Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Lekaj Prljaskaj, Ermina, saziv: X, sjednica: 11

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
20.04.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na 5. pitanje zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj postavlja ga ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac.
Izvolite.

Lekaj Prljaskaj, Ermina (Nezavisni)

Hvala lijepa.
Poštovani predsjedniče HS-a, poštovani predsjedniče vlade, ministrice i ministri.
Poštovana ministrice Brnjac.
Podaci o ostvarenom broju dolazaka i noćenja turista tijekom ovog produljenog vikenda iznimno su uspješni te pokazuju da smo što se turizma tiče na jako dobrom putu i da možemo očekivat dobru turističku sezonu. No rezultata neće biti ako ne budemo imali radnike. Po javnim dostupnim podacima u turističkom sektoru trenutno nedostaje između 30 i 35.000 radnika i ako su izmjene Zakona o strancima prijave za radne dozvole pojednostavljene u praksi i dalje postoje zavrzlame kojima se usporava postupak izdavanja dozvola i zapošljavanja stranaca.
Moje pitanje glasi, što se misli učiniti kako bi se ovaj problem riješio odnosno kako bi se omogućilo ažuriranje i izdavanje dozvola za rad i ubrzala komunikacija među dionicima ovog procesa, te koje su te mjere koje se planiraju provesti kako bi se osigurala radna snaga u turističkom sektoru? Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Ministrice izvolite odgovor.

Brnjac, Nikolina (HDZ)

Hvala lijepo predsjedniče.
Poštovana i uvažena saborska zastupnice i zastupnici, dakle Vlada RH poduzima cijelo vrijeme niz mjera vezanih upravo da uz olakšavanje zapošljavanja u turističkom sektoru, prvenstveno kroz Zakon o strancima i ukidanju kvota kao što ste napomenuli, dakle i na taj način i ukidanje također atesta tržišta rada za deficitarna zanimanja, a ono što je sada također već je pokrenuto zajedno u suradnji Ministarstva turizma i sporta, MUP-a, HZZ, Ministarstva rada, to je digitalni sustav koji omogućuje online aplikaciju i zatraživanje samih sustava dozvole, dakle nekih 15-tak dana. Ono što je i dalje potrebno odraditi to su provjere, ali sve ono što će se dalje također kroz MUP, dakle i već se odrađuje je to da po onim policijskim, službenici koji imaju puno veći broj zahtjeva da su pojačani i administrativno, dakle i informatički.
Ono što također je u procesu i proceduri to su izmjene i dopune Zakona o radu o kojima se razgovara, dakle i pregovara se sa sindikatima mogućnost dodatnog rada i povećanje tog broja dodatno i sati dodatnog rada. Ono što je najvažniji dio što i također Ministarstvo turizma i sporta radi odnosno već počelo primjenjivati je iznos stipendije, same stipendije za naše stipendiste, dakle u početku je taj iznos stipendije iznosio je 1.200 kuna, sad smo ga povećali na 2.000. Samim time povećali smo za duplo broj naših stipendista jel je vrlo važno našim mladim stipendistima, srednjoškolcima, studentima, dakle omogućiti da imaju stipendije adekvatne, da se mogu baviti dakle samim turizmom, a isto tako i na taj način i povećali smo i sami broj samih poduzetnika koji su uključeni s obzirom da su to tripartitni ugovori između samih učenika, stipendista i poduzetnika i na taj način osiguravamo dugoročni broj ljudi na domaćem tržištu rada koji će moći biti uključeni u turistički sektor. Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite zastupnice očitovanje.

Lekaj Prljaskaj, Ermina (Nezavisni)

Ja bi samo dodala s obzirom na sadašnje stanje na tržištu rada i potrebe poslodavaca u turizmu, abelirala bi da je nužno unaprijediti mehanizme fleksibilnijeg zapošljavanja i maksimalno eliminirati sve zapreke o izdavanju dozvola za boravak i rad, te zapošljavati sezonske radnike jer uz ponudu koju nudimo i sadržaj i svih napora oko turističke sezone mi moramo radit na tome da imamo ostvarene rezultate, a ti rezultati mogu biti uz radnike koje imamo zaposlene u turističkom sektoru. Hvala.
PDF