Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Ačkar, Krešimir, saziv: X, sjednica: 11

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
20.04.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Sada će zastupnik Krešimir Ačkar pitanje postaviti ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću.
Izvolite.

Ačkar, Krešimir (HDZ)

Poštovani predsjedniče Vlade RH, poštovani ministri poštovani predsjedniče sabora, uvaženi kolega Butkoviću, svjedoci smo posebno mi iz Velike Gorice kolika je važnost nastavka izgradnje autoceste Zagreb – Sisak. Mnoge benefite koje je ona donijela sama po sebi i koji su reflektirali u gospodarskome smislu, koji su se reflektirali uz popratne one infrastrukture koje dolaze uz autocestu, to su obilaznice, to su pješačke staze, to su biciklističke staze i dolasci onoga svega što se veže uz takav jedan projekt, to su logistički centri, to su poslovne zone i u gospodarskome smislu za svaki grad, jedinicu lokalne i regionalne samouprave predstavlja jedan preporod.
Ono što naši gospodarstvenici postavljaju pitanje s razlogom je koji je konačni rok i koji je konačni završetak ovoga projekta sada koji je u izgradnji autoceste Zagreb – Sisak, pa vas molim precizne rokove u svezi toga projekta.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministre.

Butković, Oleg (HDZ)

Hvala lijepo gospodine zastupniče, poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, što se tiče izgradnje autoceste prema Sisku najprije želim reći da mi trenutno ulažemo nešto više od 25 milijardi kuna u prometnu infrastrukturu na području cijele Hrvatske i završetak autoceste do Siska je jedan od najvažnijih projekata u mandatu ove vlade budući da smo prošle godine na samoj sjednici vlade donijeli odluku odnosno zaključak o završetku izgradnje autoceste, proveli postupak javne nabave i u veljači ove godine su Hrvatske autoceste zaključile ugovor o gradnji autoceste do Siska, ukupne vrijednosti 281 milijun kuna bez PDV-a koji je započeo i mi smo prije 10-ak dana i uz prisustvo predsjednika vlade obišli radove, radovi idu jako dobro. Trebam naglasiti još jednu bitnu stvar da su Hrvatske autoceste, da je to prvi projekt Hrvatskih autocesta u posljednje vrijeme koji financiraju ne iz kreditnih sredstava nego iz redovnih sredstava budući da smo završili financijsko restrukturiranje Hrvatskih autocesta odnosno čitavom cestarskog sektora. U sklopu autoceste gradit će se i novi priključak odnosno novi čvor Žažina koji će biti priključak Petrinje i Gline na autocestu. To je još dodatnih 40 milijuna kuna tako da ćemo paralelno sa izgradnjom autoceste koja bi trebala završiti dvije godine, rok je dvije godine od potpisa ugovora. Znači negdje u proljeće 2024. godine imati osim spoja na Sisak i kvalitetan spoj na, Petrinje i Gline na autocestu.
Paralelno s tim Hrvatske ceste provode projekt novog ulaza u grad Sisak ujedno i priključak na autocestu koji uključuje i novi most na Odri budući da je postojeći građen 30-ih godina prošlog stoljeća i radovi također idu jako dobro i trebali bi biti gotovi kako stvari stoje do ljeta slijedeće godine. Tako da s ta dva velika projekta koje provode Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste grad Sisak, ali i Petrinja i Glina imat će kvalitetan spoj na autocestu i priključak prema Zagrebu.
Hvala vam lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje zastupniče.

Ačkar, Krešimir (HDZ)

Poštovani ministre zahvaljujem se na odgovoru. Ujedno uz zahvalu vama želim se zahvaliti Vladi RH s obzirom da smo osjetili benefite na toj dionici između Zagreba i Siska kao jedan grad koji može donesti u gospodarskom smislu, u infrastrukturalnom smislu i razvoju jednoga grada. Također želimo istaknuti i jednu bitnu važnost, da završetak te autoceste ne samo da će povezati nažalost područje koje je bilo zbog potresa razrušeno i komunikaciju s njima nego će otvoriti mogućnost i perspektivu jedinice lokalne i regionalne samouprave da se ostvare u gospodarskome smislu, da se ostvare u poduzetničkome smislu, a siguran sam da će oni to znati iskoristiti.
Hvala.
PDF