Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Jakšić, Mišel, saziv: X, sjednica: 11

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
20.04.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na 27 pitanje zastupnik Mišel Jakšić postavlja ga predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.
Izvolite.

Jakšić, Mišel (SDP)

Hvala poštovani predsjedniče Sabora.
Poštovani predsjedniče Vlade, povijest nam pokazuje kako u svakoj krizi se na kraju pokaže važnim, pogotovo u modernijoj povijesti koliko je važna energetska samodostatnost, a nakon toga koliko je važna poljoprivredna i prehrambena samodostatnost.
Nama se sad sve to pojavljuje na entu pogotovo ako uzmemo u obzir efekte covid pandemije i kad vidimo što se danas događa sa ekonomskim tijekovima, inflatornim pritiscima svime onime što je sad dodatno uz covid donijela rusko-ukrajinska kriza.
Vi ste 2016. za Božić najavili da će se INA vratiti u hrvatske ruke. Danas je 2022. godina nije se dogodilo apsolutno ništa. Isto tako 2017. godine kad se pojavila potencijalno ogromna kriza cijelog sustava sa Agrokorom vi i Vlada ste se poprilično uključili u tu priču, određeni efekti su ostvareni. No ono što je danas ključno pitanje kako si dozvoljavamo da Agrokor i sve njegove dijelove, a vrlo je važno za naš poljoprivredno-prehrambeni sektor šaptom prelazi opet u mađarske ruke kao što je prošla i INA.
Energetiku smo dali Orbanu, Agrokor se spremamo dati Orbanu i možemo si postaviti pitanje koja je uopće strategija i koji je uopće plan da mi dođemo do energetske i prehrambene samodostatnosti, a da ne moramo pitati Viktora Orbana koji baš ne komunicira previše niti sa Bruxellesom gdje vi volite biti i volite komunicirati, a možda i najključnije pitanje ako uzmemo u obzir da možda i oko INA-e niste mogli sve napraviti zašto ste tada obećavali nešto za što ste znali da je neostvarivo, a sada kad ste imali puno više alata se na kraju dana pravite da se to vas, a u konačnici i svih nas na kraju ne tiče.
Hvala vam lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa zastupniče.
Što se tiče privatizacije INA-e pa vi jeste mladi, ali niste baš toliko mladi da se ne sjećate tko je pokrenuo proceduru. Malo prije je gospodin Prkačin spominjao Vladu Ivice Račana. Tad je to startalo. Ovo kasnije je bio nastavak procesa koji je SDP pokrenuo, nemojmo to zaboravljati pa sad vraćati nešto nama kao da vi s time niste imali ništa i da se ne sjećate. To je vrlo važno za razumijevanje hrvatske javnosti. To je broj jedan.
Što se tiče INA-e poduzeli smo jako puno, poduzeli smo sve što je bilo profesionalno, zakonski, sektorski, financijski, energetski, pravno komercijalno moguće da evaluiramo koliko vrijedi udio MOL-a u INA-i i ponudili smo cijenu. I nismo se našli. Za ono što smo mi smatrali da bi bilo prihvatljivo za Hrvatsku platiti za evaluirani udio MOL-a u INA-i MOL nije prihvatio, mi imamo dobru volju, našli bi i sredstva za to, nisu to bila sredstva koja mi ne bi mogli naći, međutim vi ne možete, ne možete kupiti nešto ako vam taj drugi to ne želi prodati. A baš da platimo onoliko koliko neko hoće, a to toliko danas realno ne vrijedi e to nećemo učiniti, to nećemo učiniti. To ne bi ni vi napravili. Ono što je bilo realno bi učinili, ono što nije realno nećemo učiniti zato što smatramo da to ne bi bilo odgovorno jer mi nismo u situaciji da plaćamo afektivnu cijenu kao vlada nego da plaćamo neku evaluiranu tržišnu cijenu, a prodavatelj tih dionica ima možda neki drugi stav i neki drugi pristup.
Što se tiče Fortenove i činjenice, ja odgovarao sam već na to pitanje u vezi Sberbanke koji je prodao svoj udio, ne pravimo se mi da se to ne događa, ali ovdje je Sberbank taj koji već dulje vremena nastoji prodati svoj udio u Fortenovi. Pa nije Plenkovićeva vlada ili ja osobno doveo Sberbank da bude kreditor tj. vjerovnik Agrokoru i bivšem vlasniku. Tko ga je doveo, što imamo mi s tim? Mi smo naslijedili tuđe probleme i nastojali ih riješit da ne budu na teret državnog proračuna, da kompanija funkcionira, da mi dobavljači ostanu na nogama i da OPG-i uz možda iznimku ovog slučaja koji je jedna kolegica spominjala budu riješeni. I to smo uspjeli. Sada reputacijski u ovakvoj ne ukrajinsko-ruskoj krizi nego ruskoj agresiji i invaziji na Ukrajinu budite precizni to je isto dosta bitno jer ja to sve čujem, imamo situaciju da nam je za kompaniju bolje da oni prodaju taj svoj udio. To što se našla, našao fond mađarski koji je spreman toliki iznos novaca dati odmah, to je dobro za njih, dobro za kompaniju, dobro za taj fond. Da li je tu netko drugi mogao na našem tržištu reagirati? Mogao je, svi su to znali na tržištu ovdje što se zbiva, nema ni jednog ozbiljnog aktera koji to nije znao, pa nek je taj došao i dao možda jedan milijun eura više možda bi bili oni ti koji su ušli u vlasništvo. Ali ne možemo mi kao vlada i država u tržišnom gospodarstvu odlučivati za nekog drugog. I uostalom Fortenova je tu, naša je kompanija bit će na ovom tržištu, radit će. A da li će novi suvlasnik ovdje ostati dugoročno ili ne ja to u ovom trenutku ne znam, ali znam da samostalno ne može ništa bez hrvatskih suvlasnika i komponente koju imaju hrvatske kompanije. Ono što je bitno, bitno da rade …/Upadica: Hvala vam./… i neometano u novim okolnostima.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje zastupniče.

Jakšić, Mišel (SDP)

Poštovani predsjedniče vlade mislim da kad pričamo o INI bi nam svima bilo drago da čujemo koji su to iznosi bili i zašto nije došlo do realizacije vašega obećanja jer mislim da puno nas prvi put je danas dobilo tu informaciju.
Što se tiče godina i mladosti, da sjećam se Ivice Račana, sjećam se kad je nešto krenulo sa INOM, ali se isto tako još bolje sjećam tko je radi INE završio u zatvoru, bio osuđen i predao sve što je mogao iz INE Mađarima, a to je bio bivši predsjednik HDZ-a i tadašnji predsjednik vlade Ivo Sanader koji je doduše izbrisan iz članstva HDZ-a pa se to valjda onda više ne računa.
Ovo što ste rekli oko Fortenove mogu se složiti sa tezom o tržištu, ali vi jako dobro znate da u Hrvatskoj postoji prehrambena poljoprivredna industrija kao i da postoje mirovinski fondovi. I ono što sam siguran je da se sa više truda, više zalaganja, više razgovora kao što se našlo stvarno brzo rješenje za Sberbanku u Hrvatskoj moglo naći rješenje i za Fortenova jer to nisu samo proizvodi, nisu samo pogoni, to je jako puno slavonske ravnice, vinograda, farmi, svega onoga što tamo imamo, a to da oni ostaju ovdje je ista priča i sa INOM, pa imamo svako malo priču koliko naše nafte završava u Mađarskoj. Ne bi bilo dobro da u nastavku tih kriza puno naše pšenice prvo završi u Mađarskoj pa da se onda cjenkamo kako da to vratimo u Hrvatsku. I hvala vam na ispravku da nije rusko-ukrajinska kriza to je agresija Rusije na Ukrajinu, slažem se s vama i apsolutno osuđujem ali nadam se da ćete to isto tako prenijeti i sada velikom partneru ove države Viktoru Orbanu i kroz INU i kroz Fortenovu pa taj naš veliki mecena isto zauzme oko Rusije i Ukrajine jasniji stav.
PDF