Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Barbarić, Nevenko, saziv: X, sjednica: 11

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
20.04.2022.

Reiner, Željko (HDZ)

Slijedeće pitanje postavit će zastupnik Nevenko Barbarić poštovanom ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grlić Radmanu, izvolite.

Barbarić, Nevenko (HDZ)

Zahvaljujem poštovani potpredsjedniče HS, poštovani predsjedniče vlade, uvaženi ministre.
Ova vlada svoj odnos prema susjednoj i prijateljskoj BiH pokaziva zajedničkom realizacijom niza infrastrukturnih projekata, izdašnijim europskim sredstvima na projektima prekogranične suradnje, jačom gospodarskom suradnjom, potporom Euroatlantskim integracijama BiH i snažnim političkim angažmanom oko rješavanja političkih prijepora unutar BiH, pa ipak i u ovome sabore, kod nas dio oporbe, dio medija kažu to je nedovoljno, ništa. Zanimljivo, ne spominje se, blago rečeno nezainteresiranost svih prethodnih vlada od 2020. do danas za naše probleme. Zanimljivo je isto tako ne spominje se niti politički zaokret dijela zemalja prije svega EU i američke administracije oko načina rješavanja prijepora unutar BiH, pitanje je jel se moglo više i bolje? Poštovani ministre što konkretno znači uvrštavanje u strateški kompas dakle dokumenata EU pojma konstitutivnosti s 3 naroda ili u zaključke američko-hrvatskog foruma. Isto tako predsjednik vlade i vi često ističete kako je za rješavanje političkih prijepora od presudne važnosti, relaksiranje odnose, vraćanje povjerenja Hrvata i Bošnjaka u BiH. Zašto? Zato i jedno pitanje, visoki predstavnik dio međunarodne zajednice inzistira na provođenju izbora kako je to predviđeno dakle 10. mjesec ove godine. Da li vaš komentar, da li izići na ove neustavne izbore ili ne?
Zahvaljujem.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministre.

Grlić Radman, Gordan (HDZ)

Hvala lijepa g. predsjedniče.
Gospodine Barbarić hvala lijepa da osvješćujete uvijek ovo pitanje koje je izuzetno od strateškog značaja za RH, naravno ovu vladu, ali i za položaj hrvatskog naroda u BiH.
Dobro ste spomenuli napravili ste jednu bilancu zapravo analizu kada je sve počelo sa dekonstitucijom hrvatskog naroda u BiH, počev od 2000.g. kada je prijevremeno izborno povjerenstvo za provedbu općih izbora u BiH donijelo nova pravila koje se vi sjećate, kojim se onemogućava jednom narodu da bira svoje zastupnike u županijskim skupštinama, to su tzv. Berijevi amandmani, on je bio voditelj misije OESS-a.
Naravno još su pogubniji bili tzv. Petrićevi amandmani. Jučer smo baš se prisjetili kada je bio dr. Čović ovdje predsjednik Hrvatskog narodnog sabora 19. travnja 2002.g. kada je temeljem sporazuma Sarajevskog sporazuma ustavnim promjena de iure priznao zapravo konstitutivnost i u oba entiteta, dakle ne samo u bošnjačko-hrvatskoj federaciji nego u RS-u, a međutim je de facto RS ostao srpski entitet, a bošnjačko-hrvatska federacija temeljem Washingtonskih sporazuma iz 1994. ostao je de facto bošnjački entitet. I sada imamo ovdje Hrvate zbog malobrojnosti oni su stiješnjeni između srpskog separatizma i bošnjačkog unitarizma, zbog upravo te dvije podvale na način gdje se jedna polovina zapravo gubi u jednoj trećini odnosno jedna polovina kod izbora predsjednika u drugom krugu čak zapravo jedna polovina gubi se u nulu.
To je u tom trenutku je stalo zapravo pitanje Hrvata u BiH i sad zamislite kroz sve te vlade, a znamo koja je vlada bila ovdje tada u Hrvatskoj i tko je bio predsjednik države i koliko je puta izbora bilo upravo takvih koji nisu omogućavali izbor, legitimni izbor predsjednika od konstitutivnih naroda prije svega 2006., 2010. znate tko je bio u BiH tko je davao sadašnjem tzv. hrvatskom predstavniku u majicama tko je dolje dolazio davao mu potporu i ušao je tada 2010.g. Pukom slučajnošću 2014. to se nije dogodilo, ali po tom izbornom zakonu opet se dogodilo 2018.g.
Ova vlada na čelu sa Andrejom Plenkovićem gdje mi znamo koliko smo uložili truda i rada da bismo osvijestili. Sad su nove generacije, nitko ne zna zapravo ovu povijesnu genezu historijat što je to bilo, oni zapravo se čudom čude da postoji jedno takvo pitanje.
Ovo što smo mi u strateškom kompasu naveli to je zaglavni kamen. Strateški kompas je najambiciozniji projekt EU na području obrane i sigurnosti, nikada to neće biti izbrisano. Naravno, možemo o tome puno razgovarati, ali puno je odgovornih političkih aktera koji svojom izjavama, lošim izjavama, lošim rječnikom i sada zagađuje odnose između Hrvata i Bošnjaka i sipaju nam pijesak u motor naš koji mi želimo ovoj vladi da nešto napravi u BiH.
Mi se nadamo da će se dogoditi ipak još dogovor između Hrvata i Bošnjaka gdje isto premijer radi aktivno na tome.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje zastupniče.

Barbarić, Nevenko (HDZ)

Zahvaljujem uvaženi ministre.
Dakle, uz sve što ste kazali ipak nismo došli do cilja, ali bar nismo sami. Dakle, vrlo je bitno nastaviti ovu političku borbu, mi nećemo, ne možemo odustati od ovog dijela pune jednakopravnosti i hrvatskog naroda u BiH u odluku da li izać na izbore ili ne temeljem zaključaka izvanrednog sabora donijet će politički predstavnici Hrvata okupljeni u Hrvatski narodni sabor vrlo vjerujem evo u suglasju uz potporu i Vlade RH, ali i svih naših partnera iz EU i američke administracije.
Vrlo važno je svaki put naglasiti da Hrvati ne traže ništa više od onoga što su mirovnim sporazumima dobili i imali što im je 2000., 2002.g. uzeto nametnutim izmjenama i što im u konačnici sve međunarodne konvencije koje govore o ljudskim pravima i drugim slobodama ne garantiraju.
Pored političke jednakopravnosti jednako bitno je ma šta mnogi mislili o tome i pomoć koju ova vlada pruža uređenju i poboljšanju uvjeta života unutar BiH prije svega hrvatskog naroda, jačanje institucija Hrvata u BiH od obrazovnih, kulturnih, zdravstvenih i inih drugih. Stoga evo koristim priliku zahvalit se predsjedniku vlade, ovoj vladi i vjerujem da govorim u ime velike većine hrvatskog naroda u BiH na svemu što čine za Hrvate u BiH.
Mi kao narod u BiH možemo opstati ako budemo jednakopravni u punom smislu te riječi i isto tako ako budemo razvijeni obrazovni, educirani stoga nam je vrlo bitna suradnja sa svim ministarstvima, sa ovom vladom vjerujem u bolje dane i da ćemo izborni ciklus dočekati u drugačijem okruženju.
PDF