Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Burić, Majda, saziv: X, sjednica: 11

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
20.04.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

34. pitanje zastupnica Majda Burić postavlja ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću.
Izvolite.

Burić, Majda (HDZ)

Hvala vam puno poštovani predsjedniče.
Poštovani predsjedniče vlade, poštovani potpredsjedniče, poštovane ministrice i ministri. Poštovani ministre Aladroviću pitanje postavljam vama.
Dakle, unatoč svim izazovima u ovoj godini i u prethodnim godinama hrvatsko gospodarstvo, zaposlenost i plaće u kontinuiranom su rastu, evo i danas imamo podatak najsvježiji DZS-a vezano uz rast prosječne plaće koja danas odnosno u veljači 2022. iznosi 7.452 kune što je nominalni rast u odnosu na isto razdoblje prethodne godine skoro 6%.
Također naglašavam da RH danas ima skoro 36.000 više zaposlenih u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a u odnosu na predlani to je čak 56.000 više zaposlenih, posebno u tom smislu valja kao jedan od razloga tome naglasiti dobro pogođene i precizne mjere aktivne politike zapošljavanja, posebice u jeku korona krize mjere očuvanja radnih mjesta koja je zaštitila i očuvala skoro 800.000 hrvatskih radnika i 120.000 poslodavaca te je osigurano stabilno tržište rada.
Kao što je već danas nekoliko puta naglašeno evidentan jest nedostatak domaće radne snage koji se rješava i putem Zakona o strancima, putem stipendiranja, putem centara izvrsnosti međutim također smatram da valja spomenuti kako je bitno domaću radnu snagu učiniti što produktivnijom i što kvalitetnijom. I u tom smislu vas poštovani ministre molim da kažete više informacija o sustavu vaučera za zaposlene i nezaposlene za koje ste osigurali 300 milijuna kuna, dakle 10.000 kuna po polazniku vezano …/Upadica predsjednik: Hvala vam./… uz osiguravanje dodatnih vještina i kompetencija.
Zahvaljujem.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministre odgovor.

Aladrović, Josip (HDZ)

Poštovani predsjedniče HS-a.
Poštovana zastupnice, prije svega zahvaljujem se na pitanju. Dakle, kao što ste sami rekli trendovi što se tiče zaposlenosti, što se tiče kretanja plaća di su pozitivni u proteklih pet godina praktički, dakle mi smo sada sa današnjim objavljenim podacima na više od 7.400 kuna prosječne neto plaće u programu vlade smo do kraja mandata obećali 7.600 kuna i to ćemo zasigurno ispuniti.
Što se tiče samog tržišta rada dakle danas na današnji dan u usporedbi sa istim danom prošle godine imamo oko 39.000 zaposlenih više i očekujemo da ćemo ili krajem travnja ili krajem svibnja dostići apsolutno najveći broj zaposlenih od 2000.g. od kad na ovaj način pratimo broj zaposlenih.
To na sebe veže u određenim segmentima odnosno u određenim sektorima i nedostatak radne snage. Njega je moguće nadoknaditi dakle ili iz bazena onih nezaposlenih kojih je sve manje ili kroz Zakon o strancima odnosno uvozom radne snage i naravno kroz povećanje odnosno proširenje kompetencija odnosno vještina na što smo se mi odredili u svom kako stranačkom programu tako i svim strateškim dokumentima.
RH trenutno ima jedan izazov cjeloživotnog obrazovanja, međutim mi smo sa ovim sustavom vaučera koji ste vi spomenuli i apostrofirali smatramo da ćemo naći jedan dio odgovora u tome, 300 milijuna kuna ćemo kroz NPOO u to utrošiti odnosno investirati u stjecanje dodatnih vještina, stjecanje kompetencija i na kraju krajeva to će rezultirati kvalitetnijom i kompetentnijom radnom snagom na samom tržištu. 1.4. ove godine je sustav vaučera kao takav je započeo dakle u primjeni i dok god 30.000 korisnika ne, na taj način ne steknu vještine mi ćemo ga koristiti, siguran sam da će to biti u kraćem periodu nego što smo to do sada predviđali jer u 10-tak dana ovog mjeseca već imamo više od 200 prijava upravo na, za stjecanje vještina na ovaj način. Dakle imamo 3 izvora, sva 3 koristimo vrlo kvalitetno, vrlo ažurno i na kraju krajeva u interesu ekonomije u Hrvatskoj u cjelini i siguran sam da ćemo na ovaj način jedan dio onog nedostatka radne snage u segmentima u kojima on postoji nadoknaditi. Hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite zastupnice očitovanje.

Burić, Majda (HDZ)

Hvala vam.
Zadovoljna sam odgovorom i svakako držim da će ovo uvođenje vaučera odnosno djelovanje u smislu podizanja vještina i kompetencija odnosno stjecanja novih itekako pozitivno utjecati na kvalitetu hrvatskog tržišta rada i općenito radne snage i gospodarstva. Hvala.
PDF