Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Šarić, Josip, saziv: X, sjednica: 11

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
20.04.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na 22. pitanje zastupnik Josip Šarić postavit će ga ministru obrane Mariju Banožiću, izvolite.

Šarić, Josip (HDZ)

Poštovani predsjedniče HS, poštovani predsjedniče vlade, poštovane ministrice i ministri.
Pitanje upućujem ministru obrane g. Banožiću.
Dakle već gotovo dva mjeseca traje brutalna agresija na Ukrajinu koja je uvelike utjecala na sigurnosnu sliku Europe, da je rat u Ukrajini bliže nego što mislimo svjedoči i pad bezposadne letjelice u Zagrebu. Znamo da su ulaganja u obranu u mandatu Vlade Andreja Plenkovića pojačana i da ste u postupku nabavke opreme za sve grane HV-a, planirate li i dodatna ulaganja i što poduzimate kako bi se građani osjećali još sigurnije, te vas molim da ukratko upoznate sa trenutnim ulaganjem u nabavku opreme i oružja za jačanje HV-a.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministre odgovor.

Banožić, Mario (HDZ)

Poštovani predsjedniče HS, uvažene saborske zastupnice i zastupnici.
Zahvaljujem se na pitanju i interesu za hrvatsku obranu. Vlada na čelu sa Andrejem Plenkovićem je jasno pokazala da svih ovih godina da prije svega gleda na standard hrvatskoga vojnika, ali isto tako na modernizaciju, opremanje, ulaganje u hrvatsku vojsku koja je nužno potrebna da bi se zadržalo postojeće sposobnosti unutar ratnoga zrakoplovstva hrvatske mornarice i kopnene vojske, ali isto tako razvijale dodatne sposobnosti. To najbolje govori činjenica da imamo dosada najveći proračun 7,2 milijarde kuna je jasan pokazatelj koliko vlada prati ulaganje u hrvatsku vojsku i potrebe hrvatske vojske. Isto tako svi oni NATO ciljevi koje imamo ispred sebe, nastojao sam analizirati i prioritizirati prije svega na način da ostvarimo onih 2% BDP-a za hrvatsku vojsku što smo ove godine učinili u 2 sa 2,16% i time se svrstali među 8 zemalja članica od čega 20% je trebalo biti za ulaganje, a mi smo uložili čak više od 30% tih sredstava. Jasno je da se je to učinilo kroz projekte koji su bili prije svega krucijalni za očuvanje sposobnosti hrvatskog ratnog zrakoplovstva to je nabavka višenamjenskog borbenog aviona Rafal, ali isto tako i u razvoj kopnene vojske prije svega govorim o projektu Bradley koji se dugo godina provlačio unutar hrvatske vojske, ali isto tako i daljnja ulaganja koja će biti s ciljem formiranja srednje pješačke brigade, dakle tu su nabavka ostalih vozila i naoružanja. Naravno da Hrvatska ratna mornarica neće biti zapostavljena, nastavili smo sa ulaganjima u obalni ophodni brod, ali isto tako razmišljamo i o drugim brodovima koji su, za koje je ratna mornarica iskazala potrebu.
Definitivno da osim podrške koju imamo od NATO saveznica i partnerstva koje razvijamo ono što je najznačajnije za nas to je da se 10.3. kada je bespilotna letjelica naoružana avio bombom pala na grad Zagreb, definitivno su se promijenili prioriteti. I prioriteti koji su po meni trebali prijašnjih godina i u prijašnjim mandatima se mogli puno lakše realizirati, govorim prije svega o protuzračnoj obrani i ti prioriteti su također promijenjeni unutar hrvatske vojske su ponovo u planu nabave koji smo donijeli još u prvom mjesecu siječnju ove godine kada smo formirali proračun gdje protuzračna obrana nije bila prioritet, naravno da ona sad je i ono što je sigurno za cilj uz podršku predsjednika vlade da nabavimo protuzračnu obranu kratkoročnog dometa, ali isto tako započnemo nabavu srednjoročnog dometa, na taj način zatvorimo i ovo poglavlje odnosno nužno ulaganje za hrvatsku vojsku. Na taj način se pojačamo za sve buduće događaje. Rekao sam da naša partnerstva prije svega se očituju kroz naše zajedničke vježbe, naše zajednička, zajednička suradnja prije svega kroz ratno zrakoplovstvo što ste mogli i posvjedočiti da smo ovdje imali i nosače, nosače u Jadranu isto kao i sve one najznačajnije avione koje imamo u ovom trenutku, a unutar NATO saveznica. Pa smo tako imali suradnju i s američkim pilotima kroz F16, isto tako francuske pilote, Rafale koji su ovdje letjeli iznad Zagreba, ali isto tako cijeli ovaj tjedan imamo pokazne vježbe sa našim Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i na taj način dajemo jasan pokazatelj na koji će se način dalje razvijati i kako gledamo situaciju prema Ukrajini.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje zastupniče.

Šarić, Josip (HDZ)

Zahvaljujem se na odgovoru, pohvaljujem vaš rad kao ministra obrane. Želim ovdje istaknuti jednu činjenicu da dušebrižnici koji danas na čelu sa Predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem govore o statusu hrvatskog vojnika, hrvatske vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vrijeme svog mandata predsjednika vlade su raspravljali o tome kako Hrvatsko ratno zrakoplovstvo treba ukinuti, kako naše nebo trebaju braniti Mađari, Talijani ili netko treći. Kao zastupnik smatram da bi predsjednik Republike u današnje vrijeme ove ozbiljne krize vremena u kojem živimo trebao biti suport i potpora ministru obrane u onome što radi kako bi jačali oružane snage, a ne raditi ovo što radi danas. A radi to da je, da se trudi posvaditi generale one aktivne s kojima radi, a evo sada smo svjedoci da je uspio posvaditi i ove generale u mirovini. Da imamo jednu grupu koju za Mustača i Perkovića, da imamo sad novu grupu koju su protiv Mustača i Perkovića, po meni nije dobro i uloga predsjednika Republike trebala bi biti kooperativna i treba biti on u tom, u ovom trenutku iako je mirnodopsko vrijeme onaj koji pomaže u jačanju Oružanih snaga RH.
Hvala.
PDF