja mandata neću smijeniti nikoga, a danas ste se doveli u situaciju da vam Nikola Grmoja kroji vladu, da vam udara tempo smjene ministara i koga ćete smijeniti. Nisam osoba koja kvasi ono što je već mokro zato neću kopati po ranama i svrdlati ono što radi pravosuđe i mediji nego ću vas pitati pitanje tamo gdje ste najjači, a to je vaš poznati utjecaj u EU i kod naših američkih partnera.
Naime već godinu dana radite intenzivno na pomoći Hrvatima u BiH u ostvarenju njihove jednakopravnosti, puno puta ste bili u Mostaru i stalno ste im jamčili da ćete u suradnji s našim partnerima iz EU i SAD pomoći da se promijeni Izborni zakon na način da su Hrvati sigurni da će sami odabrat svoje predstavnike, pa me zanima nakon ovih svih vaših napora i te suradnje sa našim partnerima kakvo je danas stanje i dokle se došlo u dogovoru oko promjene Izbornog zakona? Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor predsjedniče vlade.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa.
Poštovani zastupniče Raspudić, što se tiče vaših pjesničkih aluzija i stanja vlade i toga što učiniti i kada rekonstruirati, točno da nije bilo aktivnosti DORH-a u vezi 3 člana vlade ne bi bilo nikakve rekonstrukcije, to je istina, da se tu razumijemo. Međutim ja ne mogu odgovarat za stvari koje ljudi rade, a bez da mi kažu ili se dogode, a oni su tada bili nešto drugo u odnosu na ovo što jesu, međutim postoji načelo presumpcije nevinosti. Trebali bi se vi čak, vidim da imate ovaj europske teze u retorici malo informirati što bi političari trebali radit prije nego što drugim ljudima unaprijed lijepe etikete da su krivci i da su kriminalci. To je vaš glavni sport, to je glavni sport vašega kolega kojeg je Mario Kapulica posramio tako da se ja čudim da on još ovdje sjedi, čovjek je dao ruku, rekao je ako Mario Kapulica dokaže na poligrafu da nikad nije bio u Slovenskoj za razliku od vašega glavnoga frenda, a to je ovaj karijes covid sa Pantovčaka koji je tamo došao u vrijeme korone, u vrijeme lockdowna, vukao za ruku načelnika glavnog stožera kao malo dijete i prisilio ga da tamo usred lockdowna bude u buži koja je u vlasništvu korumpiranoga čovjeka protiv kojeg postoje kazneni procesi e onda bi bilo fer g. Grmoja, prijatelju g. pjesnika Raspudića da ste se negdje sakrili još dalje od ovoga gdje bi se Grbin trebao sakrivat. To je vaš integritet, to je integritet Mosta, dali ste ruku, ja to nisam gledao, al me Mario upozorio, pa sam kasnije pogledao, ja ne znam što vi tu radite i to ne jedan, dva poligrafa, dva poligrafa. Imate možda još evo par dana da se odlučite kad ćete napustit, da je bilo obrnuto Mario bi otišao, on je čovjek od integriteta, vi ovdje sjedite i dalje, hladni, valjda zato što ste navikli bacat blato bez argumenata na druge.
Što se tiče BiH štetu koju je za interese Hrvata u BiH napravio karijes Pantovčaka kada je Bošnjacima rekao prvo sapun, pa onda parfem, neće isprati ni mostarske kiše, ni Nijagarini vodopadi. Vi znate dobro tko od mentalni dinarski, ja ga imam isto kao i vi. Da vašoj familiji netko kaže prvo sapun pa parfem, vi sa tim ljudima ne bi pričali 10 generacija. Djeca bi se tukla na autobusnoj stanici kad idu u školu, dolazili bi vikati jedni drugima na kuću kao što su običaji dole, a kamoli da biste privolili onoga kome to kažete da pristane na politički dogovor i kompromis o promjeni Izbornog zakona.
Mi trpimo štetu, štetočine koje ovdje zastupa proruske stavove već mjesecima, naziva Ukrajince korumpiranima vaš glavni partner, mecena i sponzor a vi ste mu jatak u BiH i sad ćete se još pojaviti i vi i vjerojatno i on i vaši frendovi dole male strančice koje imaju tri vijećnika zagovarajući treći entitet. I onda ćete Hrvate u BiH iz položaja žrtve majoriziranja žrtve dovesti u položaj krivca i odgovornoga za blokade institucija. To je agenda, ja sam je razotkrio, jasno je vidio, pojasnio je našim partnerima, svim hrvatskim političkim strankama u okviru HNS-a a to na žalost znaju i svi u međunarodnoj zajednici.
…/Upadica predsjednik: Hvala vam./…
Moj utjecaj je velik, a njegov utjecaj je nikakav nego štetočinski. To je poanta.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam lijepa.
Izvolite očitovanje.

Raspudić, Nino (Nezavisni)

Najprije ću primijetiti da ste upadljivo izbjegli dati odgovor na moje pitanje, a to je ono što ste godinu dana obećavali dolazeći u Mostar, da ćete sa našim partnerima iz EU i SAD-a dovesti do promjene Izbornog zakona koji će jamčiti Hrvatima ravnopravnost. Što je s tim procesom danas? Primjećujem nešto zanimljivo. Dakle, nije kriva naša neaktivnost, neaktivnost Hrvatske za ono što će se dogoditi, nego jedna izjava Zorana Milanovića koja nota bene uopće nije bila upućena Bošnjacima, nego BiH u cjelini je govorio u smislu prvo osnovna škola, pa srednja, prvo sapun onda parfem Ne znam zašto to prebacujete na Bošnjake.
A drugo za vašu informaciju što se događa, informaciju hrvatske javnosti. Za točno 2 tjedna redovitom procedurom 4.5. će centralna izborna komisija u BiH raspisati izbore po ovakvom Izbornom zakonu kojim će Hrvati biti politički eliminirani. Sve da se dogodi čudo danas, vi i vaši partneri i vaš utjecaj da Bošnjaci pristanu da se danas promijeni Izborni zakon 2 tjedna nisu dovoljna da se prođu procedure oba parlamenta da se to promijeni.
Dakle finito, priča je gotova. Godinu dana ovdje NATO upozorava i apelira. Niste radili ništa! Hrvatska se nije ponašala kao suverena država punopravna članica NATO i EU, nego ste negdje vukli nekog za rukav, nešto objašnjavali. Stavili ste u kompas rečenicu koja stoji i u Ustavu BiH i to prezentirate kao veliko postignuće. Hrvati će na jesen na žalost očito biti politički eliminirani.
Velika sukrivnja je vaša, vi ste bili anesteziolog na toj operaciji kidanja političke glave Hrvatima u BiH odlazeći u Mostar i mažući im oči da ćete nešto učiniti. Niste učinili ništa. Ponovit ću, ja iskreno vjerujem da biste vi pomogli Hrvatima u BiH, ali ne biste nikada prešli onu crtu gdje bi se iz Bruxellesa ili Berlina čulo no, no. A dobro čujemo, njemačka politika jasno se to vidi gdje je to no, no. To je razlika između nas i vas.
PDF