Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Martinčević, Natalija, saziv: X, sjednica: 11

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
20.04.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

33. pitanje zastupnica Natalija Martinčević postavlja ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, izvolite.

Martinčević, Natalija (Reformisti)

Zahvaljujem predsjedniče sabora.
Poštovani ministre Ćorić, hrvatski građani danas su pod strahovitim udarom rasta cijena svih energenata, pa tako i rasta cijena struje. Na cijeli niz faktora kao država možemo vrlo malo utjecati, ali na uvođenje modela izgradnje solara na krovovima obiteljskih kuća i stambenih zgrada možemo i to vrlo jednostavnim, brzim i za naše građane iznimno povoljnim i prihvatljivim modelom. Vlada samo donošenjem uredbe i odricanjem od naplate PDV-a jer svi ostali preduvjeti kao što znamo već postoje može građanima omogućiti izgradnju vlastitih solarnih sustava do razine njihove potrošnje. Tim modelom koji kao reformisti predlažemo građanima bi se omogućile uštede u kućnim budžetima u iznosu od 500 do 1.500 kuna mjesečno slijedećih 20 do 25.g., povrat njihove investicije je 4 do 5.g. uz mjesečnu ratu kredita ako se odluče na financiranje putem banaka u visini mjesečnih računa za struju, dakle bez dodatnih opterećenja za građane i naravno bez svih ovih procedura komisija, odbora, najbržeg prsta i svega ostaloga što frustrira naše građane. Za državu odnosno za sve nas to znači da ćemo bez ikakvih ulaganja dobiti 10-tke tisuća malih solarnih elektrana, dakle zelenu energiju i time na najkvalitetniji način eliminirati potrebu dijela uvoza i to upravo u dnevnoj potrošnji. Za sve to o čemu sam sad govorila jedino što država treba učiniti je odreći se PDV-a i time zapravo građanima subvencionirati cijelu priču sa 20%. Ako nema tih investicija nema niti PDV-a, zapravo država se ničega ne odriče nego samo neće zaraditi.
Zato je moje pitanje vrlo jednostavno, pa molim isto takav odgovor, dakle da li će vlada prihvatiti ovaj prijedlog Reformista i ako će ga prihvatiti kada s tim krećemo? Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor ministre.

Ćorić, Tomislav (HDZ)

Hvala vam lijepa na vašem pitanju gospođo Martinčević.
Dakle, ideja koja je iznijeta na jednom od sastanaka od strane g. Čačića kod nas u resornom ministarstvu u segmentu energetike ocijenjena je pozitivnom, međutim podsjetit ću vas na činjenicu da Hrvatska i u ovom trenutku ima tisuće malih solarnih elektrana. Naši građani posebice u primorskom odnosno u priobalnom dijelu RH i na otocima godinama već ugrađuju solarne panele na svoje kuće i na taj način umanjuju račune i u konačnici proizvode električnu energiju.
Sigurno je da bi povrat poreza na dodanu vrijednost umanjio troškove s jedne strane ovih investicija i s druge strane zapravo izravno povećao i prinosnu investiciju i u tom kontekstu logičan je prijedlog g. Čačića odnosno Reformista.
Ono što slijedi jedu međuresorne konzultacije s Ministarstvom financija, po ovom prijedlogu ja ću vas samo podsjetiti na činjenicu da smo mi nedavno u raspravi u HS-u u konačnici i usvojeni su prijedlozi uputili prijedloge smanjenja poreza na dodanu vrijednost na određene tipove energenata, dakle promjena poreza na dodanu vrijednost odnosno ovog zakona su učinjene prije nepunih mjesec dana. Ministarstvo financija je to koje koordinira ove aktivnosti, mi smo s naše strane u našim međuresornim razgovorima ponudili pozitivne argumente za usvajanje ove perspektive, ukoliko dođe do promjena zakona dakle one moraju proći HS i implementacija da takve ideje će ići tek nakon što se takav zakonski prijedlog usvoji.
Još jednom ću se vratiti na činjenicu da je Hrvatska u proteklih nekoliko godina značajno uvećala svoj kapacitet u solarnom dijelu odnosno u foto naponu na nekih 140 megawata, nije riječ o malom kapacitetu. Naravno potencijal je znatno veći, međutim on je i do sad bio velik, a subvencije koje su išle preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost su siguran sam imale učinka.
Hvala vam lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje zastupnice.

Martinčević, Natalija (Reformisti)

Zahvaljujem na odgovoru.
Sve ovo što vlada čini naravno da podržavamo, ali i vi ste svjesni, svi ovdje smo svjesni da su svi procesi i sve ove subvencije koje sada dajete jako birokratizirane, jako frustrirajuće za naše građane, ali ono što je ključno one ne daju pune rezultate jer naime nešto manje od tek 30% zahtjeva zapravo naših građana se prihvaća i realizira, a i to što se realizira se odnosi uglavnom na energetsku učinkovitost dakle na fasade, na prozore, ali ne na fotonaponske solare, dakle na fotonaponske solare manje od 10%, dakle, ta priča nije zaživjela.
Ovo je vrlo jednostavan model koji smo mi predložili, za njega postoje sve pretpostavke dakle Zakon o građanskoj energiji koji su Reformisti predložili još 2015.g. usvojen je 2018.g., banke taj model prepoznaju već su osmislile modele za sufinanciranje kao što sam rekla modeli su takvi da građani ne bi plaćali ništa više nego što plaćaju sadašnje rate za struju. Dakle, radi se o jednom pozitivnom modelu koji bi omogućio našim građanima besplatnu struju, radi se o modelu kojim bi omogućili prelazak cijele Hrvatske na zelenu energiju čemu svi težimo. Ja mislim da je tu samo dakle sve pretpostavke postoje, svi uvjeti su tu zadovoljeni radi se samo o tome da vi trebate donijeti odluku i ja predlažem da ju donesete evo danas.
Hvala.
PDF