Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Totgergeli, Miro, saziv: X, sjednica: 11

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
20.04.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Osmo pitanje zastupnik Miro Totgergeli postavit će ga ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Čoriću.
Izvolite.

Totgergeli, Miro (HDZ)

Hvala poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora.
Poštovani predsjedniče vlade, potpredsjednici, ministrice i ministri, poštovane kolegice i kolege, uvaženi ministre gospodarstva i održivog razvoja već duže vrijeme svjedoci smo, čak i duže od godinu dana, svjedoci smo rasta cijena energenata na svjetskim tržištima. Međutim, bez obzira što su te cijene rasle naši građani u RH evo do 1.4. cijelo vrijeme su plaćali iste cijene električne energije i plina iako to u državama našeg okruženja i nije baš tako. Međutim, otkako je Rusija izvela invaziju na Ukrajinu nije više samo pitanje kolika je cijena energenata nego se postavlja i pitanje imamo li dovoljno energenata. Znajući koliko Europa je koristila plin iz Rusije postavlja se onda pitanje imamo li mi u Hrvatskoj dovoljno plina. Činjenica je da jedan dobar dio plina mi nabavljamo upravo iz LNG terminala, to je onaj isti LNG terminal za koji su vas ovdje prije par godina u saboru napadali kako taj projekt je nepotreban za RH, kako će taj terminal biti neiskorišten i zjapit poluprazan. Sad ja vas pitam kako bi danas izgledala RH da nemamo LNG terminala, pitam vas i imamo li dovoljno zaliha energenata u RH i zanima me u kojem je stanju izgradnja podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju pošto dolazim iz tog grada.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministre odgovor.

Ćorić, Tomislav (HDZ)

Prije svega dobro jutro svima i hvala vam lijepa gospodine zastupniče Totgergeli na vašem pitanju. Dakle, energetska situacija u RH u ovom trenutku je znatno bolja situacije u najvećem broju članica zemalja EU kako na tržištu električne energije tako i na tržištu naftnih derivata, a u konačnici i na tržištu plina. Mi to možemo zahvaliti činjenici da smo s jedne strane mjerama Vlade RH, prije svega sektoru kućanstva značajno olakšali situaciju u odnosu na čitav niz zemalja članica EU i to je nešto što je po mom mišljenju, a vjerujem da ćete se složiti bila jako dobra akcija vlade u kontekstu zauzdavanju cijena električne energije, isto tako i plina jer su nužna povećanja cijena do kojih je došlo višestruko manja od onih koje su se dogodile u najvećem broju članica EU.
Što se tiče dostatnosti energenata u RH, mi smo u situaciju da u ovom trenutku 80% potreba za električnom energijom namirujemo iz vlastite proizvodnje. Dominantno proizvodnjom Hrvatske elektroprivrede, jednim dijelom iz proizvodnje iz obnovljivih izvora energije od povlaštenih proizvođača.
Što se tiče prirodnog plina i njegove dostatnosti, prirodni plin u RH kako znate dolazi dijelom iz domaće proizvodnje. Ta domaća proizvodnja će u narednim godinama vi za vi otkrića i početka eksploatacije na pojedinim poljima rasti. Ostatak se uvozi međutim RH za razliku od najvećeg broja članica zemalja EU ima alternativni dobavni pravac LNG terminal na otoku Krku koji nam omogućava da i u slučaju dodatne eskalacije na istoku Europe budemo sigurni da će RH imati dostatnu dobavu prirodnog plina.
Što se tiče naftnih derivata i tu imamo vrlo specifičnu i povoljnu poziciju u odnosu na najveći broj zemalja članica EU, a ona proizlazi iz činjenice naš terminal također u Omišlju na otoku Krku JANAF-ov terminal jeste u ovom trenutku jedna od značajnijih uvoznih točaka za ovaj dio Europe za naftne derivate odnosno za naftu i naftne derivate.
Dakle, uz sva tri ključna energenta RH u ovom trenutku stoji dobro, ukoliko ćemo ukomparirati cijene tih energenata, posebice tu mislim na plin prema kućanstvima odnosno električnu energiju prema kućanstvima stojimo izuzetno dobro u odnosu na ostatak EU.
U konačnici, pitali ste za Grubišno polje budući predstavljate tu izbornu jedinicu Bjelovarsko-bilogorska županija, dakle u drugom mjesecu ove godine izdane su građevinske dozvole za dio faze izgradnje ovog plinskog skladišta. Naredne godine uvjeren sam donijet će izgradnju samog skladišta čime će se naši kapaciteti skladištenja prirodnog plina, a upravo kako bi se doskočilo kriznim situacijama povećati za oko 20% u odnosu na postojeće. Na taj način naš energetski sustav barem u ovom dijelu infrastrukturnih postrojenja bit će zaokružen.
Hvala vam lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Zastupniče izvolite očitovanje.

Totgergeli, Miro (HDZ)

Hvala predsjedniče.
Poštovani ministre.
Dakle, možemo zaključit imamo dovoljno energenata u RH, a cijene su znatno povoljnije nego što je to u nekim drugim zemljama EU. I sad ono što sam pitao vezano za skladište plina u Grubišnom polju, moram konstatirat da za razliku od mnogi lokalnih uprava kad se krenu gradit neki energetski objekti često se u tim lokalnim uprava diže praktički pobuna protiv gradnje takvih energetskih objekata. U Grubišnom polju je to baš potpuno suprotno i lokalna samouprava i građani Grubišnog polja iščekuju da se sagradi skladište plina jer procjenjujemo da je to važno i za sam grad Grubišno polje i daje perspektivu razvoja i gradu Grubišnom polju, ali ono što je još najvažnije da daje jednu veću sigurnost u distribuciji plina odnosno sigurnost opskrbe plinom u cijeloj RH.
Hvala.
PDF