Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Kekin, Ivana, saziv: X, sjednica: 11

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
20.04.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Sada ćemo još poslušati odgovore odnosno pitanja i odgovore na još 2 pitanja pa ćemo napraviti stanku od 10 minuta, samo da si možete kasnije planirati nakon završetka aktualnog prijepodneva 15 minutna stanka pa izlaganja klubova i nezavisnih zastupnika, a u 4 sata će biti početak rasprave o izvješćima sa sastanaka Europskog vijeća.
Dakle, sada je na redu poštovana kolegica Ivana Kekin koja pitanje postavlja predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću.
Izvolite.

Kekin, Ivana (NL)

Hvala vam.
Dakle, poštovani premijeru nadovezat ću se na kolegicu Benčić i njezina razmatranja o tome što za vas znači biti uspješan i to s temom evo danas često spominjanih EU fondova i razvoja. Pa za primjer imamo otočić Ilovik koji je unazad 10 godina demografski procvao zahvaljujući liniji 311 koja ga je za svega 10 minuta spajala s Lošinjem, dakle s doktorom, sa školom, sa poslom itd. No, uspješni kakvi jeste povukli ste novac iz EU fondova i odlučili uložiti ga u razvoj pri čemu se ulaganje manifestira u povećanju postojeće luke 150 puta, a dok će ono trajati Ilovčani će do Lošinja umjesto 10 minuta voziti se 80 minuta. A osim toga po završetku radova luka će biti tolika da se njihov putnički brod niti barke uopće za nju niti moći vezati pa će im tih 80 minuta ostati trajno. Dakle, u kontekstu navedenog projekta vaš uspjeh možemo posmatrati kroz rast. Dakle, imamo rast luke 150 puta, imamo rast trajanja putovanja za otočane 800%, imamo rast broja dana u kojima otočani neće nikako moći doći do Lošinja itd.
No, najfascinantniji dio tog uspjeha leži u činjenici da je nadležno ministarstvo navedeni projekt težak 80 miliona kuna evaluiralo i odobrilo u svega 24 sata. To je jedna neviđena birokratska svježina i ja bih preporučila da se ti ljudi isporuče odmah ministru Paladini pa da se na taj način ubrza i obnova. No, šalu na stranu. Ako se projekt nastavi uslijedit će strmoglavi pad, jel me, aha konzultirate sa kolegom s Lošinja, ok, dakle uslijedit će strmoglavi pad stanovništva na otoku Iloviku, pa me zanima da li ćete vratiti liniju 311 po mogućnosti u 24 sata ukoliko je financiranje od 80 milijuna ovog projekta odobreno.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor predsjedniče vlade.

Plenković, Andrej (HDZ)

Poštovana zastupnice Kekin vi strašno brzo govorite, ali ovaj nemam pojima o tom projektu, prvi put čujem za njega, pitat ćemo, ne znam jel to Butković ili je Tramišak ili je možda Primorsko-goranska županija uključena, odgovorit ćemo vam pismeno. Ne znam ništa o tome, prvi put čujem, ali drago mi je da brinete za naše na Iloviku, a sigurno ih treba bolje povezati kao i sve otoke. Mi smo puno učinili za otoke, a nadam se da će i ovo biti dobro.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Kekin, Ivana (NL)

Dakle, hvala vam na odgovoru, mislim nisam postavila pitanje ministru Butkoviću koji je sam rekao da je nekakvih prosječnih sposobnosti pa sam mislila da ste vi adekvatniji da mi na to odgovorite. No, no isto tako mislim zanimljivo, zanimljiva je ta vaša taktika kako zgodno skrenete s teme pa bi se pošto imam malo viška vremena osvrnula i na vaš prethodni odgovor. Neću polakše takav mi je tempo. Dakle, da li ne možete pratiti da zbog toga polakše? Dakle, osvrnula na vaš prethodni odgovor gdje ste također u nedostatku argumenata baratali zapravo potpuno netočnim informacijama. Pa bi vas podsjetila na temu obnove da u Zagrebu od kad smo mi na vlasti, dakle 10 mjeseci nema niti jedne stambene zgrade koja nije predala dokumentaciju, dakle na redu je gospodin Paladina i njegovo ministarstvo kao što je bio prije toga ministar Horvat i isto to ministarstvo. Isto tako što se tiče zgrada javne namjene, dakle mi smo apsolutno prijavili sve što je alocirano na Zagreb iz Fonda solidarnosti i za primjer ću vam dati samo recimo škole i obrazovne ustanove kojih je oštećeno bilo 163, a trenutno ih je ostalo još 12 i to ne zbog konstrukcijske obnove nego jer provodimo cjelovitu obnovu. A istodobno mogu primijetiti da vi niste u stanju već 2 godine ugovoriti obnovu ovog sabora i obnovu vlade. Toliko.
PDF